• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

23.06.- 01.07.2018. K O R Z I K A

Korzika naslovnica najava putovanja Korzika naslovnica najava putovanja1 Korzika naslovnica najava putovanja2 Korzika naslovnica najava putovanja3 
 
 
 
K O R Z I K A
 
23.06. - 01.07.2018.
 
Monte Cinto 2706m, Paglia Orba 2525m, Corsica trekking staza GR 20 
 
Bastia, Corte, Porto, Piana, Ajaccio 
 
POPUNJENO ! 
 .
Visoke litice koje se strmoglavo spuštaju u kristalno čisto more, široke pješčane uvale, raskošne šume, vrhovi viši od dvije tisuće metara, planinska jezera i hladne planinske rijeke, nadaleko poznato smilje, krave na plaži, svinje na cesti, prekrasni zalasci sunca nad morem – sve je to KorzikaKorzika je Francuska pokrajina u Sredozemnom moru, otok s više od 200 plaža i 50 vrhova viših od 2000 metara, poznat po mnogobrojnim pješačkim i planinarskim stazama i šumama kestena, zemlja koju neki od milja zovu i „planinom u moru“.
 .
1. dan, 23.06.2018. Subota,  Velika Gorica/Zagreb - Pisa
Polazak iz Velike Gorice u 5:30, iza robne kuće Konzum, u 6:00 iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski. Vožnja Italijom sa servisnim stajanjima. Dolazak u okolicu Pise oko 17:00 sati i smještaj u hotel. Slobodna večer u Pisi. Noćenje.
.
2. dan, 24.06.2018. Nedjelja, Pisa – Livorno – trajekt – Bastia - Lozzi
Nastavak putovanja za Livorno. Trajekt za Bastiu polazi u 08:15. Dolazak Bastiu oko podneva, najjačeg ekonomskog središta otoka, razgled stare jezgre Bastie, drugog najvećeg grada Korzike: Place du Marche s lijepom fontanom i tržnicom - crkva sv. Ivana Krstitelja - stara luka - genoveška citadela. nastavak putovanja prema centralnom planinskom dijelu otoka, podno najvišeg vrha Monte Cinto 2706 m, do mjesta Lozzi – 5 Km udaljenog od Calacuccia. Smještaj u kamp, večernja šetnja Calacucciom, noćenje.
.
3. dan, 25.06.2018. Ponedjeljak, Lozzi – Evisa - Corte – Calacuccia - Lozzi
Dan odmora nakon dvodnevnog napornog putovanja, aklimatizacija te priprema za sutrašnji uspon na najviši vrh Korzike – Monte Cinto 2706m. Nakon doručka odlazak na izlet u planinski gradić Corte  gradić-srce otoka, nekada glavni grad Korzike (od 1755. do 1769. pod vladavinom čuvenog generala Paoli Pasquale 1725-1807). Corte je povijesno, kulturno i geografsko srce Korzike, slijedi obilazak gradskog središta: trg Paoli - crkva sv. Križa – citadela, po želji posjet muzeju „Musée de la Corse“ (u muzeju se može vidjeti etnografska zbirka svećenika Louisa Doazana, kolekcija zemljopisnih karata, starih razglednica, knjiga, kolekcija starih muzičkih instrumenata, digitalna  kolekciju korzikanskih knjiga) ... Pauza za kavu ili poznato korzikansko pivo od kestena Pietra. Ukoliko bude interesa možemo se odvesti do sat vremena udaljenog mjestašca  mjestašca Morosaglia gdje se nalazi rodna kuća i muzej čuvenog generala Paoli Pasquale 1725-1807, razgled muzeja, prema želji. Povratak u Calacuccio, dogovor za sutrašnje planinarenje, nabavka hrane i pića za sutrašnje planinarenje u obližnjoj trgovini … noćenje u kampu Lozzi.
.
4. dan, 26.06.2018. Utorak, uspon na Monte Cinto 2706m – najviši vrh Korzike
7:00 polazak na cjelodnevno planinarenje, najprije ćemo se vozilom prevesti do parkirališta   Bergerie de Petra Pinzuta (1610m)  od kuda kreće planinarska staza: Refuge de l'Ercu (1667m) – vrh Monte Cinto (2706 m ) – najviši vrh Korzike. Tura traje cca 8-9 sati, kondicijski je naporna te se preporučuje planinarima sa dobrom kondicijom. Za slabije planinare moguća je tura do ledenjačkog jezera na 2000m/nv podno vrha Monte Cinto 2706m. Povratak u kamp Lozzi, noćenje.
.
5. dan, 27.06.2018. Srijeda, Lozzi – Zaljev Porto
Doručak, nakon doručka odjava iz kampa Lozzi te odlazak na zapadnu obalu otoka u zaljev Porto, smještaj u kamp, slobodno vrijeme za kupanje i razonodu, šetnju … na plaži postoji i malo penjalište … Zaljev Porto nalazi se u sklopu parka prirode Korzika (francuskiParc Naturel Régional de Corse) God. 1983., zaljev Porto upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao prirodni fenomen izvanredne ljepote, posebice porfiritskih stijena poluotoka Scandola s kršovitim raslinjem, bistrih voda s mnogo manjih uvala i nepristupačnih špilja u kojima obitava veliki broj raznolikih morskih živih vrsta. Zaljev Porto poznat je i po predivnom zaljevu Porto sa velikom pješčanom plažom, po okruženju crvenih granitnih stijena oblikovanih vjetrom i vodom, koje su jedan od najpoznatijih krajolika Korzike i koje ostavljaju jedan od najljepših utisaka na ovom putovanju, te po drveću bez kore.
.
6. dan. 28.06.2018.  četvrtak, Uspon na vrh Paglia Orba (2525m)
Polazak na uspon u 7:00 sati. Tura traje cca 5 sati i primjerena je za sve planinare, visinska razlika je 630 m. Povratak u Porto, slobodno poslijepodne … noćenje.
 .
7. dan, 29.06.2018. Petak, Porto – Piana – Ajaccio – Zaljev Porto
8:00 polazak za Ajaccio, vožnja jednom od najljepših cesta na otoku, živopisna, prepuna nadrealnih  oblika koje je priroda isklesala u crvenim stijenama, koje se oštro spuštaju u tirkizno more. Prva destinacija na našem putu je selo Piana smješteno na uzvisini s pogledom na Zaljev Porto i Calanqes de Piana ( prirodne formacije stijena koje se smatraju najljepšim dijelom otoka). Selo Piana je opisano kao najljepše Francusko selo, a glavni povijesni lokalitet u Piani je kasnobarokna  Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 1792. građena tipičnom korzikanskom arhitekturom, visoki kvadratni toranj, a unutrašnjost crkve krase freske i slike Paula Mathiea Novellinija … nakon pauze i razgleda nastavljamo putovanje prema glavnom upravnom središtu i najvećem mjestu otoka Ajaccio, rodnom gradu Napoleon Bonaparte rođenog 1769 godine. Po dolasku slijedi razgled središta mjesta (katedrala, citadela, trg Foch, Place d´Austerlitz s Napoleonovim spomenikom … ), po želji posjet Napoleonovoj rodnoj kući (La Maison Bonaparte) … povratak u Porto, noćenje.
. 
8. dan, 30.06.2018. Subota, G20 Route:  part H Castellu di Verghio part G Refuge de Ciottulu di i Mori 1991m
7:00 polazak na planinarenje po najpoznatijoj planinarskoj ruti G20, odnosno jednom njenom dijelu (part 6). Polazna točka je kod hotela Castellu di Verghio 1322m, a završna kod pl. doma de Ciottulu di i Mori 1991m, vrijeme uspona je cca 3 sata,  700m visinske razlike, a na domu je predviđen odmor za okrjepu i uživanje u predivnim pogledima. Dom je opskrbljen hranom. Poslijepodnevni povratak u Porto, noćenje.
GR 20 je planinarska staza koja prolazi Korziku dijagonalno od sjevera prema jugu. Podijeljena je u 15 dionica i dugačka je 70 kilometara. Za njezin obilazak potrebno je min. 15 dana i smatra se jednom od najtežih i najljepših planinskih staza u Europi.
 .
9. dan, 01.07.2018. Nedjelja, Porto – Bastia – trajekt – Livorno – Zagreb/Velika Gorica
6:00 polazak za Bastiu, ukrcaj na trajekt za Livorno, nastavak putovanja kroz Italiju za Hrvatsku, noćni dolazak u Zagreb/Veliku Goricu.
.
Informacije o noćenju: prvu noć spavamo u hotelu u okolici Pise u dvokrevetnim sobama, ostalih 7 noćenja organizirana su u kampu (Lozzi i Porto) u šatoru za 2 osobe. Oba kampa imaju dobre sanitarne čvorove i na odličnoj su lokaciji. U slučaju potrebe preko našeg Kluba se mogu povoljno iznajmiti šatori.
.
Informacije o prehrani: u Calacucciji ima odličan veći dućan prehrane i mješovite robe, u Portu postoje dva supermarketa (Billa i ...), ponuda je i više nego zadovoljvajuća, cijene su sasvim pristojne, a postoje i brojni restorani i pizzerie ...
.
Informacije o prijevozu: *obzirom na vrstu i karakter cesta na Korzici prijevoz će biti organiziran s dva komforna kombija (npr. Opel Vivaro 8+1), planiran broj planinara je max.18.
* Korzika je opsega 1200Km, većinom planinski otok sa visokim planinama, preko 50 vrhova viših od 2000m/nv, najzavojitijim cestama u Europi, ali i najatraktivnijim i najljepšim, na otoku gotovo svaka vožnja traje satima stoga ovo putovanje nije primjereno za autobus, a postoje putevi i puteljci gdje jedva može proći i kombi, što nam je jako bitno radi organiziranja planinarskih tura.
 
CIJENA PUTOVANJA IZNOSI: 3.720,00 Kn
.
Cijena je na bazi min. 15 planinara a ona uključuje:
- najam, gorivo, sve cestarine + 2 vozača za kombi 8+1
- prijevoz brodom na relaciji Livorno - Bastia i Bastia - Livorno, uključene sve lučke pristojbe
- sve prijevoze i transfere na Otoku i do otoka
- jedno noćenje u hotelu u okolici Pise, dvokrevetne sobe BB
- 3 noćenja u kampu u mjestu Lozzi, uključene sve takse i naknade
- 5 noćenja u kambu u mjestu Porto, uključene sve takse i naknade
 .
Cijena ne uključuje: 
- osobnu potrošnju i prehranu
- eventualne ulaznice u muzeje ako će se posjećivati