• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144808

15.03.2015. Slovenski Snežnik 1796m (SLO)

 

Uspon na slovenski Snežnik (1 796 m) 15. ožujka 2015.
     

  Proljeće nam se bliži. Znamo to po dužim danima, višim temperaturama, cvijeću i ptičicama. Ptičicama koje su sigurno pjevale i to rano jutro u 6 sati kada smo krenuli. Ali tko je slušao ptičice! Nije bilo  vremena ni  za zijevanje ni za protezanje jer pred nama je bio dugi put do Ilirske Bistrice,točnije  do sela Sviščaki. Bilo je to dugih, hladnih  4 sata  vožnje na zadnjem sjedištu malog autobusa... Ne zamjerite, vozili smo se ko Kurdi u Europu! U hladnjači!
        No, pustimo mi prevozničke brige. Došli smo očistiti dušu i tijelo relaksacijom u  prirodi. Red razbibrige i razonode, provjereni recept koji  puni baterije.
Pješački start nam je bio sa  1 200 metara, iz Sviščaka. Lijepo turističko selo, idilično pod snijegom. Tamo negdje u maju, kad se snijeg otopi i u ovaj kraj dođe proljeće, sigurno izgleda jednako atraktivno. Put za Snežnik vodi do bukove šume. Drveće pokriveno injem,

kroz granje se probija sunce ... Bajkovito i romantično. Ništa prezahtjevno, dobro označeno. Bukova šumica se nastavlja u crnogoricu, a čistina koja vodi do vrha Snežnika navještala nam  je oblake. Vidljivost slaba, gotovo nikakva. Ali do vrha se može i mora. Ponosno ističu kako je to najviši nealpski vrh u Sloveniji. Ubrajaju ga u sredogorje, no kažu,  po panorami i vidicima može se uspoređivati s alpskim vrhovima. Kako smo uletjeli u oblak i snijeg možemo ga i mi usporediti s Alpama. Ne po vidicima, već po atraktivnosti.  Inače, s vrha se mogu vidjeti najviši vrhovi Gorskog kotara, pogled seže do Istre i Učke, vidi se i more. Kao i najviši vrhovi Alpi ... ma mi smo na par metara udaljenosti jedva  raspoznavali jedni druge i
sretni se spustili do Koče Karolina na Velikem Snežniku.Naravno da je ispod vrha planinarski dom u kojem se možete  okrijepiti čajem ( pivom ).  Na vrhu su bili svi, svi su se i spustili. Istim putem do Sviščaka pa na ručak u istoimeni  planinarski dom.
       Ukratko:  bio je to  jedan jako atraktivan izlet. Od početka do kraja puta hodanje po snijegu... Za nas, istinske ljubitelje prirode u svako godišnje doba, to nije nikakav problem. Romantičarke će reći da je to bila prava bajka, one avanturistice (realnije žene) će reći da je bilo ko na Himalaji. A zapravo je to himalajska bajka. Nismo susreli Jetija, no ko bi ga i skužio. Jedva smo se međusobno raspoznavali u onom oblaku na vrhu.
       Za kraj zime pravi zimski uspon, a  za kraj priče o Snežniku ... O Velikem  Snežniku   sve najljepše i najbolje.

BK