• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144795

19.07.2015. Gorski kotar: Crni vrh 1335m ...

 

Dok je polovica Zagrepčana odlučila osvježenje potražiti na plažama Crikvenice (sudeći po broju autobusa na odmorištu Ravna Gora), grupa od 9 planinara svoje je osvježenje krenula potražiti u najšumovitijem području Hrvatske - Gorskom Kotaru. Veselo raspoloženje ekipe u kombiju (s friško popravljenom klimom) nisu pokvarili ni povremeni čepovi na autocesti, a sasvim ugodna temperatura na 1127 m pred Planinarski domom Sušak dala nam je polet za uspon. Trebalo je samo uskladiti kineske i europske satelite na raznoraznim GPS uređajima, jer ne, nije više dovoljno da samo vodič nosi takvu stvarčicu, veća je fora kad barem polovica planinara cijelo vrijeme pogledava u ekrančiće i zaključuje, kojeg li čuda, da im baš svi sateliti pokazuju isti pravac prema vrhu. Ima li još planinara koji znaju naći pravi put uz pomoć karte ?!

Korak po korak šumskom cestom Kripanj-Platak, uz povremeno njurkanje pojedinaca da kakva je to cesta koja se naziva šumskom a nije u potpunosti u hladovini, brzo smo stigli do odvojka koji nas je odveo strmo prema vrhu, uskom, stjenovitom i travnatom grebenu. A na vrhu standardne radnje: lupanje žiga, klopica, fotografiranje, sunčanje (na 1335 m). I uživanje u pogledu prema Grobničkom polju, Kvarnerskom zaljevu, Jelencu, Guslici, Snježniku…

Silazak drugim putem, po stjenovitom grebenu bio je puno zanimljiviji jer vježbe koordinacije i istezanja uvijek dobro dođu, a dok paziš na kamenje koje pleše pod nogama uopće ne kužiš da te sunce prži. I onda opet na šumskoj cesti… Zalihe vode kojima smo nadoknađivali litre prolivenog znoja brzo su hlapile, i eto prilike pokazati na djelu planinarsku solidarnost – podijeliti posljednje kapi vode. Od tekućih stvari preživio je samo jedan zagrijani Jägermeister.

I tako opet korak po korak do konačno pravog osvježenja – hladnog Velebitskog u domu Sušak (ali pivo nema baš nikakve veze s PDS Velebit, kako nas je pokušao uvjeriti njihov član). I pitanje, zašto smo upoće hodali tih skoro 17 km kad smo se vratili na isto mjesto na kojem smo odmah ujutro mogli sjesti u hladovinu i ispijati pivo ?? Bez obzira na horde turista koje su tog prijepodneva poharale zalihe doma (među njima je bila čak i grupa španjolaca), kuharica nam je, zahvaljujući “našem šefu” koji je još ujutro najavio naš dolazak, sačuvala posljednje porcije gulaša. Nakon rasprave kojom ćemo cestom prema Zagrebu, odlučili smo uživati u zavojima stare ceste, malo poslikali Lokvarsko jezero, popili kavicu u Severinu na Kupi, a onda se ipak vratili na autocestu jer nas je HAC izvjestio da gužvi nema.

ŽG