• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146388

11.11.2012. Storžič 2132m, Renato Milovski

 

11.11.2012. Storžič 2132m
 
   Kako je to biti sam u planini s dvije plavuše?  Hmmm ...  
Krenimo redom, iz Zagreba, točnije ispred King Crossa krenuli smo u 6:30, prelazak granice je bio više nego brz, tako da smo već u 8 sati pili prvu jutarnju kavicu na odmorištu Voklo. Nakon kave, ostalo nam je još 20-tak kilometara do našeg cilja odakle nam počinje planinarska tura. Nakon obuvanja gojzi, procjene vremena i pakiranja ruksaka, točno u 9:10 krećemo na turu. Za vrijeme bi se moglo reći gotovo idealno, vedro, temperatura oko 5 stupnjeva. I tako korak po korak stižemo do planinarskog doma na Kališču. Ne ulazimo u njega, već nakon cca 10 minuta pauze krećemo prema vrhu Storžiča. Pogled prema storžiču, a on negdje od pola u oblaku, već nam je tu postalo jasno da nam uspon neće biti nimalo lagan. Korak po korak, i negdje 300 m ispod vrha ušli smo u oblak, kojeg je čvrsto držala stijena Storžiča. No kako je naš put dosta izložen, tu nam  počinje snažan vjetar, njegova brzina kretala se između 60 i 80 Km/h. Moram priznati da smo morali dosta paziti, svaki korak odmjeravati jer su udari bili zaista jaki. Plavuše su veći dio uspona prošle u niskom startu, jer zbok njihove kilaže taj vjetar je predstavljao dosta veliki problem. No uprkos svemu, na vrh smo došli bez većih problema. Na vrhu smo bili točno u 13:05, što je i za Slovenske norme jako dobro. E sad nas je čekao  silazak, a poznato je da je silaženje ponekad teže od uspona. Da nam nebi sve ostalo samo na vjetru vrijeme je uz vjetar okrenulo na sitnu kišu, koja je nošena snažnim vjetrom nalikovala kao da je ispaljena iz topa za snijeg. Tu je došla do izražaja naša oprema, imali smo priliku na licu mjesta vidjeti što valja a što ne :). Srećom, silazak nije predugo trajao tako da smo za manje od 1:30 sati došli do doma na Kališču. Dom je bio otvoren, zagrijan, nekolicina Slovenaca nam je čestitala na usponu, uslijedilo je sušenje, topli čaj ... . Nakon odmora krenuli smo prema dolini, vrijeme se je već uvelike popravilo. Dobrim korakom brzo stižemo do ratne bolnice odakle nam počinje kiša, koja nas je pratila sve do auta. No to nam nije pokvarilo dobro raspoloženje koje je vladalo cijelim putem.
   E sad ono o plavušama, dvije plavuše su cijelim putem časkale međusobno, gotovo da me nisu niti primjećivale, tako da sam zapravo uživao u Alpskoj idili neometan u svojim mislima. Stoga ljudi, ako želite uživat u Alpskom zraku, a pritom planinariti u grupi, vodite plavuše sa sobom.
   I na kraju malo podataka iz GPS-a, krenuli smo s 719m/nm, do vrha Storžiča napravili smo 1413 m uspona i toliko silaska, ukupna duljina puta je 12,9 Km. 
 
RM