• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1145016

17.05.2014. Bicikliranje po hrastovim šumama ...

 

Subota 17.05.2014. Prognoza uglavnom oblačna i kišovita. Prva službena biciklistička tura planinarskog društva VG Horizont.

Za one malodušne, sve je mirisalo na neuspjeh. Oblaci od Zagreba obećavaju sve samo ne da bi moglo stati. 11 prijavljenih duša, onih odvažnih na kraju samo sedam. Pet iz Gorice, dvoje čak iz Zagreba i to na biciklima, za ozbiljno. Sve planinar do planinara, ups biciklist do biciklista. Onim pridruženima koji su se prijavili pa odustali može biti žao. A nas sedmero veličanstvenih pobijedismo kišu, tmurno i zlokobno nebo. Čekali smo i duže od uobičajenog, do 9.20, možda se netko još priključi.

A onda polazak. Malo asfalta, pa odmah na makadam i lokve s vodom. Već do Vukovine potpuno smo se stopili s okolinom. Red vode, red blata. Kiša ne da se smirivala nego je i pojačala. Ali što to nama znači, pa mi smo planinari. Navikli smo.

Redala su se putem pitoreskna sela turopoljske Posavine: Kuče, Rakitje, Turopolje, Buševac. Prijelaz preko magistralne ceste za Sisak, potom preko autoceste i onda prvi pravi ulazak u šumu. Opet makadam, malo uspona i izlazak u Velikoj Buni.

Zvonimo našem Marku na vrata, pa kvragu pola jedanaest je, ne spava valjda. Kad ono ipak, eto gazde na terasu u noćnoj obleki. Dobro, nismo istraživali detalje, samo smo se pozdravili i krenuli dalje.

Uskoro ionako stižemo do prve značajnije odmorišne štacije, izletište Ključić Brdo obitelji Matković. O tome kakvih sve tamo delicija ima bolje govori njihova web stranica i fotografije koje smo snimili za našim stolom. Dok smo se mi gostili mokra roba se lagano sušila uz plinski grijač koji nam je uslužni domaćin postavio na terasi.

Odmah ću krenuti dalje, premda punog želuca nije uzbrdo bilo nimalo lako. Dakle, sad je došao red uspona, red spusta - kako i priliči Vukomeričkim Goricama. I što je najvažnije, kiša je konačno stala. Kozjača, Šiljakovina i onda ponovo u šumu, natrag na makadam, pravi, tvrdi i postojani sa malo lokvica vode i ponešto blata u udolinama. Sve u svemu, ništa značajno. Stvarno je predivno voziti se kroz hrastovu šumu i disati punim plućima. Sedmero veličanstvenih stalno u skupini, jedni slijede druge, nitko ne posustaje. Baš smo se dobro posložili. Ana i Matija možda nakratko odmaknu, ali da je Ana na čelu kolone, na to smo već ionako navikli.

I eto nas časkom kod starog grada Lukavca. Vrijeme je proletjelo, par zajedničkih fotografija ispred povijesnog dvorca i nakon toga nastavak do kafića u Lomnici. Kava i čaj, već prema ukusu i rastanak sa zagrebačkim dijelom ekipe. Ana i Igor od ove točke kreću put Zagreba, mi ostali idemo na početnu točku rute, zapravo odredište u hodu mijenjamo na način da za cilj odabiremo kvartovsku samoposlužnu autopraonicu. Bicikli su ipak najvažniji i najskuplji dio opreme, treba ih čiste odložiti da bi bili spremni za slijedeću rutu.

Ne znate koja je sljedeća ? Onda se odmah vratite na početnu stranicu kluba i informirajte se. Nama će biti osobita čast povesti i Vas u nove pustolovine.

DZ