• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Utorkom od 19:00 - 20:00
 
Stigle članske markice za 2019.
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba.
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
Izvještaj s Korzike ...
DSCN6093
Od 23.06. - 01.07.2018. bili smo na Korzici, planinarili smo i obilazili znamenitosti otoka ... kako nam je bilo pogledajte u foto galerijama Monte Cinto 2720m OVDJE,
Paglia Orbia 2525mOVDJE,
trekking po GR20stazi OVDJE,
posjet Pisi, Bastiji, Corte, Piani i Ajaccio OVDJE.
 
Izvještaj s Kube ...
Kuba izvjestajfoto arhiva
od 27.04.-05.05.2018. bili smo na Kubi, posjetili smo brojne gradove i destinacije, upoznali se sa kulturom Kubanaca ... kako nam je bilo pogledajte u foto galeriji OVDJE, a zanimljivi izvještaj možete pročitati OVDJE.
 
Damavand 5671m
Damavand izvjestaj 1
Zastava Kluba na krovu Bliskog istoka ... izvještaj možete pročitati OVDJE, a fotogalerija OVDJE!

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1001750

05.07.2015. Biciklistička tura okolicom Fužina i poljem Lič

 

05.07.2015. dan odluke za Grčku. Za nas, nasuprot tome, još jedan prekrasan biciklistički izlet u Gorski kotar. Trasa staze, predivan ljetni dan, odabrano društvo, sve ukazuje da će to biti pun pogodak. I bio je.

Sastanak goričke i zagrebačke ekspedicije na uobičajenom mjestu, kada se ide u tom smjeru -na benzinskoj postaji  u Ravnoj gori nešto prije 9.00.  Popili smo kavu i pojeli sendvič, potvrdili polazak iz otprije dogovorene početne točke iz centra Liča (tamo nas dočekaše i dvojica kolega iz Crikvenice, koje je privukla naša najava na web-u).

Odmah nakon par kilometara (cca. 20 min vožnje) skrenuli smo do Svetišta Majke Božje Snježne ne bismo li se pomolili da nas i ona čuva na našem današnjem putu. Kratak predah, poneka slika i brzi nastavak ekspedicije. Staza, kako se i na tragu prijeđenog puta i visine može uočiti odmah kreće uzbrdo, asfaltnom, lijepom  i širokom cestom bez prometa, no već na tom prvom dijelu, sunce i vrućina čine svoje.  Grupa se dijeli na one brže i izdržljivije, te na one kojima je srčeko počelo lagano gubiti bitku sa usponima. Kao i uvijek do sada razumno je bilo podijeliti se i nastaviti, svatko prema mogućnostima i afinitetima.

Staza ubrzo skreće na tzv. šumsku cestu čiji je početak zatvoren rampom. Iznenađuje novi asfalt, obzirom da je glavna cesta po kojoj smo došli jednim dijelom u vrlo lošem stanju.  Najveći dio uspona kroz šumu pokriva asfalt i za cca. 7km našli smo se u blizini vrha Viševica  (1.428 mnv).

Tada započinje spuštanje i prava uživancija. Makadamska cesta po kojoj se kreće, očito je nekada bila vrlo važna prometnica, jer su kamenom obloženi svi nasipi, a bankine su označene kamenim stupićima.

Iako je sporijima trebalo četrdesetak minuta više da savladaju stazu sa svim njenim izazovima, ipak su na kraju svi sretno stigli, uživajući svatko na svoj način: oni brži u povjetarcu koji mrsi kose dok se za nagradu spuštaš sa ispenjanih visina,  a oni drugi u zastajkivanju, branju šumskih jagoda i slušanju tišine koja ispunjava dušu i tijelo.

33,5 km u obje je varijante brzo prošlo i uslijedio je ponovni susret u Liču. Nakon kraćeg automobilističkog istraživanja turističke ponude po preporuci  lokalne google tražilice ipak smo na kraju završili u Fužinama na ručku i okrijepi. Iako ukusna i dobra hrana, činila nam se, po našim planinarskim kriterijima, malo preskupa.  

Kako god, oko 17.00, a nakon okrijepe većina izabire povratak kući, a onaj dio koji se na stazi nije umorio, izabire još jedno skidanje bicikla i krug oko jezera Bajer u Fužinama. Dodatnih, skoro sat vremena čiste uživancije uz vodu. I premda se od kupanja na kraju ipak odustalo, biciklistički krug oko jezera bio je pun pogodak.

Iako u srpnju ima još praznih termina koje bi moglo popuniti pokoje, makar lokalno biciklističko druženje, odlučili smo se o tome dogovoriti na druženjima utorkom u klubu. Možda već ovog utorka ususret izvanredne Skupštine padne neki prijedlog. Šteta bi bilo ne iskoristiti lijepo vrijeme, posebno ako i ove vrućine malo popuste.  

DZ