• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144392

Polnoćka 2013.

 

24.12.2013.

Noćni uspon na Sljeme i Polnoćka u kapelici Majke Božje Kraljice Hrvata

Kao i prošle godine, na noćno planinarenje po Medvednici, sakupila se nestrpljiva grupa od 11 planinara na parkiralištu kod tunela u 20:30, a odredište je bila kapelica Majke Božje Kraljice Hrvata i misa polnoćka.
Vrijeme lijepo, možda i malo pre toplo. Iako smo očekivali više blata zbog toplog vremena, bilo ga je u prihvatljivoj mjeri.
Krenuli smo planinarskom stazom 17 poznatijom kao Stepinčev put. Nakon strmijeg početka po asfaltu iznad tunela i nešto bržim tempom da se ugrijemo došli smo vrha stepenica koje vode prema ruševinama vile Rebar. Uslijedila je prva kratka pauza i skidanje viška odjeće. Pale se lampice na glavi i grupa kreće prema svom cilju.
Malo blata nas nije smetalo, a mislim kakvi smo bili, nebi nas smetalo niti da je do koljena. Stali smo kod prvog skloništa na par minuta da se osvježimo ili skinemo. Nismo se dugo zadržavali, željeli smo što prije doći do šumarskih jaslica i lugarnice. Na pola puta u skloništu Adolfovac, zastali smo 5 minuta, uživali u svjetlima grada, poslikali se i popili toplog osvježenja iz termosice. Bio je to naj finiji čaj od kuhanog vina (možda jer nije bilo čaja). Što smo se više penjali, tlo je bilo sve tvrđe i pomalo zaleđeno, ali nama nije bilo zima. Gotovo idealna temperatura.

Za otprilike dva sata, dosta žurnog hodanja, došli smo da kraja Leustekove staze i do šumarskih jaslica. Bilo je prilike i za slikanje jaslica, ali i nas. Nije bila gužva. Došli smo među prvima. Nakon jaslica smo otišli u Staru Lugarnicu gdje smo se presvukli, naručili toplo piče, razmijenili kolačiće i dobro se utoplili. Neki su ponosno obukli klubske majice, a i termosice su bile obljepljene grbom kluba. A u termosici već probani topli napitak. Iz ruksaka su se počele vaditi svakakve bakanalije i častiti se kolačima. Ubrzo nakon nas dolazili su ostali planinari, ali svi nisu mogli stati unutra. Nešto prije ponoći, svi zajedno smo se uputili prema kapelici na svečanu misu polnoćku.
Bilo je puno planinara oko kapelice ali ne toliko kao prošle godine. To nam nije umanjilo doživljaj. Bilo je sve savršeno, ali da bi ipak bilo interesantnije i za zimski ugođaj, počeo je puhati jaki i hladni vjetar. Nije nas to mnogo omelo. Pronašli smo koliko toliku zavjetrinu i stisnuli se. Svi smo si čestitali Božić i osjetila se toplina.

Nakon mise, prihvatili smo poziv župnika na topli čaj i već poznati „antigripin“.
Dobro smo se ugrijali, probali čaj i „antigripin“, još jednom počastili sa kolaćićima iz ruksaka te nastavili se družiti i prepričavati razne planinarske zgode.
Ne, nismo ostali čekati prvi tramvaj, već smo se polako uputili prema tunelu.

Silazeći prema tunelu, bili smo zadovoljni i pričali kako bi bilo lijepo ponoviti isto i
slijedeće godine. Vjerujem da hoćemo. Nešto iza 4 sata ujutro bili smo kod tunela, još jednom si čestitali Božić, i otišli doma Zadovoljni.

 

Svima sretan i blagoslovljen Božić