• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1145062

Priča s Krka: Šetnica na mjesec ...

 

 

Otok Krk 13. travnja 2014.

 

Šetnica do Mjesečevog platoa ( 380 m )  i vrha Diviška ( 471 m) 

 

Ovo je bila šetnica i izlet društvene sekcije u pravom smislu riječi. Ujedno i dokaz za sve one «nevjerne Tome» da se isplati i na jedan dan potegnuti do Krka. Mnogi su mi komentirali :

 

« Što ćete na jedan dan planinarit na Krku?! Pa duže ćete se voziti nego hodati»!

 

Točno!Duže smo se vozili nego hodali , no smisao  izleta nije samo hodanje već i ugodno  druženje. A i lijepo je vidjeti naše more makar i na jedan dan. Makar na par sati uživati u proljetnom zelenilu i tišini otoka.

 

Ajmo prvo o hodanju. Krenuli smo iz Baške, od parkirališta smo potegnuli uzbrdo cestom do groblja. Osim što je odavde lijepi pogled na Bašku tu je i početak šetnice do Mjesečevog platoa. Šetnica ,koju su plavo bijelim turističkim oznakama označili češki turisti, vodi kroz ugodnu borovu šumu. Susreli smo brojne turiste koji šeću, uživaju u pogledu il bicikliraju. Bez obzira na šetnicu naša oprema je bila planinarska jer  smo tako navikli.

 

Obvezne gojzerice, štapovi  i  ruksak koji smo, kao što je i obveza svakog planinara, sami pakirali. Uz šetnicu su na svakom prikladnom mjestu postavljene klupice za uživanje u pogledu na Bašku. Šetnja od  sat  i nešto uživanja u mirisu i tišini borove šume do mjesta nazvanog Mjesečev plato. Pa kako se ne bi isplatilo na jedan dan potegnuti do Krka kad se može stići i do Mjeseca!? Nepregledna površina kamena, krš, dobra prilika da se noge nakon zimske pauze treniraju za Velebit . A baš se Velebit  i vidi dok šećete po Mjesečevom platou. Ovdje u ljetnim mjesecima pasu ovce. Put nas je doveo do vrha Diviška. Vrh na kojem nema žiga ali se pogled pruža na sve strane. Ispod vrha je istoimeno prirodno jezero. Prirodni fenomen koji su ljudi ogradili  i podijelili na tri dijela. To je dobrodošli izvor vode  za ovce koje valjda znaju iz koje trećine smiju piti vodu.

 

Nakon odmora istim smo se putem  vratili do Baške. Osim  «naprednih» kolega koji su za povratak odabrali kraći, strmiji i zahtjevniji put. Sretno i uspješno su se spustili pa lijepo da su se odvažili biti hrabri.

 

Podatak koje sve zanima je da smo ukupno  prošli  16 kilometar, uz odmore i pauze 5 sati hodanja. Nakon kojeg je uslijedio drugi dio izleta. A to je gastro druženje. Staza koju smo prošli je  turistička pa smo za okrijepu odabrali restoran. A baš i nema planinarskih objekata na otocima. U ovo doba godine ,osim u miru i ugodnoj tišini, na moru možete uživati i u proljetnim specijalitetima sa šparogama. A žlahtina je okus za sva godišnja doba. Sve sami plusevi za uputiti se na jednodnevni izlet do Krka.A kako je na horizontu bila i  torta od sira moralo se i nju probati. Zanimljivo je da smo cijelog dana druženja  otkrivali  «kako je svijet mali». Pa smo tako  susreli  stare prijatelje, netko je upoznao bratovog najboljeg prijatelja iz djetinjstva, otkrilo se tko je s čijom  sestrom išao u razred, saznali kome je stric Petar  bio učitelj  a danas brine o šećeru naših roditelja...

 

Bezbroj slučajnosti, poznanstva koja možda  ne bi otkrili da se nismo uputili na jedan dan na  Krk.  Dokaz da se isplati uputiti negdje i na jedan dan.

 

                                                                                                               Brankica Koprivnjak