• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144813

26.05.2013. Zeleni vir i Vražji prolaz

 

Obiteljsko planinarski izlet u Gorski kotar – Vražji prolaz i Zeleni vir, 26. Svibnja 2013.

Nitko normalan ne bi očekivao snijeg 25. svibnja - dobro sve je moguće, ali...

Krenuli smo iz Zagreba ranom zorom smočeni kišom koja se spustila na grad. Već smo naviknuli na snijeg, kišu, snijeg, kišu, snijeg... Većinu proljetnih uspona odradili smo na snijegom prekrivenim stazama i nekako si misliš - sad bi već stvarno bilo dosta! A onda smo na Ravnoj Gori naletjeli na snijeg i zimu. Meni se počela tresti brada i pokunjeno sam pritisnula nos na prozor. Z.A.Š.T.O?! Nama bi bilo dovoljno da barem kiša ne pada, ali snijeg – zašto?!

Najbolje rješenje svakog problema je njegovo ignoriranje, pa smo se mi pravili da snijega – nema. I.... upalilo je! Kako smo se približavali Skradu snijeg se topio pred našim očima, ali... kišica je bila uporna.

Brzo smo se obukli i krenuli prema Zelenom viru. Klilzali smo se po blatu i lišću strme staze. Zaustavili smo se tek pred izvorom na kojem smo, trenutak prije, galameći preplašili košutu i lane koji su došli utažiti žeđ. Zbrisali su u vidu magle, a samo su oni prvi bili sretnici, koji su mogli doživjeti taj trenutak idile.

Zeleni vir je posebni rezervat od 1962. Sasvim zasluženo. Vodopad koji ga krasi impresionira visinom od 70 m, a u dnu je spiljski otvor s izvorom zelene boje po kojem je i Zeleni vir dobio ime. Mi smo ga doživjeli mistično, jer je padala rosulja, a kapljice od slapa su nas močile. Po bujnoj šumi se povlačila izmaglica.

Krenuli smo dalje do hidroelektrane „Munjare“ izgrađene 1921. koju pokreće potok Curak, koji pak izvire iz malo prije viđene spilje. Pokraj „Munjare“ je zgodan pl. dom zanimljivog imena - „Zeleni vir“. Tamo smo predahnuli i okrijepili se štrudlom od borovnica.

Siti i odmoreni nastavili smo našu avanturu kroz kanjon“Vražji prolaz“. Zvuči zlokobno, ali nije. Kroz kanjon se probija potok Jasle, koji se zbog velike količine kiše i snijega pretvorio u bujicu. Grmio je ispod naših nogu, dok smo glavinjali po pješačkoj stazi. Uski kanjon i stijene visoke i do 100 m ulijevaju strahopoštovanje. U taj čas je prestala kiša i probilo se sunce.

Posebno nas je oduševila spilja „Muževa hiža“ duboka oko 200 m. Glavna je zvijezda tamo bio jedan šišmiš u dubokom snu ili je bio naprosto naviknut na slavu pa nije htio pozirati. Uglavnom visio je naglavce obavijen svojim krilima i ni makac. Odlično!

Ne smijem zaboraviti ni 9 žuto crnih daždevnjaka koji su nam se našli na putu. Svakom smo posvetili dostojnu pažnju.

Uglavnom, popeli smo se do Skrada, odmorili se na klupicama s pogledom na suncem obasjan Gorski kotar i krenuli put  Zagreba. Snijeg s početka priče postao je daleka prošlost.

A.Krois