• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144842

priča s Čvrsnice, 14.-17.06.2012. Miloš Bjelajac

 

Planinarski izlet na Čvrsnicu

14.-17. lipnja '12.

   Izlet na Čvrsnicu u BIH organizirali su HPD Zrin iz Petrinje i PK Horizont iz Velike Gorice, a učestvovali su i članovi HPD Sisak, HPD Jelengrad iz Kutine i PD Zmajevac iz Novske. 13 planinarki i planinara krenulo je u četvrtak 14. lipnja '12. osobnim automobilima preko Banja Luke, Jajca, Makljena i Rame prema Jablanici. Tamo su nas dočekali prijatelji i planinari iz Jablanice koji su puno pomogli u organizaciji cijele akcije. Nakon pića u Ruži, ćevapa i džigerice, pita i bureka, zamjene novca i dopune zaliha u Konzumu krenuli smo malim autobusom preko Vitlenice na Blidinje i uz brijeg do početka planinarske staze. Do kraja dana smo izašli na prijevoj iznad Doma na Vilincu i nastavili na vrh Veliki Vilinac (2118 m), a zatim se u zalasku sunca spustili prema Domu (1961 m) gdje nas je čekao vodič za sutrašnji pohod i domar sa čajem, juhom i grahom.

   Čvrsnica je smještena između Blidinjeg polja i rijeka Rame, Neretve i Drežanke, a okružuju je planine Čabulja, Prenj i Vran. Najviši vrh je Pločno (2226 m) koji je ovaj put bio izvan našeg interesa, ali je budno pratio naše kretanje po kršu i livadama Čvrsnice. U petak ujutro smo rano krenuli prema Pešti brdu (2039 m) i po lijepom vremenu se spustili oko 400 m na livade između Vilinca i Male Čvrsnice. Zatim je počeo uspon davno markiranom stazom po kojoj smo usput bojom i čuljcima obnavljali markaciju. Put vodi kroz čarobni amfiteatar Ledenog jezera (1780 m), a zatim na greben iznad jezera i prema Pešti brdu (2039 m). Slijedilo je slikanje, ručak iz ruksaka, prepoznavanje okolnih planina i tiho divljenje ljepoti planine. Pred večer smo se vratili do Doma gdje nas je čekao jučerašnji meni.

   U subotu smo opet krenuli rano i kroz jutarnju svježinu došli do Hajdučkih vrata na rubu kanjona Dive Grabovice. Nekolicina je izašla na vrh Trinjača (2038 m), a zatim smo počeli spust od oko 1700 m niz strmu padinu duboko usječenog kanjona u obliku potkove. Uz kraće odmore i izlaske na vidikovce spustili smo se do sela Grabovica gdje nas je čekao prijevoz za Jablanicu.

   U Jablanici smo se osvježili kod Ruže i automobilima krenuli niz kanjon Neretve prema Donjoj Drežnici u kanjonu rijeke Drežanke. Tamo nas je na terasi vikendice smještene iznad jezera čekao planinarski prijatelj Sead Pintul sa pečenim janjetom i odličnim hercegovačkim vinom. Prenoćili smo u Drežnici, ujutro popili kafu, u Jablanici obišli Titov most, pojeli berek i sirnicu, a zatim se istim putem vratili u Hrvatsku.

   Izlet ćemo pamtiti po prostranoj i lijepoj planini, dubokim kanjonima, kaćunima, kockavici i crnogoričnim stablima munike, pravim planinarskim prijateljima i ljubaznim domaćinima.

 

Miloš Bjelajac