• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146396

20.01.2013. Perun 880m

 

Izlet na Perun 880m, 20. siječnja 2013.

„Trasa staze počinje i završava u Moščeničkoj Dragi, a duga je 13 km. Prolazi netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoška vala te se uspinje do visoravni Potrebišća, a potom na vrh Perun (880m). Staza uz povijesno-mitološe dimenzije ovog područja predočava i ljepote ovdašnjeg prirodnog krajolika i tradicionalnog života ljudi ovoga kraja.“ Stoji to u prikazu Mitsko-povjesne staze „ Trebišća-Perun“.  Pa tko to ne bi htio vidjeti?

Prognoze nisu bile dobre. Zagreb je već tjedan dana zatrpan snijegom, ali nekako si misliš pa valjda ga u Istri nema. Ipak je to morski topli zrak, pa čak i ako bude malo kiše - lako ćemo. Isto tako, te prognoze baš i nistu 100% sigurne. Ako je na slici oblak s puno kapljica kiše, možda će ipak na trenutak zasjeti sunce?! Ili neće?!

Nije zasjelo sunce. Kiša nas je prala cijeli dan, a na vrhu Peruna je bilo na djelovima i do 30 cm, a u zapusima do metar snijega.

Zvuči prijeteći, zar ne? Ipak - bilo je zabavno. Krenuli smo s nadom da će ta dosadna kišica prestati i da ćemo se nauživati lijepih vidika. U početku je bilo tako. Staza se strmo penje u visinu, potok žubori u kotlini, slapovi se slijevaju niz litice. Stare istarske kuće prosute su po obroncima, stvarno lijepo za vidjeti. Do Trebišća smo polako hodali i veselo pričali, a na trenutke se činilo i da će kiša oslabjeti.

U Trebišćima smo se kratko odmorili i spremni za strmi uspon krenuli prema vrhu. Snijega sve više, kiša ne prestaje. Sve smo više i više mokri, ali brbljajući idemo sve dalje, odnosno više i više. Svima onima, koji su prošli tu stazu u ljepšim vremenskim uvjetima, ostala je u lijepom sjećanju zbog vidika. Mi vidike nismo baš dobro vidjeli. Spustila se magla, penjali smo se s kapuljačama preko lica, kroz sve dublji i dublji snijeg, pitajući se otkuda on na moru?!

U jednom je trenutku čak prestala kiša, pa su neki zatvorili i kišobrane. No kako to obično biva po Murphyjevom zakonu, u istom trenutku se spustila još jača kiša....

Nastavili smo do visoravni Potrebišća. Veselo smo poskakivali kroz Renatove i Duškove tragove dok su oni polako, nogu pred nogu, prtili stazu propadajući kroz snijeg. Vrtili smo se po stazi oko vrha i napokon poslije strmog uspona došli do njega. Mislim da se još nikada tako brzo nismo popeli na vrh, pojeli, odradili zajedničku fotku i otrčali natrag. Bili smo mokri do kože od kiše i mokroga snijega, a šlag za kraj je bio i vjetar koji je počeo puhati na vrhu. Povratak je bio neusporedivo kraći. Zapravo smo se odslklizali do dolje, zahvaljujući rastopljenom snijegu i vodi. Kiša nije prestajala, dapače u Mošćeničkoj Dragi dočekao nas je pljusak.

Ipak, u oko 5 i pol sati prehodali smo od obale do vrha (880 m) i nazad više od 14 km. Svaka nam čast! Uz to pravi smo sretnici što nam od toliko vode i vlage nisu narasle i plivaće kožice.

                                                                                Ana Krois