• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146389

Priča: Gorski Kotar - Samarske stijene 1302m

Izlet na Samarske stijene 20. listopada 2013.

Ovo će biti vrlo kratko izvješće jer je i tura, što se tiče pješačkog dijela, bila kratka. Kao što je i najavljeno, ovo je bio izlet za sve skupine planinara. Dakle,izlet primjeren svim dobnim skupinama, od djece do iskusnih seniora. Zatim za skupine kondicijski dobro pripremljenih kao i za one koji dugo nisu hodali ( osim od kauča do frižidera i nazad), te za one sa vrhunskom opremom ( primjerice nadhlače koje upijaju ko spužva) kao i za one koji imaju samo osnovni model opreme ( čvrste cipele i dobru volju). Svatko od nas 34 može se pronaći u nabrojanim skupinama.

Nakon vožnje autobusom do 13. kilometra Begove staze, šumska cesta , uslijedilo je hodanje. Kraći dio odradili smo još po šumskoj cesti jer se autobus malo ranije parkirao kako se ne bi previše zablatio.A sama planinarska staza vodi kroz šumu. Što je poseban doživljaj prirodnih fenomena u ovom strogom prirodnom rezervatu; vapnenačke stijene, drveće koje raste iz kamenih blokova . Prizori koji nailaze na opće oduševljenje. A planinarska staza kroz ovu jedinstvenu šumu neprekidno se lagano uspinje što je dovelo do komentara « Zar je ovo 2/5?! » Je! Jer nije prestrmo i za nešto više od sat vremena dokopali smo se podnožja Samarskih stijena. Potrebno je 5 minuta relativno lako svladivog penjanja po stijenama do samog vrha. Dan je bio maglovit tako da se susjedni vrhovi nisu vidjeli. No to nije pokvarilo opće dobro raspoloženje i želju za slikanjem na vrhu kao i činjenica da baš toliko ljudi odjednom ne stane na vrh.

A za slikanje je najtraženiji bio najmlađi član, Borna. Sa svojih 7 godina popeo se na Samarske a mi smo u njegovim godinama mislili da su ovakvi prizori, vrhovi i priroda samo kulise za filmove s Indijancima.

Nakon minimalnog zadržavanja na vrhu put nas je vodio dalje do Ratkovog skloništa. Do tog posebnog i jedinstvenog udubljenja, drvenog brloga kojeg je napravio čovjek 50-ih godina prošlog stoljeća. Dočekao nas je zagrijan prostor, svijeće i naznaka da se sklonište održava i pomalo obnavlja. Hvala onima koji su «upalili» grijanje kao i onima koji održavaju sklonište.

Odmor od otprilike pola sata i uslijedila je posljednja faza današnjeg hodanja. I to do autobusa. Zatim vožnja do Ogulina. Po dogovoru koji je naišao na opće odobravanje prisutnih kasniji ručak bio je zakazan u novootvorenom hotelu Klek. Hotel koji parkiralište i krov dijeli s poznatim i dobro posjećenim trgovačkim lancem koji nećemo reklamirati ( dobro posluju i bez dodatne reklame). A hotel Klek ćemo malo izreklamirati : ponuda dobra, klopa dobra, cijene više nego povoljne. Sve po 19 kuna: od ribe, klasičnog menija do fileka.

I tako smo se mi veseli, ne/umorni i siti dokopali Zagreba oko 19 sati. Ovo je izletić kojeg ćemo rado spominjati. Posebno na onim udarnim turama od dvadesetak i više kilometara, kada treba svladati veelike visinske razlika, «4 od 5 tehnički» ...

                                                                                                        

                                                                                                                              B. K.