• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1145079

Otvorenje Prve planinarske staze u Vukomeričkim goricama

 

 

Otvorenje prve planinarske staze u Vukomeričkim goricama

 .

 Režidovka 255 m/v, 2. veljače 2014.

 .

Tko bi očekivao da će nakon proljeća u siječnju, početkom veljače početi zima?! Ali, veljača je prevrtača! Najave o kišno/snježnoj nedjelji jako su malo oneraspoložili sve one koji su htjeli doći na svečano otvaranje staze. Od najavljenih pedesetak planinara iz Velike Gorice, Zagreba i okolice tako ih je došlo 42-je, plus mali Matija i vitalni 14-godišnji pas vedroga duha Campi.

 .

Naši prijatelji iz planinarskih društava Pinkleci, Pečovje, Japetić, Pliva, Vrapče i Napredak Zagreb svojim su dolaskom i dobrim raspoloženjem uveličali osvajanje najvišeg vrha Vukomeričkih gorica Režidovke 255m/v, s koje za lijepoga vremena puca pogled na Medvednicu s jedne strane, a s druge na cijele Vukomeričke gorice.

 .

No u nedjelju nije bilo vrijeme za poglede, ali nije bilo ni vrijeme za baciti, kak bi se reklo. Okupili smo se s voljom i na vrijeme tako da smo već u 9 i 15 sati krenuli u pohod. Bojali smo se zaleđenoga snijega na stazi i klizanja, ali hvala Bogu staza je bila utabana još tjedan dana ranije, jer su trajali radovi na markaciji.

 .

S obzirom na to da je najviši vrh Vukomeričkih gorica Režidovka visoka 255 m, ne možete očekivati vratolomne uspone, ali dužina od 6,5 km u jednom smjeru sasvim je pristojna. Uz to treba reći da se odradi i visinska razlika od 544 m/nv, a to znači da staza polako zavija preko malih brijegova i dolina, pa se čovjek pošteno umori hodajući, pogotovo po snijegu.

Tako smo i mi dobre volje zavijali po stazi, probijajući se kroz snijeg i led koji se stvarao od slabe kiše na niskoj temperaturi. Nije nam smetao, jer smo znali da je na vrhu organizirana okrijepa – grah, kuhano vino i čaj, kolači...

Za vrijeme markacije staze, nekoliko smo puta vidjeli srne. Ja ih nisam vidjela, jer su mi se pred očima vrtjeli crveni krugovi, ali vidjeli su ih ostali koji su uokolo bacali poglede. No, jučer nakon što smo izišli iz šume i popeli se pred sam vrh, nekoliko je srna istrčalo iz šume i elegantnim skokovima pretrčalo preko čistine ispod nas. To je bio vrhunac dana, dobro je da smo ih naručili.

 .

Na samom vrhu  bacili smo se na grah i ostalo, a koji trenutak kasnije uz žamor i mljackanje, još je malo toga bilo preostalo. Evo što je zdravi apetit. Jedino je još Campi lizao flekice graha koji je pao na pod.

Siti i odmoreni krenuli smo natrag, a pojačani kuhanim vinom samo smo klizili po stazi. Brzo smo se vratili, slikali za uspomenu i krenuli u smjeru svojih domova praćeni kišom koja je sve jače počela padati.

 .

Na kraju još samo treba reći da nas nakon odrađene polovice, čeka markacija i preostalog dijela staze – da, nismo još gotovi. Onda se vidimo na novom domjenku!

 .

Ana Krois