• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144405

06. i 07.01.2012. Završetak zimske škole planinarenja, priča Miloša Bjelajca

 

06. i 07.01.2012. /sub. - ned./ Ovaj vikend proveli smo u Karavankama gdje su polaznici tečaja "zimske škole planinarenja" pristupili ispitu. Ispit se sastojao iz praktičnih vještina i teorijskog znanja. Svi polaznici ostvarili su odlične rezultate na ispitu. 

10. i 11. prosinca 2011./sub.-ned./ Ovaj vikend proveli smo na Krvavcu, na skijalištu koje je bilo samo naše. Zbog nedostatka snijega nije još otvoreno za javnost, no nekoliko staza imale su 20-tak centimetara tehničkog snijega, kojeg su nabili ratraci, taman dovoljno za planiranu vježbu. Vježbalo se hodanje u derezama uz upotrebu cepina, zaustavljanje cepinom, hodanje s krpljama, hodanje u navezu, izvlačenje sistemom sv. bernard i naravno ponavljali su se čvorovi. Svi polaznici tečaja su brzo i s lakoćom usvajali nova znanja i vještine.

04. prosinca 2011. /nedjelja/ polaznici tečaja popeli su se na vrh Storžič 2132m, Kamniško-Savinjske Alpe. Svi tečajci pokazali su odličnu kondicijsku spremnost što potvrđuju i slijedeći podaci: krenuli smo sa 753m/nm, savladali smo ukupnu visinsku razliku 2891m, dužina staze je bila 12,35 Km, vrijeme kretanja je bilo 04:15 sati. Pred vrhom i na samom vrhu dočekalo nas je malo smrznutog snijega, sve to začinjeno ledenim vjetrom. Na usponu smo vježbali i hodanje u navezu.

27. studenog 2011. /nedjelja/ počeo je tečaj "Zimska škola planinarenja". Tečaj je organizirao naš Klub u suradnji sa SAVEZOM GORSKIH VODIČA HRVATSKE. Prvi dan tečaja protekao je u opuštenoj i veseloj atmosferi, u prostorijama našeg Kluba. Tečaj je upisalo šest polaznika. Prvi dan tečaja polaznici tečaja  slušali su teoriju  iz slijedećih tema:

  Kakako se obući, odjeća i obuća za visoko gorje
•  Kokoja je potrebna tehnička oprema za kretanje u visokom gorju i kako ju koristit
•  Opasnosti u planini
•  Oprema za visokogorskiuspon
•  Snijeg, led, lavine (vrste, kvaliteta snijega, ispitivanja kvalitete snijega i snježnih padina, led i ledenjaci, ledene pukotine, prijelaz opasnog područja, opasnosti, prevencija i pomoć).
•  Navezi i kretanje, padovi i zaustavljanje
 
Praktično se uvježbavalo:
•  Čvorologija
•  Kako se sigurno kretati planinom u zimskim uvjetima (primjena cepina i dereza na raznim vrstama snijega i leda, penjanje i      Silaženje po zasnježenimpadinama, kretanje po grebenima i prijelaz snježnih streha, hodanje s krpljama).
 

 

Pogledali smo i dva dokumentarna:
•  Lavine
•  Uspon na AMA DABLAM 6812m (2006.)