• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

SEKCIJA DRUŠTVENIH IZLETA

VISOKOGORSKA SEKCIJA

SPORTSKO PENJANJE

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1147260

Dobro došli na web stranice planinarskog Kluba HORIZONT VG!

08. - 16.08.2020. Češka i Slovačka + Visoke Tatre

  .  Bratislava najava programa prag najava programa c hluboka nad vltavou chateau tatre najava programa n Tatre skijaski najava programa     

 

     Logo Klub              Planinarski klub HORIZONT VG                 Logo HPS

SEKCIJA TREKKINZI I DALEKA PUTOVANJA
priređuje 9- dnevnu planinarsko-turističku turu 
   

ČEŠKA i SLOVAČKA

ŠTRBSKE PLESO – BANSKA BISTRICA - BRATISLAVA – BRNO - PRAG – BUDEJOVICE - HLUBOKA NAD VLTAVO - KRUMLOV

 

VISOKE TATRE

Gerlachovský štit 2665 m/nv 

 

08.-16.08.2020.

PROGRAM PUTOVANJA:

 

1. dan, Zagreb – Budimpešta - Vysoké Tatry-Tatranska Lomnica, Slovačka

5:00 polazak iz Velika Gorice i u 5:30 Zagreba komfornim autobusom u pravcu Mađarske, slijedi ugodna vožnja, uz povremene odmore tijekom puta, do Budimpešte, gdje ćemo napraviti dužu pauzu za razgled grada, odmor i okrijepu; Po dolasku u Budimpeštu odlazimo do najviše točke grada, brda Gellért sa spomenikom Slobode koji se vidi iz svih dijelova grada i gdje se nalazi Citadela, stara budimska utvrda iz 1851. godine s koje se pruža panoramski pogled na Budimpeštu. Nastavljamo razgled peštanskog dijela grada (autobusom i pješice): Trg heroja, najveći trg u Budimpešti sagrađen u čast 1000 godina postojanja mađarske države s Milenijskim spomenikom i kip anđela Gabrijela – gradski park tj. Varosliget – avenije Andrassy, najljepša gradska ulica s glasovitom Operom – Elizabetin trg ... Odlazak do trga Vörösmarty i glavne trgovačke ulice Vaci Utca s bogatom ponudom suvenirnica, trgovina, ugostiteljskih lokala i šetalištem uz Dunav. Slobodno vrijeme u gradskom središtu. Nastavak putovanja prema Slovačkoj i Vysoké Tatry-Starý Smokovec, dolazak u Tatransku Lomnicu predviđen je oko 19 sati, smještaj u hotel, večera, noćenje.

 

2. dan, Planinarenje: uspon na Gerlachovský štít 2665 m/nv

Raniji doručak, polazak na uspon na Gerlachovský štít 2665 m/nv, detaljan program planinarske ture planinari će dobiti posebno … Gerlachovský štít 2665 m/nv je najviši vrh Slovačke i Tatri 2665 m/nv, ime Gerlachovský štít doslovno znači vrh u selu Gerlachov, odnosno vrh Gerlachov. Selo Gerlachov ima oko 800 stanovnika i smjestilo se podno najvišeg vrha Visokih Tatri. Vrh se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Tatra. 

 

3. dan, Tatranska Lomnica – Banska Bistrica – Trnava – Bratislava

Doručak, nakon doručka nastavak putovanja prema Bratislavi. Na tom putu prva destinacija će nam biti Banska Bistrica, grad smješten u centralnom djelu Slovačke, u kotlini rijeke Hron. Nalazi se u Bansko-bistričkom kraju, čiji je ujedno i administrativni centar. Prošetat ćemo središtem mjesta u kojem se ističu: gradska palača, kip Majke Božje, katedrala, toranj sa satom i kula Barbakan, toranj sa satom, obelisk Ruskoj Crvenoj armiji, gradska tržnica … slijedeća destinacija na našem putu je gradić Trnava, gradić smješten na zapadu Slovačke, u Trnavskom kraju, čiji je ujedno administrativni         centar. Trnava je sedmi po veličini grad u Slovačkoj, a zbog velikog broja crkava naziva se „ Slovačkim Rimom “. „Mestská veža“, odnosno gradski toranj je jedan od najznačajnijih spomenika renesanse u gradu. Kula ima kvadratni oblik, i izdiže se na osam katova na visini od 57 metara. znanstvena galerija nalazi se na 29 – om metru. Kutevi kule, kao i posljednji kat, ukrašeni su dijamantima i grafitima, a na jugoistočnoj strani nalazi se sunčani sat. Iznad ulaza nalazi se kružni reljef sa simbolima Krista. Toranj je izgrađen 1574. g. … Crkva Jovana Krstitelja, također poznata i kao Univerzitetska crkva, Sinagoga … nakon razgleda predviđena je pauza za ručak u nekoj od pivnica … nastavak puta za           Bratislavu. Dolazak u Bratislavu u kasnijim popodnevnim satima, smještaj u hotel, slobodno vrijeme za osobne potrebe. Večera, noćenje.

 

4. dan, Bratislava – glavni grad Slovačke na obali rijeke Dunav

Doručak, nakon doručka odlazak u razgled grada, autobusom i pješice. Bratislavski dvorac je najvažnija znamenitost grada i nalazi se na brijegu u samom gradu. Dvorac krase četiri tornja i jedno je od rijetkih mjesta odakle se vide tri države: Austrija (3 km), Mađarska (13 km) i Slovačka. S dvorca se pruža prekrasan pogled na sve dijelove grada. Grad je podijeljen Dunavom na moderni i stari dio grada, spojen mostovima, najpoznatiji je Novi most - na samome mostu se nalazi rotirajući restoran i vidikovac NLO na visini od 84 metara. U podnožju brijega smjestila se katedrala svetog Martina, najveća i jedna od najstarijih crkava u Bratislavi koja je služila za krunidbe monarha. Stari grad ima mali, ali očuvan srednjovjekovni centar gdje se nalaze najvažnije povijesne znamenitosti i zanimljivosti Bratislave: glavni trg na kome se nalaze stara gradska vijećnica i Rolandova fontana – Mihalska vrata s tornjem iz 14. stoljeća, jedina preostala od četiri vrata u gradskim zidinama - Primacijalna palača, današnje sjedište gradonačelnika Bratislave - Slovačko narodno kazalište - palača Grasalkovič, rezidencija slovačkih predsjednika. U Bratislavi ćemo se osjećate kao kod kuće, grad lagano podsjeća na Zagreb a jezik je vrlo sličan našem. U Starom gradu nalaze se i mnoge druge zanimljivosti od najuže kuće u Europi do čudnovatih uličnih kipova... slobodno vrijeme za osobne potrebe. Večera, noćenje.

 

5. dan, Bratislava – Brno – Prag

Doručak, nakon doručka nastavak putovanja prema glavnom gradu Češke – Pragu … na tom putu, nakon cca 2 sata vožnje posjetit ćemo drugi najveći grad u Češkoj - Brno, obilazak povijesne jezgre Brna: katedrala sv. Petra i Pavla – palača Dietrichstein – stara gradska vijećnica – kazalište. Nastavak razgleda centra grada: Trg slobode – brnjenski Orloj – Češka ulica. Češka ulica – poznatija kao Čára je poznato sastajalište u Brnu s bogatom ponudom pivnica i restorana. Slobodno vrijeme u gradskom središtu za ručak ili osobne programe. Nastavak putovanja prema Pragu, dolazak u prag u poslijepodnevnim satima, smještaj u hotel, slobodno za osobne potrebe. Večera, Noćenje.

 

6. dan, Prag – razgled grada 1. dio

Doručak, slijedi razgled grada duge i bogate povijesti i kulturnog naslijeđa: Hradčany (jedan od najvećih dvoraca na svijetu koji je ujedno i rezidencija čeških vladara) – Katedrala sv. Víta i Václava (gotička katedrala u kojoj su pokopani češki vladari) – Karlov most (najstariji gradski most, ujedno i najpoznatija gradska znamenitost, a povezuje Stari grad s drugom obalom Vltave – Malom Stranom) – Staromestské námestí (najstariji i najznačajniji trg u povijesnoj jezgri Praga, s crkvom sv. Nikole, spomenikom Janu Husu, Starogradskom vijećnicom i znamenitim Astronomskim satom) – Václavské namestí (s Nacionalnim muzejem, najstarijim i najvećim češkim muzejom, Praškom državnom operom … iznimno živo mjesto, koje obiluje restoranima, trgovinama, kafićima) ... Poslije razgleda predlažemo dvosatnu vožnju brodom po Vltavi (uključen buffet ručak), vožnja rijekom uz najpoznatije građevine i spomenike „Zlatnog grada” (fakultativno). Slobodno  poslijepodne za vlastite potrebe. Večera, noćenje.

 

7. dan, Prag – razgled grada 2. dio

Doručak, dolazak u Višegrad, dio grada na stijeni iznad Vltave od kuda je grad počeo. Najvjerojatnije je sagrađen u 10. stoljeću, na brdu iznad rijeke Vltave. Unutar dvorca nalazi se Bazilika sv. Petra i Pavla, kao i Vyšehradsko groblje, na kome su pokopane neke od najznamenitijih ličnosti češke povijesti kao što su: Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Karel Čapek i Alphonse Mucha. Ovdje se nalazi i najstarija sačuvana građevina u Pragu - rotunda sv. Martina iz 11. stoljeća. Prema legendi, Vyšehrad je mjesto prvoga naselja na mjestu današnjeg Praga. … nakon razgleda Višegrada odlazak na Petrin brdo (318 m/nv sa tornjem i vidikovcem) od kuda se pruža pogled na cijeli Prag, Petrin brdo je omiljeno izletište kako stanovnika Praga, u jednom dijelu brda nalazi se voćnjak jabuka i krušaka koje se besplatno mogu ubrati i jesti  … navečer odlazak na Križikove fontane (kao one u Barceloni), Křižíkovi vodoskoci (češki: Křižíkova světelná fontána), vodoskoci u Holešovicama u Pragu. Ime su dobili u čast glavnog inženjera Františeka Křižíka. Izgrađeni su po otvaranju Prve češke industrijske izložbe za habsburšku dinastiju 1891. godine. Vodoskoci se nalaze u bazenu dimenzija 25x45m i obujma 1.650 m3. Prelijevanje svjetla u duginim bojama koje se posebno ističe u večernjim satima omogućuje 1.248 podvodnih svijetala. Ugrađeno je 3 000 mlaznica iz kojih vodotoci isporučuju 50 pumpi. U 20. stoljeću vodoskoci su rekonstruirani ... navečer odlazak na zajedničku večeru u pivnicu U Fleků (fakultativno).  U Fleků je pivnica osnovana 1499. godine, a u toj pivnici je nekolicina hrvatskih studenata, nakon utakmice Sparta - Slavia 1911. godine, donijela odluku o osnovanju nogometnog kluba Hajduk u svom rodnom gradu Splitu.

 

8. dan, Prag – Hlobuka nad Vltavo - Češke Budejovice

 Doručak, nakon dorućka slijedi kraća vožnja autobusom do dvorca Hluboká nad Vltavou, neogotičkog dragulja Južne Češke. Dvorac Hluboká je idealno odredište u Južnoj Češkoj za ljubitelje povijesti, nepopravljive romantike, pa čak i one koji obožavaju sport. Dvorac svoj današnji izgled duguje obitelji         Schwarzenberg i često se opisuje kao najljepši češki dvorac. Definitivno najljepši Češki dvorac svoj izgled duguje pokušaju imitacije Engleskog Windsora. Nalazi se u gradu Hluboká nad Vltavou, a proglašen je nacionalnim spomenikom Češke kulture. Od svoje izgradnje u  drugoj polovici 13. st.  izgled mu se često mijenjao te je kroz  povijest često obnavljan i restauriran. Prvo proširenje je doživio u razdoblju Renesanse,a nakon toga je po odluci Adama Franza von Schwarzenberga početkom 18. st. obnovljen u baroknom stilu. Johann Adolf von Schwarzenberg II. je u romantičnom stilu dvorac doveo u današnje stanje tijekom 19.stoljeća. U dvorcu se ističu mramorna dvorana i Schwarcenbergerova oružarnica. Obitelj Scwarzenberg je u dvorcu živjela do 1939. godine. … nastavak putovanja prema Češkim Budjevicama, glavnom gradu Južne Bohemije, poznatog po proizvodnji piva. Po dolasku u Češke Budjevice odlazak u hotel na smještaj i okrijepu … nakon kraće okrijepe odlazak u razgled stare gradske jezgre: Trg Otokara Premysla II, Gradska Vijećnica, Crni toranj, Samsonova fontana, katedrala Svetog Nikole, Rabenštajnska kula …posjet pivovari gdje ćete se upoznati sa tehnologijom proizvodnje čuvenog           češkog piva Budweiser uz degustaciju, a nakon razgleda odlazak na fakultativan ručak (uz doplatu).  Slobodno vrijeme za osobne potrebe. Noćenje.

 

9. dan, Češke Budejovice - Krumlov - Linz - Graz (bez zadržavanja) - Zagreb

Doručak, nastavak putovanja prema gradu Češki Krumlov , Češki Krumlov je jedan od najromantičnijih povijesnih gradića južne Češke, smještenog iznad rijeke Vltave. Grad je osnovan oko dvorca iz 13. stoljeća i izvanredan je primjer malog srednjovjekovnog grada čija je baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju, a povijesno središte grada 1992. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Razgled grada: most na plaštu, glavnog trga s fontanom, crkva Sv. Vita koja dominira gradom, šetnja uskim gradskim uličicama je kao putovanje vremeplovom u prošlost! Romantična povijesna jezgra okružena je vijugavim uličicama i sačuvala je izgled od prije nekoliko stoljeća. Svake godine ovaj grad posjeti više od milijun posjetitelja. Slobodno vrijeme za ručak … nastavak putovanja prema Hrvatskoj uz dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu, predviđeno vrijeme dolaska u Zagreb/Veliku Goricu je oko 22 sata.

 

 

CIJENA PUTOVANJA: 4.490,00 Kn

 
Cijena uključuje:
- 8 noćenja s doručkom u hotelima sa 3* i 4* zvjezdice, prema programu 
- Prijevoz luksuznim turističkim autobusom prema programu
- Stručnog turističkog vodiča
- Planinarskog vodiča
- Lokalni vodiči 
 
Doplate prema želji:
- Vočnja Vltavom s ručkom - cca 15€
- Večera (uključena piva) u "Fleku" - 130,00 Kn
- Ručak u jednoj od Praških pivnica - 100,00 Kn
- Ulaznice u kulturno-povijesne objekte i dvorce
Ulaznica za razgled i degustaciju piva Budweiser
- TT od 1€ - 1,7€, Prag i Češke Bunjevice nemaju turističku taksu
 

Rezervirani hoteli:

-          Grandhotel Praha 4*, Tatranska Lomnica,  https://ghpraha.sk/en/rooms-and-suites/classic-room/

-          Hotel Crowne Plaza 4*, Bratislava,https://cpbratislava.sk/rooms/

-          Hotel City Club 3*, Prag, http://www.city-club.cz/

-            Hotel Klika 3*,  Češke Bunjevice https://www.hotelklika.cz/en/

 
 
 
 
 
 

Follow us on Facebook