• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144388

Priča: Japetić, obilježavanje 1. izleta Kluba

  

  

11. rujna, ne tako davne 2011. godine, Planinarski klub Horizont VG iz Velike Gorice organizirao je i uspješno proveo svoj prvi službeni izlet na Japetić. Prošle godine smo u rujnu ponovili taj izlet i prisjetili se prvog izleta. Tada nas je bilo jako malo jer je kiša prethodnih dana sve odgovorila od izleta osim četvorice odvažnih.

I ove smo godine, dana 1. rujna organizirali izlet povodom godišnjice prvog izleta na koji se odazvalo dvadeset planinara. Čast da organizira i provede turu ovaj put je pripala Marku.

Prije ture smo se sakupili na dvije lokacije, na ulazu i Samobor i potom kod Šoićeve kuće odakle je započela i završila naša tura.

Ekipa vesela i spremna, a neki nisu niti kavu popili.

Nakon slikanja ispred Šoićeve kuće krenuli smo prema našem prvom odredištu Lipovac grad. Gledali smo ga prema gore, neke je možda i vrat zabolio. Neki se pitali što je to Marko zamislio.

Bilo je to 25 minutno „zagrijavanje“. Kada smo došli do ostataka Lipovac grada, nikom nije više bilo prohladno, a i već se disalo punim plućima. Kratka pauza i sječanje kako je tek turcima bilo osvajati, zaključili smo da je njima ipak bilo teže.

Nastavili smo put prema Belom Bregu gdje samo na kratko uživali u pogledu, a onda nastavili put preko vrha Stražnik do Velikih vrata.

Tu smo se malo osvježili, pojeli po koju bananu za snagu i krenuli prema Planinarskom domu Žitnica.

Svi koji su tuda već išli, znali su da ih čeka cca 40 minuta „ozbiljnog“ uspona.

Svi su naravno uspjeli, čak i „nevjerne Tome“. Trebalo je još samo malo i spustiti se do doma gdje smo bez problema pronašli mjesto za sjedenje i počastili smo se grahom i kobasicama i drugim tek pečenim mesom sa roštilja. Dvostruki užitak. S jedne strane doma svježi planinski zrak, a sa druge strane prekrasan miris roštilja.

Nakon duljeg guštanja u klopi, razgovoru, hladnom piću i povremenom suncu, trebalo je krenuti dalje.

Slijedeći cilj bio je sam vrh Japetić i milenijska fotografija. Moram priznati da mi se uspon od doma činio dosta težak. Kao lokomotiva na uzbrdici koja malo po malo grabi i dobiva na brzini. Ne, nije tu ništa novo napravljeno u međuvremenu. Problem je bio u punim trbusima. Porcije graha su pozamašne.

I nakon nekog vremena evo nas na vrhu Japetića, na vrhu piramide i milenijska fotografija je napravljena. Marko je bio Strikoman, ali pronašao je i zamjenu u ljubaznom planinaru koji nas je još jednom sve zajedno poslikao.

Kratak pogled sa vrha i krećemo preko Livada do Šoićeve kuće.

Vladalo je dobro raspoloženje. Nisam siguran dali je to bilo zato što smo završili planinarsku turu ili zato što smo znali što nas čeka na kraju. Pravi kraj ture je ipak planski bio prebačen na sam centar Samobora i to u slastičarnicu „U prolazu“ koja radi najbolje tradicionalne samoborske kremšnite.

PH Horizont VG je sve sudionike izleta počastio sa kremšnitama.

Bilo je slatko i bila je to ona ušećerena višnja na vrhu šlaga neke torte.

Do slijedećeg izleta svima lijepi planinarski pozdrav.

Marko Jemeršić