• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Daleka putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1170214

21.12.2014. 4. zimski uspon na Klek 1182m ...

4. tradicionalni zimski uspon na Klek  21. prosinca 2014.   

 

 

Već nam je 4. tradicionalni uspon na Klek?! Dosta smo mi već ispratili planinarskih godina! Kako vrijeme brzo leti! Al dobro dok samo vrijeme leti... Svašta se priča o Kleku. Poprilično smo mi već iskusni  po pitanju Kleka i puno toga možemo o njemu reći.

No, sve su naše klečke priče  vesele i dobre. I primjerene za sve uzraste.

 A i datum nam je bio zgodan ove godine.  Prvi dan zime. Najkraći dan u godini. Dan  kojeg ćemo pamtiti po suncu i neuobičajenoj toplini. Al dobro da smo mi  pripremili sve one fliseve, jakne, kape i ostale tople stvari. Dobro su nam došle u autobusu.

Poznato je da na Klek idemo svaki put  drugom stazom.  Izabere se jedan od puteva koji vode do Kleka. A ove godine izabran je put iz Kneje ( 560 m). Jedan njen dio  vodi kroz šumu.  Lijepa je to strmina, al dovoljna samo da dobije ocjenu K2. Od neuobičajene topline znojili smo se pa nam se činilo da bi  «K» ocjena mogla biti i veća. Kad već nije «zimski» nek je onda  bar uspon.

 A tehnička ocjena ove  staze je  isto dvojka. Pa i nije tehnički  zahtjevno  doći od doma do vrha. Posebno ako se zna da  se gore ispija šampanjac tako da  ni najveći strašljivci nisu ni pomislili odustati od osvajanja čaše, pardon vrha.

I tako nitko nije propustio zdravicu za nadolazeću godinu. Bilo je tu izrečeno puno  lijepih  želja za puno planinarenja al i uspjeha u poslu ili mirovanju, ovisno od zasluženog statusa. Nakon ovakvih lijepih riječi, za taj čas smo odletjeli/ spustili se  do Bjelskog.

A u tradicionalnom ritmu ručali smo «na starom mjestu». Fini, svježi domaći gableci za dvadeset kuna a za desert palačinke ispečene na unikatnoj tavi. Samo je jedna jedina takva tavica tak da treba imati strpljenja.. i desert stiže. Al možda ipak ne stigne svima.

 Al zato nam nagodinu stiže  peti uspon na Klek. Priča se da će biti iz Ogulina. Poznato mi je da se od Ogulina do Kleka   preleti za taj čas. Bila to olujna noć ili bijeli dan.

                                                                                                                  B. K.