• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146422

23.-25.09.2016. Paklenica - Vaganski vrh 1757m

 

Velebit - Vaganski vrh 23.-25.9.2016.

            Lagano je puhao vjetar, a mi smo dremuckali ležeći na debeloj, oštroj travi. S lijeve strane sunce se odbijalo od bijelih velebitskih stijena, a s desne se prostirao pogled na svjetlucavo more i otoke. Nitko nije htio ni zucnuti da ne naruši idilu, koja nam je samo tako došla na ruku. Čulo se samo šuštanje krošnji, a tek tu i tamo netko je šapnuo : „Kako je ovdje lijepo....

            Takvo lijepo vrijeme na Velebitu valjda nitko od nas do tada nije doživio. Idealne temperature za penjanje i provod na samom Vaganskom vrhu rijetko kad se dogode. A nama je to bio dar, koji smo, moglu reći, pošteno zgrabili.

            U Ramića dvore došli smo u petak na večer nakon vožnje od Zagreba i dvosatne šetnje kroz Veliku Paklenicu. Mario nas je dočekao kao pravi gazda s rakijom (raznom) i glazbom.

            San nam je donio kakvu takvu okrijepu pa smo oko 7 sati krenuli od Ramića dvora do Ivinih Vodica. Strmi uspon nije nas štedio, ali mi se nismo dali. Neki brže, a neki sporije penjali smo se prema tom prvom odmorištu. Mogu reći jedino da je u našu korist išlo to što smo se penjali kroz šumu.

            U Ivinim Vodicama stanka, previjanje žuljeva, okrijepa - i hop idemo dalje! Do hrpta nije bilo još dugo, ali glavni je pogodak bio najljepši vidik prema Svetom Brdu i dolje prema moru. Oduzima dah.

            Prema Vaganskom vrhu uspon je dalje bio puno ugodniji zbog vjetra koji nam je mrsio kosu i hladio obraze. Sada su nam se pogledi otvarali prema Lici. Popikavajući se na skriveno korjenje niskih borova i uz ugodan razgovor polako smo se probijali prema vrhu.

            I evo ga! Vaganski vrh! U tom trenutku zaboraviš sve probleme i postaješ kralj! Trebalo nam je oko 6 sati do vrha - sasvim pristojno!

A na vrhu gužva. I mnogi drugi iskoristili su stvarno idealno vrijeme i podijelili Vaganski vrh s nama. Prije četiri godine na vrhu nas je bilo, mislim, osmero, a netko je prije nas odlomio žig pa nismo mogli uzeti otisak. U međuvremenu su ga vratili i moram reći da je ostavio sasvim lijep trag u mojoj knjižici.

Povratak preko Marasovca i Struga koje su odlično obnovljene.  A onda slijedi ona idila s početka, malo iznad Buljma. Tu bih stala, jer za sve nas koji smo tamo bili, stvarno se nema više ništa pametno dodati!

            Ana Krois