• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144838

17.03.2013. Učka-Vojak 1366m i Suhi vrh 1332m

 

Izlet na Učku: Vojak 1396m i Suhi Vrh 1332m, 17.3.2013.

Da jedna roda ne čini proljeće, uvjerila sam se vrlo brzo. Naime dan prije izleta, na staroj Karlovačkoj, na drvenom stupu za struju, u velikom gnijezdu stjala je roda ili rodan i pomno s velikim kljunom uređivala/o perje. Bila je lijepa i sunčana rano proljetna subota, pa sam se ponadala da će takva biti i nedjelja, iako, moram priznati, niti jedna od „vremenskih stranica“ s kojima se danonoćno konzultiramo nije davala dobe izglede. U najboljem slučaju najavljivali su snijeg. Opet....

I tako smo iz sunčanog Zagreba krenuli prema Istri. Zebnja u očima se povećala kad smo se približili Rijeci. Oblačno nebo, ali... bez kiše. Ipak to daje nadu. Popeli smo se  autobusom do Poklona i puni energije počeli navlačiti sva potrebna zimska pomagla.

Dvije grupe A – obiteljska i B – sekcija društvenih izleta, nakon nekog vremena razvile su se i u C grupu – „nešto između“. Mališani i roditelji, šetali su se oko Poklona. Društveni izleti su „zaprašili“ prema Vojaku, a C grupa se polako penjala po tragovima B grupe i vratila nakon uspona na vrh.

Uglavnom da skratim, proljeće još nije došlo na Učku. Dapače, staza kroz šumu do Vojaka je bila na jednom mjestu toliko zaleđena, da smo dalje nastavili cestom. Jedini koji su se usudili dalje po ledenoj stazi bili su, naravno - Ana, te jedan dečko s malim žutim psom mješancem. Ana je uspjela doći do vrha po zaleđenoj stazi (bravo!), a dečko i mali žuti pas mješanac su na jednom djelu kasnije ipak odustali, pa smo zajedno došli do vrha.

Vrh Vojaka i nije nešto kad je zavijen u maglu, pa smo nastavili hrabro dalje, unatoč vjetru koji je šibao sa svih strana. Naša grupa od početnih dvadeset i nešto planinara svela se na 15-tak zainteresirani. Grupa C „nešto između“ zapela je u pozadini. Šajba nas je iz C grupe stigao malo prije vrha Vojaka, no kad je vidio da se spuštamo u nepoznato pod groznim udarima vjetra zagrmio je:„Renato je idem natrag!“ i nestao u magli...

Spuštali smo se malo po malo - pa je i vjetar malo po malo prestajao. Ali onda opet uspon i to prema Suhom Vrhu. Svi mi koji smo uzeli dereze pitali smo se: „zašto ih ne staviti?!“ Snijeg je bio tvrd, a ispod njega led, proklizavali smo u beskraj i vraćali se unazad po nekoliko koraka, ali se nismo dali!

I vidikovac ispod Suhoh Vrha nije nešto kad je zavijen u maglu. No mi smo to vrijeme iskoristili da ubacimo koju kaloriju u sebe, ta da navučemo dodatnu zimsku opremu kako ne bi bilo više proklizavanja. Veselo smo se okrenuli i žurno kranuli natrag, iako smo znali da nas očekuje još jedan gadan uspon po kamenju i vjetru koji će nas opet išibati. Neka... nakon svega nas čeka doooobra okrijepa.

Okrijepa je bila u Viškovu u jednom finom restoranu. Samo domaća svježa riba, ali - uz domaće i patagonijske lignje, pa ti biraj. Mi baš nismo previše birali - naručili smo i domaće i strano. Lagano smo se tresli od hladnoće uspona, a onda su nam vina, teran i malvazija, dala toplinu oko želuca i srca. Jedino nije krenula pjesma... Drugi put.

Ana Krois