• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

ALBANIJA 11.-19.08.2018.

  Albanija naslovnica najava Berat Skadar skadarsko jezero albanija naslovnica

    .  

     Logo Klub              Planinarski klub HORIZONT VG                 Logo HPS

SEKCIJA TREKKINZI I DALEKA PUTOVANJA           

priređuju desetodnevnu planinarsko – turističku turu: 

ALBANIJA 11.-19.08.2018.

 .
 .
Program u pdf-u možete preuzeti O V D J E !
 
 
PROGRAM PUTOVANJA:
1. Dan 11.08.2018.-subota, Zagreb – Skopje
Polazak autobusa  iz Velike Gorice u 4:30, iza robne kuće Konzum
Polazak autobusa iz Zagreba u 5:00, ispred KD Vatroslav lisinski
Vožnja kroz Hrvatsku i Srbiju uz dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu, večernji dolazak u Skopje, smještaj u hotel. Večera, noćenje.
.
2. Dan 12.08.2018.-nedjelja, Skopje – dolina Valbone
Doručak, 9:00 odlazak u kraći dvosatni razgled grada, stara željeznička postaja, spomenik i kuća Majke Terezije, kameni most iz 6. stoljeća, Daut-pašin amam iz 15. stoljeća, crkva sv. Spasa, moderni dio grada, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II ... slobodno vrijeme za osobne potrebe. U 13:00 sati nastavak putovanja do doline Valbone, večernji dolazak u dolinu Valbone. Dolina Valbone (alb. Valbonë) nalazi se na sjeveru Albanije. Samo nekoliko godina unazad sjever Albanije bio je u potpunosti neistražen, gotovo nenaseljen te smatran nesigurnim za planinarske izlete. Međutim, ova zemlja u sklopu velikog razvoja svoje turističke ponude, nije zaboravila na prelijepe vrhove planinskog lanca Prokletije, koji se uzdižu iznad doline Valbone. Stoga ćemo se među prvima, ako ne i prvi Hrvati penjati na Prokletije upravo iz te doline. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.
.
3. Dan, 13.08.2018.-ponedjeljak, Valbone – uspon na Maja Jezerce 2694m
Raniji doručak, 6:30 polazak na planinarsku turu:  Grupa „A“ odlazak na cjelodnevno planinarenje, uspon na Maja Jezerce 2694m  (alb.: Maja Jezercë)  
Grupa „B“ lagana planinarska tura ne neki od nižih vrhova Prokletija.
Jezerski vrh je najviši vrh planinskog lanca Prokletije i Dinarida sa 2694m. Vrh se administrativno nalazi u sjevernoj Albaniji, u oblasti Velika Malesija, blizu crnogorske granice. Tijekom komunističke vladavine u Albaniji planina je nosila ime "Maja e Rinisë" (Planina mladosti). Sjeverno od planine nalazi se 6 jezera, po čemu je i najviši vrh dobio ime.Večera, noćenje.
.
4. Dan, 14.08.2018.-utorak, Valbone – Fierza (ferry) – Komani lake - Skadar, 
Doručak, slobodno vrijeme do 11 sati kada polazimo do mjesta Fierza odakle polazi trajekt za mjesto Komani (doplata za kartu za trajekt). Trajekt polazi u 13:00 sati, slijedi živopisna  trosatna plovidba po jezeru Komani (akumulacijsko jezero Koman), okruženom planinama i stijenama. Nastavak putovanja autobusom do grada Skadar  (alb. Shkodra), smještaj u hotel. Večera, noćenje. Napomena: Tko ne želi putovati brodom-trajektom može putovati autobusom uz napomenu da putovanje traje više od 6 sati, a cesta je loša i zavojita!
.
5. Dan, 15.08.2018.-srijeda, Skadar – Kruja – Drač
Doručak,  odlazak na vođeni razgled katoličkog grada Skadar  (alb. Shkodra)  koji se nalazi na obali Skadarskog jezera u sjeverozapadnoj Albaniji, na izvoru rijeke Bojane ... katedrala sv. Stjepana, franjevačka crkva, kip majke Tereze, (čiji je otac s područja Skadra) ... posjet poznatoj  skadarskoj tvrđavi  Rozafa koja potjeće iz ilirskog doba. Nastavak putovanja do mjesta Kruja (rodno mjesto Skender – bega) , grada u središnjoj Albaniji, starim glavnim gradom Albanije, posjet tvrđavi Kruja u kojoj se nalazi  Skenderbegov muzej – zbirka bogatih umjetnina i povijesnih dokumenata.  Nastavak putovanja do grada Drač (albanski Durrës), jedanog od najstarijih gradova u Albaniji. Drač (albanski Durrës) je grad i luka na obali Jadranskog mora, te drugi po veličini grad u Albaniji. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.
.
6. Dan, 16.08.2018.-četvrtak, Drač – Berat –  Drač
Doručak, odlazak u razgled Drača (albanski Durrës) u pratnji vodiča, razgled stare jezgre grada, trga, džamije, Venecijanski toranj,  aspendosa, Rimski amfiteatar ... slobodno vrijeme za osobne potrebe.  Nastavak putovanja za Berat (alb. Berat),  grada u južnoj Albaniji, smještenog na rijeci Osum, ispod planine Tomorr. Grad muzej i najljepši grad Albanije.
 Zbog svoje jedinstvene i bogate arhitekture grad je 1961. godine proglašen albanskim "gradom-muzejom", a 2008. Godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Berat (alb. Berat) zovu još i gradom sa tisuću i jednim prozorom, u gradu se možemo upoznati sa Onufrijevim muzejom, starom utvrdom gdje i danas žive građani grada,  panorama rijeke Osum, dvorac ... povratak u Drač. Večera, noćenje.
.
7. Dan, 17.08.2018.-petak, Drač - Tirana - Ohrid
Doručak, nastavak putovanja za Tiranu, vođeni razgled grada Tirane (albanski: Tiranë), razgled čuvenog  trga Skender-bega sa istoimenom konjaničkom statuom, Ethem Bey džamija, sahat kula, opera, gradski bazar, „Piramida Enver Hoxhe“, nacionalni muzej (fakultativno)  ... slobodno vrijeme za osobne potrebe. Nastavak putovanja prema Makedoniji, gradu Ohrid. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.
.
8. Dan, 18.08.2018.-subota, Drač – Ohrid
Doručak, odlazak u vođeni razgled grada Ohrida – bisera Makedonije,  platana, činčar, Ali Pašina đamija, crkva Sv. Klementa, amfiteatar, Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero, Galerija ikona (jedna od najpoznatijih na svijetu), stara Bazilika, crkva Plaosnik, crkva Sv. Sofije, trobrodna bazilika iz XI. St., sa vrlo očuvanim freskama, poznatoj po križnom tlocrtu. Prezentacija tradicionalne izrade ohridskih bisera te mogućnost kupnje istih. Slobodno vrijeme za osobne potrebe. Poslije podne fakultativni izlet brodom na Sv. Naum koji se nalazi na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera. Manastir je pred kraj svojeg života 895. osnovao sv. Naum, suradnik Sv.Klementa Ohridskog. Večera, noćenje.
.
9. Dan, 19.08.2018.-nedjelja, Ohrid – Zagreb
Doručak, polazak za Hrvatsku, vožnja kroz Srbiju i Hrvatsku uz dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu, večernji dolazak u Zagreb.
 
.
Cijena putovanja iznosi: 3.850,00 Kn
-          Cijena je na bazi 40 planinara, u slućaju manjeg  broja prijavljenih cijena se može uvečati za zajedničke troškove
Cijena uključuje:
-          1 noćenje u Skopju u hotelu 4* (usluga: večera + doručak)
-          2 noćenja u dolini Valbone u hotelu Margjeka 3***  (usluga: večera + doručak)
-          1 noćenje u Skadru u hotelu 4*** (usluga: večera + doručak)
-          2 noćenja u Draču u hotelu 4*** (usluga: večera + doručak)
-          2 noćenja u Ohridu u hotelu 4*** (usluga: večera + doručak)
-          Usluge turističkog vodiča prof. Miroslava Boškovića za cijelo vrijeme putovanja – turističko
           vođenje po programu (već nas je vodio na putovanju po Makedoniji – naš stari prijatelj, prof.
           povijesti)
-          Planinarskog vodiča za uspon na Maja Jezerce 2694m
-          Prijevoz luksuznim turističkim autobusom na svim relacijama
 .
Doplate:
Vožnja brodom-trajektom po Komani jezeru – 3 satna vožnja, cca 10€
Vožnja brodom u Sv. Naum – poludnevni izlet cca 14€
Ulaznice u lokalitete ukoliko ih bude
 .
Prijave i informacije: utorkom na redovitim satancima Kluba, na mail horizont.vg(@)gmail.com ili tel. 091/506-4411
 .
Organizator putovanja: PK Horizont VG
 .
Kreator putovanja i realizacija na terenu: Renato Milovski, pl. vodič