• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146405

23.11.2014. Psunj - Brezovo polje 984m/nv

 

Izlet na Psunj (najviši vrh Slavonije) Brezovo polje 984 m/nv, 23.11.2014.

 

Čovjek nikada nije zadovoljan. Unatoč tome što je ovogodišnja jesen zapravo jako lijepa, jer nema kiše i ružnog vremena, ipak cendramo zbog jutarnje magle i niskih oblaka. Zato ako je prilika, najbolje je dati petama vjetra i pobjeći iz grada. Pa smo tako napravili i mi i uputili se u ravnu Slavoniju.

Možda niste znali, ali Slavonija i nije tako ravna. Ako se maknete s autoceste vrlo je velika vjerojatnost da ćete naići na neko pošteno brdo. Kao na primjer Psunj 984 m/nv. Sasvim pristojna visina.

Magla nas je pratila od Zagreba. Kroz nju su se nazirala poplavljena polja, konji i srne koji su se hranili preostalim kukuruzom, a njih je pogledom nadzirao i brojao Marinko. Skrenuli smo s autoceste kod Nove Gradiške i krenuli uzbrdo. Koje veselje! Uzbrdica nam je donijela sunce i vedro nebo.

Zaustavili smo se kod Strmca gdje je smještena jedina planinarska kuća na našoj ruti. Očito Slavonci više vole biti u sigurnosti svojih šorova, nego u visinama pod oblacima.

Oštri uspon nam je zagrijao mišiće i razvezao jezike. No, bila nam je potrebna visoka koncentracija, jer je staza bila dobrano zarasla u kupine i visoku travu. Malo nepažnje u koračanju, popikneš se na kupinove grane i „poljubiš“ zemlju.

Staza do Brezovog polja je jedna od jednostavnijih i osim zaraslosti nudi poglede na ogoljela brda u okolici. Zanimljivo je da briga o šumama kod nas podrazumijeva sječu drveća „do kosti“. S obzirom da su ogoljela brda i na Sljemenu primjećujemo da se uzorak ponavlja i da su očito „stručnjaci“ – na žalost - primijenili istu tehniku.

Iako Slavonci možda ne vole penjanje, vole se voziti na motorima. Tako smo naišli na trojicu šokaca, ne u nošnji nego blatnim motorističkim odijelima, koji su rekli da tako otkrivaju nove staze. Uglavnom ostavili su iza sebe benzinske pare i nas u njihovom oblaku. Fuj.

Kako smo se približavali vrhu, unatoč suncu i vedrom nebu, bilo je sve hladnije i blatnije. Uz cestu su se gomilali bukovi trupci, a uz njih strojevi iz filmova znanstvene fantastike. Stabla u srazu s njima nisu imala nikakvu šansu.

Vrh je zapravo prijevoj na 984 m/nv. Označen je zidanim geodetskim tornjem, a nešto dalje sa zapadne strane vrha smješten je i televizijski odašiljač. Uglavnom, nije bilo prevelikoga razloga da se zadržimo dulje, pa smo pojeli svoje sendviče popili čajeve i smrznuti se sjurili natrag vozeći slalom kroz kupine, blato i bukove trupce.

Jedva smo čekali povratak u Novu Gradišku u kojoj smo u krasnom restoranu popunili prazninu u želucu. Ustanovili smo u ugodnom razgovoru da je ovo bila jedna od najkraćih i najmanje zahtjevnih ruta, ali nema veze. Zamislite da smo ostali u Zagrebu sunce ne bismo vidjeli cijeli dan!

 

AK