• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144840

27.09.2015. Bicikliranje: " Kroz najljepše predjele Kravarskog i Pokupskog ..."

Biciklistička tura „Kroz najljepše predjele Kravarskog i Pokupskog “
 
Pošto je naziv ove ture preuzet sa jednog, za biciklizam u Hrvata, renomiranog web servisa, zadržali smo originalni naziv, iako smo cijelim putem, prema biciklističkom poimanju udaljenosti ipak bili podosta udaljeni od Pokupskog. I to bi mogla biti jedina zamjerka u ovoj priči, jer ovako definirana kružna staza u svakom segmentu nudi čisto biciklističko zadovoljstvo. Kombinacija asfalta i čvrstog makadama, u kojoj se nizbrdice i  uzbrdice izmjenjuju u bezbrojnim sljedovima. Iz jednog vrlo konkretnog i vjerujte opravdanog razloga, organizatori ovonedjeljne vožnje odlučili su okrenuti smjer kretanja u odnosu na opis sa već spomenutog web servisa, no o tome nešto kasnije.
Skupilo nas se devetoro i startamo odmah nakon jutarnje kavice u lokalnom ugostiteljskom objektu u Kravarskom. Početak vožnje poklopio se upravo sa završetkom nedjeljne mise u crkvi Uzvišenja Svetog Križa  – barokna crkva građena je u 17. st., cjelovito obnovljena u drugoj polovini 19. st., a i danas se, gledano izvana, dosta dobro drži.
Dan je bio pravi jesenski, potpuno oblačan, pomalo prohladan ali bez kiše, idealan za vožnju i druženje. Kako smo u ekipi imali skoro jednaku količinu navigacijskih uređaja sa upisanom rutom, kao i muških sudionika (žene su ionako navikle u ovakvim situacijama biti u blago podređenom položaju), to niti u jednom trenutku nije bilo straha da bi netko mogao zalutati ili skrenuti sa zadane trase.
Dobro, možda sam malo pretjerao sa karakterizacijom ženskog roda u prošloj rečenici, jer i razgovori koji su se vodili po pitanju vlasništva nad obiteljskim limenim ljubimcima me u potpunosti demantiraju, ali o tome nekom drugom prilikom.
Obzirom na činjenicu da sam o samoj stazi izrekao pohvale na samom početku ove pričice, osvrnuti ću se  na ovom mjestu i na slikovite, prekrasne vidike koji su se izmjenjivali cijelom dionicom. Za one koji nisu prebrzo proletjeli stazom, a česte nizbrdice su prizivale da se zaboravi na kočnice i „baci na glavu“ u punoj brzini, bilo je moguće cijelim putem uživati u jako lijepim i pitomim krajolicima Vukomeričkih Gorica. Vidokruzi su bili fantastični, pogledi su na pojedinim točkama ture sezali sve do Petrove gore na jug, te Zagreba i Medvednice na sjeverozapad.
Nedugo nakon što je top sa Griča prepolovio dan, svi učesnici ekspedicije sakupili su se u blizini  kapelice sv.Mihaela Arkanđela u Kozjači. Oko kapelice gužva, puno ljudi, lokalna svetkovina popraćena proštenjem, dječicom u narodnim nošnjama. Kratak predah za one najbrže, mogućnost za sustizanje, za  one malo sporije.
I sad, da se vratim na razlog za okretanje smjera, u odnosu na osnovni opis ture. Još jednom (očito da se prošli puta domaćinima nismo zamjerili) nismo mogli odbiti opetovani poziv drage nam obitelji Juretić, čija se vikendica, gle čuda, ponovo našla na karti našeg izleta. Kako je taman bilo vrijeme ručka, naša moćna, ali sad već pomalo prohladna i progladna gomilica, strmoglavila se Školskom ulicom iz centra Kozjače - pravac hacijenda Juretić. O ljepoti imanja, gostoprimstvu domaćina sve je već napisano u Ivičinom članku od 07.06.2015. ove iste putopisne zbirke. Ipak, prema riječima uzvanika koji su imali priliku i čast pogostiti se na ovaj način i po drugi puta, juhica je bila jednako dobra kao i prvi puta, no u pripremanju peke gazda Miro nadmašio je i samog sebe.
Naime, papica ispod peke, bila je toliko ukusna i slasna da bi smo se mi mogli vrlo lako navući, pa slijedeću turu koja možda bude planirana u zoni Pokupskog, ponovo skrenuti preko Kozjače.
Znate za onu staru Peutingerovu kartu na kojoj je Kozjača prikazana kao moćna carica koja sjedi na prijestolju odjevena u odoru grimizne boje. Kugla i žezlo u njenim rukama simboliziraju vladanje svijetom iz prijestolnice carstva. (ups…, ili je to ipak priča o tome da „svi putovi vode u Rim…“) Ma nema veze, nama je naše ipak naše!!!!
I stvarno još jedno veliko hvala Dubravki i Miroslavu. Preporučamo se ….
O tome kako je naporno i teško, nakon ovakvog ručka, bilo ponovo zajahati na naše dvokotačne ljubimce i dovršiti započeto, ne moram Vam niti spominjati. Posebno iz razloga što je tura uključivala još popriličan broj uzbrdica i nizbrdica. Ipak, krajnjim naporima svi smo se dočepali parkirališta u Kravarskom, gdje su nas čekali limeni ljubimci s početka priče.
Do idućeg bicikliranja … susreta u Kozjači …  :)
DZ