• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1145039

Priča s Triglavskih jezera

 

Triglavska jezera 30. i 31. kolovoza 2014.

Za kraj ovog klimatološkog ljeta, u kojem je manjkalo sunca i lijepih dana,sunčani vikend za lagan i atraktivan izlet na Triglavska jezera. Za one koji su to izabrali, dodatno lagan jer se dio puta, a time i uspona, može skratiti ne baš jeftinom vožnjom.

Pa je tako B grupa  od Stare Fužine krenula taksijem, za 9 eura po glavi ,do Koče planine pri Jezera.

A prva pješačka stanica grupe A, samo dva sata hoda, bila je Koča pod Vogelom. Zatim još sat vremena do Koče planina pri Jezeru. Uživanje u plavom nebu, lijepoj prirodi,domaćim životinjama i znoju. Bili smo dobri i brzi pa smo na Jezeru dobili veću pauzu , smazali kiselo mlijeko i imali energije za dalje do Koče pri 7 Triglavskih jezer gdje je  noćenje.

 Do te  koče u kojoj ćemo noćiti vode  dva puta: preko Prodov i preko Štapci. Jedan lakši i jedan malko teži. Naravno da je grupa A  izabrala malko teži put.  Stepenice u stijenama, sajla kao rukohvat i maaalo sipara. Maaalo jer je kratko trajao, al i maaalo se klizalooo. To je bilo jedino iznenađenje na putu, mada, zar nas  takve stvari više ne mogu iznenaditi!? Valja biti spreman na sve.

Sve se to zaboravi kada se ugleda jezero i koča, visoke planine iznad  i prizor hrabrog gospodina koji se kupa u ne baš toplom jezeru. A u domu  uobičajena gužva za slovenske planine. Noćenje je  za većinu bilo u grupnom ležišču. Ali bez obzira na brojnost, svi smo se solidno naspavali. Osim «obzirnog» koji se bojal zaspat da hrkanjem ne ometa druge.

Uspješno smo svladali i jutarnju gužvu u kupaonicama. Srećom, za šankom nije bilo gužve; brzo i djelotvorno  poslužuju doručak i kavu tak da nema razloga za jutarnju nervozu.  Jer već u 7 smo krenuli,ovaj put lakšim putem uz jezero.

 Čekalo nas je silno spuštanje da bi došli  do  Zelenog jezera, jer ipak su nam cilj ovog izleta bila jezera a ne vrhovi. A tu smo dobili i kraću pauzu.

Kasnije je na putu bilo još malo penjanja, pa spuštanja.  Pa smo došli do najviše kote al se onda ipak još malo penjali i napokon se spustili do Planine pri Jezera. Opet na kiselo mlijeko. Kako im je ponestalo  mlijeka, a bilo je  nabrijanih na ovaj slastan zalogaj,produžili su odmah dalje  do kmetije sat vremena udaljene od doma, pred Vogarom. Tu se može kupiti sir,a kako je ovo mjesto samo sat vremena udaljeno od Stare Fužine,ne treba ga dugo nositi do busa.  

A  na povratku smo  susreli bebu poskoka i baš smo mu se  razveselili. Pa kako mu se ne bi veselili kad je još beba!? Okružili smo ga i sa svih strana, škljocali fotoaparatima, a on je uplašeno odgmizao. A osim poskoka, motivi za fotografiranje  koji su se nudili u ova dva dana  bili su razni. Ovce,krave, zelene doline, raznobojna jezera, drvene kuće usred pašnjaka, planinar/ke u trenutku odmora... Nekome i prava prilika za testiranje novog fotoaparata!

A da bi se oči još malo nagledale prirode i ljepote  skoknuli smo i do Hudičevog mosta, korita Mostnice. I još kratkouživali u turističkom i gastronomskom upoznavanju Bohinja.

Ovaj izletić  nije trajao vremenski duže nego što je program nudio. Šest sati hoda svaki dan. A moglo se i  poštedjeti noge pa  platiti prijevoz/taksi od Planine pod Jezerom do Stare Fužine. Kako god, bilo je ovo pravo vikend guštanje. Lagano zagrijavanje nakon godišnjeg odmora.

I ponovno navikavanje na nošenje ruksaka i gojzerica vikendom.

                                                                                                                            B.K.