• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Daleka putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1170238

23.12.2012. Zimski uspon na Klek 1182m

 

Tradicionalni zimski uspon na Klek 23.12.2012.

Ovo doba godine posebno je bogato različitim tradicionalnim događanjima: pripremaju se domjenci, koncerti, organiziraju skupštine, sve se zbraja i oduzima, analizira se ne-uspješnost svih i svakoga u godini koja se bliži svome kraju.

Zimski uspon na Klek u organizaciji Horizonta po prvi puta je održan u ovo doba prošle godine. Time je ovogodišnji zimski izlet na Klek dobio status tradicionalnog.

Odabir Kleka za tradicionalan zimski uspon je svakako pravi odabir i s time će se složiti svi koji su Klek pohodili u bilo koje doba godine.A propustiti ovaj izlet bila bi i šteta unatoč brojnim obvezama i pripremama za predstojeće blagdane.

Staza koja vodi od Bjelskog do Kleka je najkraća i primjerena je svim dobnim skupinama što je nikako ne čini manje zanimljivom ili atraktivnom. Posebno zimi. Dolazak u Bjelsko već najavljuje da će ovo biti pravi zimski uspon iako  se snijeg na nekim dijelovima staze već i otopio, no što smo bliže domu snijega ima više. I hladnije je.

U predviđenom vremenu dolazimo do prve točke našeg puta a to je planinarski  dom. Dočekuje nas očekivano više snijega, ali i sunce i hladni vjetar. Kratke pripreme za uspon na vrh uključuju i mali tečaj stavljanja dereza. A kako to i treba biti upute o stavljanju dereza se otvaraju tek sad, i to tek letimično, jer iskusni visokogorci su izvježbani i rado pomažu neiskusnima u montiranju šiljaka na noge!

Put od doma do vrha je posebno atraktivan, uska staza s malo više snijega, ledene sige sa stijena, uspon uz konop. Srećom, stijene nisu bile pretjerano klizave tako da su i oni bez dereza došli do vrha bez većih problema. Među njima i Nora, mlada nada planinarenja.

S vrha Kleka pogled na sve strane: Bjelolasica, Risnjak; Bijele stijene ali krajičkom oka se pratio i svaki Frankov pokret. Jer kao što je poznato,uz Klek su vezane brojne priče i legende o vilama, vilenjacima i  vješticama Kleka. Postoji i manje poznata priča o Franku i šampanjcu iz staklenih čaša na vrhu Kleka. Na nju nećete naići u brošurama o Ogulinu i Kleku pa je valja je proširiti ovim putem.

Od svih priča o Kleku ova se pokazala točnom! Nakon obveznog slikanja na vrhu i divljenja pogledu na sve strane došao je i taj dugo očekivani trenutak. Kako i priliči jednom galantnom gospodinu, Franko dijeli staklene čaše,otvara šampanjac i priča postaje stvarnost!

Poseban je doživljaj bio biti dio ove priče,poseban je ugođaj piti šampanjac iz staklenih čaša na visini od 1181m u ovakvom društvu . U ovo doba godine to jednostavno treba doživjeti. Zanimljivo, u svečarskim  trenucima otvaranja šampanjca, zaboravi se na vjetar i hladnoću.

Čaše su spremljene na sigurno za nagodinu, naljepnica kluba zaljepljena na vrhu i možemo

sigurnim korakom natrag do doma. Po povratku srećemo grupicu planinara i usmenom predajom širimo priču o šampanjcu na vrhu Kleka.

Po povratku u dom uobičajeni folklor:jelo,piće...Valja napomenuti da dobro pripremljen planinar na zimski uspon sa sobom nosi i juhicu. Koja je ,nadamo se, bila baš onakva kakvu voli.

Ovo je bio posljednji organizirani izlet u ovoj planinarski uspješnoj godini za naš mali planinarski klub.U narednoj godini našem klubu želimo brojnije članstvo, očuvanje standarda atraktivnosti  i posjećenosti izleta, savršenu organiziranost i logistiku te i nadalje dobru suradnju s planinarskim društvom Napredak. Jer mi mali se trebamo međusobno podržavati i pomagati. A i tradiciju valja održati.

 
 
B.K.