• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144849

08.11.2015. Po hrastovim šumama turopoljskog kraja

Predivno jutro. Ne bi čovjek nikad rekao da smo već zagazili u studeni. Iako je devet, nema ni traga magli, kakva se zna navući nad ove krajeve uz prevladavajuću anticiklonu, kad se već opasno bliži kalendarski kraj godine. Što se vremena tiče, stvarno, kao da je nas bicikliste netko pitao kako zamišljamo idealan dan za vožnju. I zato neka je krivo svima vama koji ste se nećkali: bi, ne bi, i na kraju odabrali ostanak u krevetu uz obrazloženje kako je danas dan izbora, pa čovjek mora dobro u miru, razmislit za koga će…..

Meni osobno, današnja je vožnja toliko razbistrila um i otvorila oči, da sam u 17.00 sati bez razmišljanja zaokružio dobitnu kombinaciju. No vratimo se mi priči o čistom biciklističkom užitku.

Ekipa koja se danas sakupila nije baš bila na čast planinarskom društvu Horizont. Svega troje članova kluba, uključivo i moju malenkost, odazvalo se odavno najavljenom izletu po hrastovim šumama turopoljskog kraja .

 Dobro, bio bih nepravedan kad ne bih spomenuo i Predsjednika, koji nas je sa svojom boljom polovicom došao pozdraviti i ispratiti na današnju dionicu. Iako je gesta bila hvale vrijedna, ipak moram naglasiti da opravdanje s kojim su stigli, kao razlogom današnjeg nesudjelovanja, nije baš bilo sasvim uvjerljivo. Puko navodno neki komad nečega na jednom biciklu, pa se onda oni solidarizirali međusobno i bla. bla, bla, … Ma nek' im bude. Ak' oni vjeruju….. (nadam se da zbog ovog neću biti izbačen iz sustava  – opaska autora).

 Svi ostali učesnici koji su spasili događanje, a bilo nas je ukupno petnaest, bila je mladost, pristigla iz raznih dijelova metropole i grada Velike Gorice. Sastav ekipe je upućivao da bi tempo mogao biti žustar, što se na kraju i potvrdilo.

Uglavnom, trasa je uključivala malo ravničarske, turopoljske Posavine, a potom, kod Buševca presijecanje sisačke ceste i potom prelazak preko autoceste A11, pa kroz šumu u brežuljkaste obronke Vukomeračkog gorja. Tempo iz ravničarskog dijela trase preselio se i u ovaj brdski, te je, posebno za nas „ozbiljnije“ bio u nekim trenucima toliko izazovan, da smo jedva dočekali duži odmor na izletištu na Ključić brdu. Tu su nas gostoljubivi domaćini dočekali širom raširenih ruku. Želim vjerovati da je jedini razlog što su nas spakirali u izdvojenu kučicu bila činjenica da su stolovi u glavnoj sali već  od prije bili servirani za neki organizirani, veći nedjeljni ručak. No, bez obzira na to što su nam rekli da je upravo taj „zapečak“ mjesto gdje obično ugošćuju bicikliste, posluženi smo brzo i korektno. Nakon četrdesetak minuta odmora na sunčanoj livadi, bilo je vrijeme za krenuti dalje.

A, svima onima koji znaju ovaj kraj ne moram objašnjavati kakvi su nas „usponski“ izazovi još očekivali na putu do Šiljakovine.

Kako god, tempo nije popuštao. Ubrzo ponovno ulazimo u prekrasne hrastove šume Turopolja, a staza nam zbog konfiguracije terena (nizbrdica i većinom ravničarska etapa)  omogućava da već nedugo nakon 13.00 sati dostignemo početnu/završnu točku rute – željezničku stanicu Velika Gorica. Putem smo, kako bi ova vožnja imala i svoj kulturno povijesni aspekt, zastali na kraćem odmoru uz stari grad Lukavec. Završna riječ organizatora pri kraju ovog ugodnog druženja uz poziv svima da se uključe i u planinarske aktivnosti našeg kluba, te stisak ruke uz pozdrav: do skorog ponovnog druženja.

DZ