• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144374

10.02.2013. Lisca 947m

 

Izlet na Liscu (Slo) 10. veljače 2013.

   
Da planinarenje po Sloveniji nisu samo Alpe, kamen, stijena i veliki napor dokazuje i ovaj naš zimski izlet u Zasavsko-posavsko gorje.
Ranim nedjeljnim jutrom u Zagrebu naravno pada snijeg i nas osamnaest optimista uzdajući se u svoj instinkt što se tiče vremena i dodatno potaknuti norveškim točnim prognozama ( koje neki redovito prate)  da će nedjelja biti sunčana u  deželu krećemo.
   
Savršeno organizirani idemo na manji granični prijelaz kako bi izbjegli dulje čekanje. I tu smo naravno jedini putnici. I tako dobijamo rijetku čast da naše dokumente letimično pregleda i naša domaća policajka. A na susjednoj strani ta formalnost pregleda isprava ima svoje zakonitosti ,pa da prikrate vrijeme dok čekaju, kapitalni muški primjerci  ugrabe vremena da se izvažu. Ne diraju ih šaljive upadice da je to stočna vaga i ponosno priopćavaju da je trocifrena kilaža tu i pri tome se zadovoljno smješkaju. Ak su oni sretni i mi smo sretni zbog njih! Pročitajte sve do kraja pa razmislite treba li otkrivati svoje kile! I tako uz vožnju po lokalnim cestama stižemo do Sevnice. Nalazimo kafić za jutarnju kavicu gdje se zapravo otkriva da kada nam Europa ukine  ograničenje zapošljavanja naš vođa i vizionar ima predispozicije za konobara u toj Europi. Krase ga brzina, okretnost, uslužnost i brzo smo posluženi. Solidarizirajući se sa svojom kolegicom planinarkom kojoj je ostala lova od dječje štednje u Ljubljanskoj banci ne ostavljamo tringelt,bakšiš...  I još par kilometara busom pa je vrijeme i da se počne hodati.
   
Vrijeme idealno za zimski izlet: svježi snijeg, sunce se probija, ugodna temperatura zraka...
Dio puta po cesti uz lijepe vikendice (malo se jambra zbog ceste), dio kroz šumu ( uspon, malo se skliže) i, što smo višlje snijeg je veći ali je i sunce ugodnije, pogled na dolinu. Divno! Pa uz zapravo konstantan lagani uspon stižemo predvođeni hiperaktivnom plavušom do crkve Sv. Jošta. A tamo lokalna kulturna manifestacija: licitacija kobasa uz zvuke harmonike i dijeljenje krafni. Kako su nas ljubazni domaćini ponudili, krafne nismo odbili, hvala im, a za licitaciju kobasa nismo imali vremena. Naš cilj je ipak Lisca. Ostalo nam je još dvadesetak minuta do vrha i plan je naravno da prvo idemo na vrh .
Prostrani vrh,padina idealna  za snimku od koje jako puno očekujemo. Plavuša trči, skače, kotrlja se po snijegu... dajte si vremena i pogledajte.
Na vrhu ono što smo i očekivali: vidici na sve strane, maketa gdje je što, veličanstveni pogled, obvezno slikanje.
Za odmor i okrijepu biramo Tončekov dom.Pauza je bila malo duža, približno dva sata.  I mala preporuka što se tiče plaćanja u slovenskim domovima; svakako je dobro imati eure jer nema smisla da plaćajući kunama platite duplo.
   
Odmorni, veseli i zadovoljni  krećemo na stalno, ne prestrmo spuštanje dolje koje  traži od nas veći oprez. Otklizavamo povremeno al nas to ne brine. Naravno da i se najveći od nas benigno poskliznuo i pao! Nije mu bilo ništa,ali odmah su krenule šale što bi mi ostali mali i nejaki s njim tak velkim i jakim da se ozlijedi ?Vukli do autobusa ili na preporuku veterinara  kad se radi o određenoj kilaži...znate kako to  veterinari prakticiraju! Zato ljudi ne otkrivajte svoje kile!
Stižemo do sela Razbor, jako lijepo selo,  pronalazimo ulazak u šumu pa  još malo do Brega gdje nas čeka autobusić.
Povratak bez čekanja na prijelazu Dobova-Brdovec i stižemo u domovinu dok je vani još dan.
Ova  priča je podsjetnik na još jedan lijepo provedeni sunčani zimski dan u prirodi i ugodnom društvu. Nadamo se da će vas potaknuti da nam se pridružite na sljedećim izletima.
 
Bez brige, ne slušamo preporuke veterinara, pomažemo ozljeđenima.
 
 
 
B.K.