• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146408

08.03.2015. Strahinjščica – vrh Sušec 846m

 

Dan žena 8. ožujak, Hrvatsko Zagorje: Strahinjščica – vrh Sušac 846m

Prije o-ho-ho godina za Dan žena odvijale su živopisne proslave na kojima su uglavnom muškarci vodili kolo, a onda bi oni zadnji ostajali ležati ispod slavljeničkih stolova sa zataknutim karanfilima na odijelima.

Nova su vremena promijenila pristup proslavi tog praznika i uglavnom, na moju žalost, služi za zezanciju, osim u predizborno vrijeme. No mi smo se uputili na izlet kako bismo propisno proslavili Dan žena. Većina nas, uključujući i mene, na taj je dan zaboravila pa smo se ugodno iznenadile kada je nas je Renato kavalirski počastio s jutarnjim kavicama prije uspona.

Inače, tom smo se izletu svi jako veselili, jer se stanka između zadnjeg i predzadnjeg izleta odužila. Tome govori u prilog i velika potražnja za slobodnim mjestom, jer je izlet bio zamišljen samo s dva kombija, no na kraju su naši prijatelji išli i svojim autima.

Svi smo s veseljem došli do kombija samo lagano brundajući na jutarnji mraz i temperaturu od -5 stupnjeva. Ekipa kod Lisinskog djelila je naše mišljenje. Kako i ne bi kada je osvanulo savršeno rano proljetno jutro, koje se na našu veliku zahvalnost protegnulo na cijeli sunčani dan.

Brzo smo došli do Krapine i, mislim, već prije 10 sati krenuli uzbrdo kosim usponom. Napredovali smo korak po korak uz „škripanje“ nerazgibanih kostiju i puhajući sebi u bradu. Penjanje nam je olakšao pogled na bezbrojne visibabe, ponegdje ljubice i jaglace, koji se hrabro kroz još hladnu zemlju probijaju na sunce.  

Ali zapravo nam je išlo dobro i vrlo brzo smo došli do planinarske kuće na Strahinjščici koja je bila zatvorena. Sezona tamo počinje, bez šale, 1. travnja. Nema veze, idemo dalje i opet brzim korakom prema vrhu. Kratak odmor na vidikovcu, na kojem smo kasnije u povratku odlučili objedovati, jer je pogled na Krapinu i cijeli svijet i okolicu bio odličan. Na vrhu smo se probijali kroz snijeg i led, kratko se zadržali zbog žigova i brzo vratili, jer je bilo hladno.

Ali hladno nije bilo na vidikovcu s pogledom, no to nije bilo dovoljno za duže zadržavanje, pa smo se sjurili nizbdo do planinarske kuće. Neki su jurili krivudajući po zaleđenom blatu, a neki su išli kraćim putem na stražnjici. Pokupili smo sve one koji su se odmarali kod kuće i opet se sjurili strmo prema dnu staze, te dalje prema Krapini.

Dok su ostali nakon dužeg i nervoznog čekanja „tamanili“ pizze, ja sam se na povratku odlučila umjesto gableca za šeflju kulture. Otišla sam do muzeja „Krapinskih neandertalaca“ i provela oko sat vremena razgledavajući postav. Svakome preporučujem isto.

Ana Krois