• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146415

24.-25.09.2016. Baške Oštarije - Velinac, Kiza i Badanj

Srednji Velebit 24. i 25. 09.2016.

Baške Oštarije, Velinac, Kiza i Badanj

 .

Paralelno sa službenim izletom kluba koji se ovog vikenda odvijao na južnom, mala iako ne zanemariva grupa „odmetnika“ drznula se u isto vrijeme zgrabiti idealne vremenske uvjete za planinarenje i provesti dva dana na srednjem Velebitu.

I da budemo do kraja objektivni, nije se tu radilo o bauku separatizma ili autonomaštvu unutar naše kompaktne klupske zajednice, već samo o izvršenju ljetošnjeg obećanja dviju članica da će svoje bolje polovice odvesti na vrh Velinac, što njih dvojica iz manje-više opravdanih razloga nisu odradili u službenom izletu kluba 9. i 10.srpnja. 

Nakon vožnje od Velike Gorice i check in-a u hostelu Baške Oštarije, odmah smo se uputili prema Dabarskoj kosi kao ishodištu našeg prvog izleta.

Dio grupe (ponovo ja, okružen sa tri žene) ostao je tu uživati u pogledima na kvarnerske otoke i Pag s jedne i prostranu krašku udolinu Ravni Dabar, okruženu slikovitim kamenim kukovima najrazličitijih oblika s druge strane, dok su vozači obavili izmještanje dijela voznog parka do cilja naše ture u Ledeniku Cesaričkom.

Dobar poznavatelj planinarskih staza ovog područja, ne tako dobrih namjera, mogao bi okarakterizirati rutu kao nezahtjevnu i lagodnu, no naše su namjere upravo takve i bile.

Kako je to u zanimljivoj priči napisala i moja draga kolegica i učiteljica kreativnog pisanja Ana Krois: „… A nama je to bio dar, koji smo, mogu reći, pošteno zgrabili.“

Predivno vrijeme, lagani vjetar sjevernih smjerova, taman toliki da očisti nebo nad morem i nezaboravnih skoro sat vremena uživanja na Velincu gledanja u daljinu, osnovne su značajke onoga što smo doživjeli tog subotnjeg popodneva. Na trenutke se činilo kao da pogled preko Paga, Mauna, Silbe i Lošinja, seže čak do preko 200km daleke Ravenne (malo sam se zanio).

Spust sa Velinca do Ledenika, iako dijelom prekriven siparom koji je zahtijevao umjerenu pažnju pri koračanju, ipak je zbog vizura koje su se izmjenjivale zaista ostavljao bez daha. Povratak u hostel u Oštarijama, budio je lijepe asocijacije na okrjepu uz tamno/svijetlo Velebitsko i ukusnu hranu sa jelovnika.

I da tu ne bi bio kraj lijepim trenutcima koji su nam bili predodređeni za ovaj nezaboravni jesenski dan, pobrinula se još jedna mala skupina goričkih (Horizontovih) planinara koji su dan proveli volontirajući na obližnjoj poučnoj stazi Terezijani kod Konjskog. O tome, u kakvom raspoloženju ovakvi neplanirani i iznenadni susreti obično završe, sigurno nije potrebno objašnjavati zaljubljenicima planinarstva, niti čitateljima ovih redova.

Novi dan, novi izazovi. Vrijeme je odlučilo biti jednako lijepo kao i u subotu. Dodatno je i vjetar pomalo posustao, sve je obećavalo još jedan potpuni planinarski užitak.

I bi tako, naša odredišta Kiza, Amfiteatar, Vranji kuk, Premužićeva staza te Badanj i Jatara redala su se jedno za drugim. Hvala dragoj kolegici i iskusnoj planinarki i „poluvodički“ Bibi, koja nam je svojim poznavanjem svakog kutka ovog područja omogućila ovu neuobićajenu kružnu turu. I opet mnoštvo doživljaja, prelijepih pogleda, trenutaka za dugo sjećanje. I da se opet vratim svojoj učiteljici pisanja: „… Tu bih stala, jer za sve nas koji smo tamo bili, stvarno se nema više ništa pametno dodati!“

Ipak za točku na i pobrinula se središnjica našeg društva, zajedno sa bratskim PD-om Napredak, koji su za povratak sa juga odabrali trasu Starigrad, Karlobag, Baške Oštarije i ručak u istom („našem“) hostelu. Još jedan neplanirani susret u nizu događanja ovog vikenda.

I da, koliko je bilo za zaključiti, naša odluka o samostalnom, paralelnom izletu nije nam uzeta za zlo, već se tretirala kao proširenje spektra klupskih aktivnosti.

Ukoliko imate priliku pročitati ove redove, onda je tome doista tako, i znajte da nam je predsjednik stvarno čovjek širokih vidika i podupire različitosti unutar svoje zajednice.

Da nam je barem još takvih vizionara u svakodnevnom životu. Svaka mu čast!

DZ