• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146449

14.04.2013. Medviđak 1027m i Kobiljak 1119m

 

 

Izvješće sa izleta na Medviđak i Veliki Kobiljak održanog 14. travnja 2013.

 

...koji je zapravo trebao biti prije mjesec dana. I dobro da nije. Jer ova nedjelja je bila idealna za posjet dragom nam Gorskom Kotaru. U busu nije bilo nikakvih obećanja, hoćemo li ili ne doći do planiranih ciljeva. Plan je bio da se ide pa do kuda stigli! Jer su svježe informacije bile da ima puuuno snijega, gadnih nanosa itd..

 

I to u blizini  našim današnjim ciljevima. A i ono što se moglo vidjeti s autoceste kroz Gorski su bijeli vrhovi.

 

Uz sve one običaje koje vole planinari prije nego što krenu s hodanjem ( a to je  kava-pauza negdje po putu), u našu ponudu su uvedene i kratke vježbe zagrijavanja prije planinarenja i to

 

pod vodstvom iskusne trenerice. Gratis za sve zainteresirane. I neobavezno za sve nezainteresirane. A interes za ovo zagrijavanje je bio velik i naravno različit.

 

I dok su neki vrlo ozbiljno i savjesno  pripremili svoje mišiće, neki su pripremili svoje fotiće na njima, a neki su dobro izoštrili oko i pogledom sve pratili.

 

Nakon ovog «neobaveznog» zagrijavanja usljedilo je obavezno pješačenje iz Liča prema Medviđaku.Cestom veći dio puta, pa kraći dio kroz šumu a zatim  atraktivan uspon na  izrazito kameni vrh. To je uspon koji  se isplati. Iako je i samo pentranje vrlo atraktivno pogled s Medviđaka je još i atraktivniji i isplati se uloženog napora. Čisti pogled na sve strane, a posebno na Kvarner potvrdio je da je ovo dobro izabran dan za Medviđak. Kraći odmor na vrhu uz one uobičajene aktivnosti slikanja, proučavanje gdje je što i morali smo krenuti dalje. Jer  to nije bilo ni pola planiranog puta za današnji dan.

 

A na našu sreću oni ostaci snijega nisu nam se našli na putu.

 

Silazak s kamenog vrha bio je brži od uspona pa dalje šumom, a zatim onom istom cestom

 

dok nismo došli do šumskog puta koji vodi na Kobiljak.

 

A uspon na njega je tehnički manje zahtjevan nego li onaj na  Medviđak. Većim dijelom je kroz šumu i trebalo je pripaziti da  se ne pogaze divovske visibabe koje potvrđuju da je tu proljeće tek počelo.Naravno, i  pogled s Kobiljaka je atraktivan i svakako je doživljaj  doći i

 

do tog  vrha. A gore smo i ponovili gdje je Risnjak ( tamo pod snijegom),  pa Guslica, gdje je Snježnik a gdje Snežnik, a dolje smo vidjeli i naš bus.

 

Obvezno fotografiranje i  žigovi, pa lijepljenje naljepnice da budući naraštaji znaju da smo i tu bili i krenuli smo dolje. Tko će prije.

 

Ali čemu žuriti?! I tako je onaj najbrži, vjerovali ili ne, kao što  neki srednjoškolci ostave torbe u tramvaju, ostavio svoj ruksak na vrhu! I tako se s pola povratka, vratio opet gore.

 

I taman što smo bili jako sretni i zadovoljni što je sve planirano i realizirano po planu  krenuo je povratak kroz šumu. I to strmo, kroz povremene nanose snijega, preko granja, srušenih debla... i još puno takvih prepreka.. i činilo se da toj šumi nema kraja!

 

Ali domogli smo se ceste za Lič i sve je opet bilo super!

 

Po povratku do busa novouvedeno pravilo za zainteresirane : kratke vježbe istezanja. A planirano je bilo i da na povratku svratimo u Fužine. Pizza za sve zainteresirane jer eto, sezona još nije počela pa je to nešto što se uvijek može pronaći. A u Fužinama će se uvijek naići i na ljubazne domaćine, brzu i kvalitetnu uslugu. Ukoliko ste zainteresirani saznati više kako je teklo usluživanje gostiju priupitajte gospodu iz Napredka. Oni su se načekali ali su na kraju dobili i više od  naručenog. To se ne odnosi samo na jelo.

 

A na kraju valja napomenuti da smo se još za dana vratili u Zagreb. Kako je lijepo kada su dani napokon duži a vrijeme suho, sunčano i ugodno toplo.

 

B. K.