• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

05.05.2019. Otok Cres - vrh Sis 639 m/nv

 
sis najava izleta 
SEKCIJA DRUŠTVENIH IZLETA
Otok Cres - vrh Sis 639 m/nv
05.05.2019.
 
 
 
 

Vrh Sis je vršak na hrptu Cresa, zanimljiv zbog ostataka pretpovijesne građevine koja je odavde mogla kontrolirati cijeli Riječki zaljev. Zanimljivo je da Sis, unatoč znatnoj visini, nije najviši vrh otoka Cresa. Najviši vrh Gorice (648 m) je oko 2 km sjeverno od njega, ali nije planinarski atraktivan jer nema puta ni vidika. Vrh Gorice je drugi otočni vrh po visini u Hrvatskoj (najviša je Vidova gora na Braču, 780 m). (Izvor: HPS)

Plan puta:

6:00 polazak iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum
6:30 polazak iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski
.
Vožnja autoputem na relaciji Zagreb - Rijeka, izlaz Oštrovica, zatim preko krčkog mosta te lokalnim cestama do trajektne luke Valbiska, zatim trajektom do mjesta Merag na otoku Cresu te nadalje još cca 20 min. autobusom do odredišta. Po putu je predviđena pauza za odmor i okrijepu.
.
Planinarska ruta:
Prevoj Križići 371 m/nv - vrh Sis 639 m/nv 
Vrijeme uspona: prijevoj Križići – vrh Sis 1 sat 
Uspon na Sis je izuzetno jednostavan. Početak uspona je na prijevoju Križići na hrptu Cresa, mjestu odakle se desno spušta cesta za Beli. Od prijevoja Križići (371 m) po hrptu uz suhozid ide se dobro vidljivom stazom na Sis. Uz put je nekoliko zanimljivih starih hrastova, a staza je ugažena i orijentacijski laka. Sa staze je lijep vidik na okolicu i more.
Metalni je žig na metalnom stupiću, sjeverno od nakupine kamenja na prvome vršku s lijeve strane puta, 50 m prije kontejnera
 
Potrebna oprema: čvrsta obuća, odjeća višeslojna u skladu s vremenskim prilikama, planinarski štapovi preporučeni, ponijeti zaštitu od vjetra, padavina i sunca, ponijeti min. 1L tekućine
.
Nakon uspona odlazak u grad Cres gdje ćemo napraviti dužu pauzu za odmor i okrijepu!
.
Informacije o prijevozu: prijevoz je planiran autobusom na bazi 30 planinara, cijena iznosi 190,00 Kn, u cijenu je uključena i povratna karta za trajekt. U slučaju većeg odaziva cijena će se sukladno broju putnika smanjivati.
.
Organizator: PK Horizont VG
.
Vodič: Renato Milovski
.
Informacije i prijave: utorkom na sastancima Kluba, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili tel 091/506-4411.
.
Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost i sa potrebnom opremom. Vodič ima pravo izmjene plana izleta u slučaju objektivnih okolnosti na terenu, a posebice vremenskih prilika.