• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144816

10.01.2015. uspon na Veliki Javornik 1023m ...

 

Zasavsko Posavsko gorje: Bohor- vrh Veliki Javornik ( 1 023 m )

10. siječnja 2015.

Prvi planinarski izlet u 2015. godini dočekali smo spremni,uglavnom odmorni i svježi, i bez iznimke, svi dobro raspoloženi.

Očekivalo se, kako je početak godine, da ćemo kondicijski biti,ne baš van pogona, ali malo slabiji. A  kako je zima očekivalo se i nešto snijega na terenu. Snijega koji bi,da ga je bilo više i cijelim putem, otežavao put. Pa je zbog navedenih razloga planirano nešto lagano za početak.

Stoga, izabrano je da na prvi izlet idemo u Sloveniju. Ali na  Zasavsko Posavsko gorje, na  Veliki Javornik. Alpe čuvamo za ljeto.

Zbog nestašice snijega u ovom kraju odustalo se od planirane rute iz Kozja tako da je start  bio iz Senova. Preko par dvorišta i polja dolazi se  do šumskog puta koji vodi  do koče na Bohorju. Uspon je uglavnom lagan,no malo strmine dobro dođe. Kao što je dobro naišao i jedan pas da bi nas se pokušalo prestrašiti da je to vuk! Fora je bila dobra, no nije bilo vukova. Ali je zato s obližnje  livadice bilo lijepih vidika prema Žumberku.

Otprilike nam je  trebalo  sat i pol  do  doma na Bohorju. Do visine od 900 metara i do malo primjetnijeg snijega. A od doma do vrha Velikog Javornika predviđeno je da treba još oko 45 minuta. Naravno da su svi došli do vrha. Pa ne može par dana blagdana uništiti našu dobru formu i izdržljivost.  A uvijek kad se spuštate s vrha  treba vam puno manje vremena nego za uspon, a posebno kada se zna da vas  čeka ručak u domu. A za ručak je bio gulaš koji je od većine dobio dobru ocjenu. Nakon ručka, siti i odmorni istim putem spustili smo se dolje.

I tako skupili ukupno 14 kilometara hoda. Dovoljno za ovo postblagdansko vrijeme. Nema smisla ljude već na početku godine, zimi, vući na  visine tako da budu bliže zvijezdama nego zemlji...

Recimo da smo se malo, ali ugodno, umorili.  Promrzli nismo, srećom ni prognozirana južina  nije nas opalila u glavu. Bilo je kratko ali slatko. Nije nedostajalo niti  snijega niti blata, sunca ili vjetra. Bilo je svega al ponajviše smijeha.

A bila je tu i jedna mala,bezazlena ogrebotina na čelu. Ogrebotina za koju se tu našla cijela apoteka. Bio početak godine il ne, spremni smo za sve.

B.K.