• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

01.-02.06.2019. Baške Oštarije: Crni Dabar-Ravni Dabar-Čelina 820 m/nv

kuk celina najava izletaSEKCIJA DRUŠTVENIH IZLETA
Baške Oštarije: Crni Dabar-Ravni Dabar-Čelina 820 m/nv; Jelarje-Sladovača
01.-02.06.2019.
 
 
 
 
 

   Planinarenje srednjim Velebitom ne može proći bez obilaska Dabarskih kukova, niza kamenitih vrhova i stijena koje se protežu na jugoistok. Svojom gotovo pravocrtnom formacijom, koja tek blago vijuga i koja je duga oko 10km, tvore uistinu jedinstven i zapanjujući pejzaž, ponajviše jer stoje kao granica s koje s jedne strane vidimo more i otoke, a s druge planinski, šumski krajolik. Dabarski kukovi su jedna od tri grupe koje možemo izolirati na srednjem Velebitu (ali koje nisu oštro odvojene), a druge dvije grupe predstavljaju: Šatorina i Štirovača. Dabar je lokalni naziv za doline – „dulibe“, pa tako uz veličanstvene kukove, možemo vidjeti i jednako očaravajuće doline između njih poput: Bačić dulibe, Došen dulibe, Došen dabra i Ravnog dabra.

   Dabarski kukovi redom od početka (ili kraja, ovisi s koje strane gledamo) su sljedeći:

Bačić kuk, Zasječeni kuk, Kukaline, Agin kuk, Kuk od Visibabe, Rujičin kuk, Čelina, Kuk Vranjković, Butinovača, Široki kuk, Vranji kuk, Žuti kuk, Kiza, Kuk od Pećica, Grabar, Kuk od Špiljić plane, Vršeljci, Medvjeđi kuk, Kuk od Karline plane, Božin kuk, Ljubičko brdo, Filipov kuk.

Plan puta:

01.06.2019./subota

6:30 polazak iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum

7:00 polazak iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski

.

Vožnja auto putem A1 do izlaza za Gospić, zatim lokalnom cestom do Baških Oštarija. Vožnja traje cca 3 sata, a po putu je predviđena pauza za kavicu!

.

Po dolasku u Baške Oštarije slijedi smještaj u Hostel Baške Oštarije te priprema za planinarsku turu.

.

Planinarska tura 01.06.2019.

Hostel Baške Oštarije - Jelarje - Sladovača - hostel Baške Oštarije

Tura traje cca 3 sata, srednje je zahtjevna K2/4 , potrebna čvrsta obuća, a odjeća višeslojna u skladu s vremenskim prilikama. Planinarski štapovi preporučeni, ponijeti min. 1L tekućine (voda, čaj, sok ...), ponijeti zaštitu od sunca, vjetra i kiše.

.

Po povratku s planinarske ture slijedi odmor i priporema za sutrašnje planinarenje.

.

Planinarska tura 02.06.2019.

Baške Oštarije-Stupačinovo-prijevoj Kiza - Crni Dabar - Ravni Dabar - Čelina 820 m/nv- uspon na Dabarsku kosu - Premužićevom stazom do Stupačinova - odatle do hostela

Tura treje cca 7 sati, kondicijski zahtjevna tura K3/4, potrebna čvrsta obuća, a odjeća višeslojna u skladu s vremenskim prilikama. Planinarski štapovi preporučeni, ponijeti min. 1L tekućine (voda, čaj, sok ...), ponijeti zaštitu od sunca, vjetra i kiše.

.

Nakon završetka ture slijedi odmor za okrijepu, te nakon odmora i okrijepe povratak za Zagreb/Veliku Goricu.

.

Informacije o prijevozu: prijevoz je planiran malim autobusom na bazi 20 planinara, cijena iznosi 240,00 Kn,.

Organizator: PK Horizont VG.

Vodič: Renato Milovski

Informacije i prijave: utorkom na sastancima Kluba, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili tel 091/506-4411..

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost i sa potrebnom opremom. Vodič ima pravo izmjene plana izleta u slučaju objektivnih okolnosti na terenu, a posebice vremenskih prilika.