• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144385

Priča s Kleka

 

Tradicionalni 3. zimski uspon na Klek  održan 15. prosinca 2013.

 

Sama najava i službeni poziv bili su dovoljan motiv da se sakupi zavidan broj planinara. Točnije 29. Neki od njih već su bili na Kleku, neki tradicionalno ovdje  završavaju svoju planinarsku godinu. Neke su  privukle priče završnom izletu na Klek i ispijanju šampanjca na vrhu. To je nešto što svakako morate probati ako i niste veliki  ljubitelj šampanjca il planinarenja.

 

Ili  je  možda ljude ponukala povoljna vremenska prognoza. Ili jednostavno imaju sreće pa nedjeljom ne rade. Ili imaju  obitelj  punu razumijevanja za njihove rekreativne potrebe vikendom pa im dozvole da idu  kud ih volja  A za sve one koji su željeli,ali iz bilo kojeg razloga nisu mogli biti s nama, utješne riječi: mislili smo na vas!

 

Ove godine ispalo je da je tradicionalni zimski uspon prije službenog početka zime. I osim jutarnjih minusa nema drugih naznaka zime. Magla, inje na drveću i zemlji dovoljni su za bajkoviti ugođaj putovanja prema hrvatskoj prijestolnici bajki iznad kojeg je Klek, kolijevka hrvatskog planinarstva.To što još nema snijega, u ovom slučaju bilo je dobro i bilo je moguče realizirati zimsku  planiranu rutu od Vitunja do Kleka. Predviđeno oko tri sata hoda do vrha. I to  za  grupu «A» koja želi iskoristiti lijepi dan i pri tome se  pošteno oznojiti, održati kondiciju i poboljšati izdržljivost.  Pa i proći puteve koje još nije. Grupa «B» odlučila se onaj dobro poznati, kraći i svima dostupni put od Bjelskog do doma pa na Klek. Bez obzira na puteve cilj nam je isti, doći do vrha, što je i najvažnije.

 

A čim smo počeli hodati , u «naprednijoj» grupi svi su bili impresionirani injem na drveću i granama. Zaista je  bilo ugodno  hodati po šumi. Početak nije bio prenaporan  tako da su svi šetali s osmijehom, divili se inju, pogledu na Klek u suncu. Zaista je lagano hodati prema suncu. ..Povremeno se pojavljivalo pitanje pa šta nećemo i danas  malo uzbrdo pa nizbrdo hodati?! Tako smo navikli, da se penjemo pa spuštamo pa opet penjemo.I tako uz neobavezne razgovorene susrećemo i lovce na jelene. Kako u našoj grupi nije bilo nikog s rogovima svi su preživjeli ovaj susret.

 

Recimo da staza od Vitunja do Kleka  nije prezahtjevna, možda do pred kraj kada nam je već pomalo bilo dosta hodanja,i pitali smo se  kad ćemo već stići gore.. staza vodi pored Klečica. Samo je Marinku bilo do fakultativnog hodanja do njih pa se tamo i uputio.

 

 Dolaskom do križanja staze za dom i vrh nailazimo na još nekoliko veselih grupica koje silaze s vrha. Još je dosta onih koji su pametno iskoristili ovaj dan. A na mjestu samog uspona na nekim dijelovima bilo je ponešto leda, tek toliko da se previše ne oslobodimo i ne pohitamo gore i povećamo oprez. A naravno da su gore već bili oni iz grupe B, dio njih  nas je pričekao pa smo zajedno otvorili još jedan  šampanjac. Kažu da su nas čekali četrdesetak minuta. Nema veze što malo kasnimo, uživali su, sunčanoje,razumiju da je teško  isplanirati sve u minutu.

 

Prisjetimo se legende koja  kaže da se za olujnih noći  na Kleku okupljaju vještice i plešu. Istinite su naše  priče da P.D Napredak i P. K. Horizont nazdravljaju kraju planinarske godine baš na Kleku. I to iz staklenih čaša i  pomno biranim šampanjcem . Novina  ove godine bile su  «afričke šljive». Kako li su se one našle ovdje ove godine?!  Planinar u najboljim godinama imao ih je u svom ruksaku.  Da li afrička šljiva ide uz šampanjac? Nisu jagode al mogu proći. A ima li učinka? Hmmm.. I kakvog? Možda daje čovjeku energiju za siguran povratak s vrha.  

 

No bitno je da se toga dana s Kleka  vidjelo skroz do Triglava. Duugo,duuugo smo se  zadržali gore uživajući u suncu, pogledu i društvu. Valja reći  da smo svi stigli do vrha. Dokaz da se upornost isplati.

 

A Borna, zgodan momak od 6 godina, pozitivan je  primjer da je planinarenje primjereno za sve. On naravno, nije nazdravio šampanjcem ali je probao datulje. Afrička šljiva...

 

Kako smo se na vrhu i fino odmorili zadržavanje u domu  bilo je vrlo kratko. Recimo samo da je u domu bilo podosta ljudi, bilo je veselo i živo.

 

Od doma do Bjelskog došli smo za manje od sata. Putem srećemo mladića koji nosi cjevanicu do Doma.  U pratnji mlade dame. Tako to mladi dečki pokazuju svoju snagu i izdržljivost i zadivljuju svoje djevojke. Ne zna on što je to  afrička šljiva!

 

 A naš razlog i poticaj  da ubrzamo do autobusa bio je i dogovoreni ručak u hotelu Klek  Hedonizam za kraj. Već smo se uvjerili da je tamo dobro i jeftino pojesti nešto na kraju izleta. A da su nas domaćini prepoznali kao dobre i vjerne goste svjedoči i rakijica dobrodošlice! No, to nije sve! Na odlasku su nam poklonili i salate od kiselog zelja za doma. Pa da i doma uživamo u okusima ogulinskog kraja.

 

Uz ciku, viku i šalu,  kratki spavanac i stigli smo u Zagreb oko 19 sati kao što je i planirano. Kada ti od jutra dobro krene tako se nastavi i do kraja. Sve manje više po planu i uz puno uživanja. A ako smo ovako dobro završili planinarsku godinu tko zna što nas sve dobroga čeka u sljedećih dvanaest  planinarskih mjeseci.

 

                                                                                                  

 

                                                                                                                              B.K.