• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1145042

Priča s Risnjaka

 

 

Izlet na Risnjak održan 17.studenog 2013.

 

Ponekad je pametno neke stvari odgoditi za bolja vremena. U ovom slučaju je to bio  izlet na Risnjak. Odgođen je prošlog vikenda zbog nepovoljne prognoze. A odluka za odgodom od tjedan dana je bila dobra jer trebalo je pričekati samo sedam dana za bolje vremenske uvjete.

 

Na put smo krenuli  točno na vrijeme, ako ne računamo deset minuta kašnjenja. Vožnja bi bila kao i svaka druga no ovaj put su se  djelile klupske majice. Tako da smo kavu smo  u Ravnoj Gori popili u nooovima majicama i već u 9 bili u Crnom Lugu.

 

 Tu smo i  započeli planinarsku turu. Uobičajene pripreme prije osvajanja vrha upotpunile su patkice, dio turističke atrakcije Crnog Luga.  Kako su planinari  poznati ljubitelji prirode i životinja za  ovu perad našlo se  par mrvica iz ruksaka. I dok su neki hranili patkice, neki su se pošteno pripremali jer su imali informacije ili šesto čulo da bi moglo biti snijega. Točno, pokazat će se na kraju.

 

 

Naredba s vrha je bila da ne žurimo, i ekipa se držala  toga dobrih deset minuta, a nakon toga žurnim korakom ispred kolone. Prve dvije trećine puta lagana je šumska staza, uspon je neprimjetan kao što je i vidljivost bila neprimjetna zbog magle. Najvažnije je da je temperatura bila ugodna.  A kada su se ukazale prve površine snježnih nanosa svi su mu se u dječjem zanosu razveselili. Ali neće tako biti do kraja!  Jer što smo bili bliže vrhu i snijega je bilo sve više. Tako su nanosi snijega  bili sve dublji, a pozitivno osjećaji prema snijegu su se topili. Trebalo je pripaziti jer se lako može zapeti u nanosu iznad koljena. Što se i desilo. Grane se nisu vidjele, «masa» je zagazila i zapela. Bilo je poziva « Pomozi prijatelju!» I evo prilike da se  pokaže tko je kome pravi prijatelja.Zanimljiva intervencija spašavanja gorostasa.

 

Al što smo se bližili Risnjaku i vrijeme je bilo sve bolje, probijalo se sunce, no snijega je bilo sve više. I tako nas je kod Doma  dočekalo  sunce , snijeg i  zatvoren Dom. Zatvaraju oko 1.11. Sreli smo i ponešto ljudi i čuli njihova iskustva s vrha.  Skoro smo odustali od odlaska na vrh zbog priča jednog planinara o nanosima koji se jedva prolaze, kako se propada, pa kako je onaj dio do sajli nezgodan... no kaže, na vrhu nema snijega. To je bilo jedino optimistično što smo čuli.  

 

  Malo su nas zatekle te  priče , no ipak se velika većina nas uputila gore . A svi koji su se uputili su i stigli. Trebalo je samo proći dio do sajli kroz nanose snijega, ništa prestrašno. Bilo je i gorih snježnih uspona.

 

U regularnim vremenskim uvjetima i stazi bez snijega treba 15-20 minuta od doma do vrha. Nama je trebalo možda pet minuta više. Oštar uspon osiguran sajlama, što ne znači da je opasan već samo olakšan sajlama. A nanose snijega su izgazili oni ispred nas, trebalo je hvatati te stope,  leda na stazi nije bilo tako da je sve bilo ok.

 

Kako je Risnjak bio u suncu ispod nas je bio oblak, odnosno mi smo bili iznad oblaka i magle. Što je fascinanatan pogled, no da svi ne vide isto svjedoči i komentar no.1!  

 

I tako nas je, najveći Mrgud među Štrumfovima,  uvijek raspoložen za jedinstvene , simpatične komentare koje svi volimo čuti,  razveselio pozitivnim jambranjem u svom stilu : « Gle, vidim more! Super je vidik»  , «Dolje se vidi Krk».  « I Baščanska ploča se vidi!»

 

A nema veze što se nije vidjelo more, biti iznad oblaka je jedinstveni doživljaj. A i  pogled prema Gorskom kotaru je bio čist.

 

Na vrhu je bilo predviđeno minimalno zadržavanje, samo slikanje, kratko predavanje : « Ono je Guslica, ono Snježnik, tam se vidi Slovenija i sl. Pa sigurnim korakom dolje.

 

Po povratku s vrha dobili smo malih 15 minuta pauze za ručak, što je bilo dovoljno, i u vojnoj disciplini put Platka. Do pola pet najkasnije moramo biti dolje. Spuštanje do Platka nije bilo tako teško/ lako kako se činilo. Bio je to spust preko pet uspona, ako se  broje  samo oni najznačajniji usponi i silasci.  Na grafičkom prikazu koji smo dobili na uvid još u autobusu to izgleda ko loš EKG.

 

A za vrijeme silaska uslijedila su bezazlena negodovanja manjine  koja život i planinarenje u grupi  čine zanimljivijim.

 

Pa je tako  počelo simpatično jambranje . Bilo je tu  komentara na račun vodiča: da  nas opet naganja ko da vojsku priprema,sigurno se sad spuštamo na Platak  preko onog brda, o kojih pet uspona i silazaka on priča pa ovo  je već šesti uspon.... A bilo je tu i   nemogućih želja:  da vodič pomete taj snijeg, otpuše ga  il već nekaj napravi s njim.. I na kraju možda najneobičnija želja bila je da naruči helikopter koji će ih dopremiti do Platka jer je njima dosta tog mokrog snijega. Hodaju i hodaju po mokrom snijegu kojeg mrze a još nije ni počela zima!

 

Uz ovakve opaske, smijeh i skladanje pjesama došli smo dolje i prije predviđenog vremena. Ugodno umorni, poneki mokrih nogu. Rijetki su se nakon planinarenja  odlučili istezati, no većina se odlučila za gulaš na Platku. Uz taj neizostavni gastro  dio planinarenja i opće raspoloženje se podiglo, pa smo tako siti, suhi i pozitivno umorni stigli ,naravno, prije predviđenog vremena u Zagreb. Sve je taj dan bilo švicarski točno isplanirano i realizirano!

 

I za kraj Vesnina pjesma koja je nastala u trenutku između trećeg i četvrtog uspona /spuštanja prema Platku:

 

«Oj Renato, oj Renato ti si naše zlato.

 

Al nas navek, al nas navek napelaš vu blato.

 

Ak je zima, ak je zima tu i snega ima.»

 

Kako napokon imamo klupske majice, lijepimo naljepnice gdje god se nađemo, dijelimo klupske kalendare, godišnje izdajemo brošuru sa svim izvještajima s izleta te redovito podnosimo  financijsko izvješće kluba... možda je došlo vrijeme da počnemo i  pjesme pisati.

 

                                                                                                                             B. K.