• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144812

10.-11.12.2016. Zimski uspon na Kredaricu 2515m

 

10.-11.12.2016. - Triglav (2864m)

Ako Triglav važi kao simbol slovenstva i ako  Slovenci  usponom demonstriraju domoljublje i nacionalni ponos, nas sedam kompaktnih visokogoraca, ovim slučajnim neplaniranim zimskim usponom, im se možemo komotno pridružiti. Em smo Sloveni, em je nekad bio i naš, em bonus jer je zimski uspon ipak kombinacija alpinizma i visokogorstva.

Priča počinje ovako. Santa Clauz u Zagreb, a mi u Julijske Alpe. Obzirom da se zimi obično ne ide do vrha Triglava, planirani cilj je savladati petosatni zimski uspon do planinarskog doma Kredarica na 2515 m. Devet planinara iz Zagreba, po izlasku iz prohladnog zaleđenog šumskog dijela staze, lagano započinje topli uspon do Kredarice, praćen vedrim zrakama alpskog sunčeka. A još ako imate u ekipi i razdraganog simpa Splićanina, onda se nećete iznenaditi glasnim uzvicima: „Guuuuuštaaaam!“. Ali, uzvici nekako utihnuše u zadnjoj četvrtini najtežeg dijela vertikalnog uspona!

Planinarski dom na Kredarici je otvoren zimi samo zato jer u njemu borave meteorolozi, ali za planinare nema vode i uopće se ne grije. Unutra kao da nas je netko zatvorio u frižider. Sve dostupne komade odjeće stavili smo na sebe, uključujući ultimativne duge gaće, u kojima tajno priželjkujemo i uspon na Triglav. Naravno, ako ujutro meteorolozi dozvole!

A meteorolozi ne bi bili meteorolozi, da nisu sposobni napraviti i poslužiti nam i ukusnu večeru, čajeve, piva. Što košta da košta.  Ali, ni to ne pomaže protiv hladnoće više od tri četiri deke debele kojima smo se zamotali u pola sedam navečer, ležeći u minijaturnim sobičcima, na malenim krevetima na kat, skroz obučeni ili poluobučeni, čekajući jutro i kontakt s toplim planinskim snijegom. Nismo znanstveno dokazali jeli netko uspio utonuti u sanak pa ćemo svima povjerovati da su bili budni cijelu noć. Ali, svako zlo za neko dobro. Ujutro se ne moramo umivati, prati zube, ne daj bože tuširati ili grijati pored kamina, da ne kažem oblačiti. Spremni smo u startu ko…….. a ljubazni meteorolozi su nam i dodatne cepine posudili jer su za ovu avanturu bila potrebna dva.

Dakle, vrijeme je na našoj strani i prilika da ipak odemo do vrha, da najbolje moguće iskoristimo ta tri i pol sata, se ukazala. Sami uspon bi valjda trebao potrošiti najveći dio ove priče, ali ja mogu napisati samo tri pridjeva i jedan veznik. Izuzetno, zahtjevno i opasno.

Ali, vrh i pogled zaslužuju više od hiljadu riječi te stoga preporučam pictures. Guštali smo ko gušteri na suncu. Sustigli smo i ekipu zgodnih i simpatičnih mladih planinara iz Bosne. A kod doma Kredarica u povratku smo se malo i družili. Jer gdje ima Bosanaca ima kolača, pite, duhovitog derneka. Te kad se to sve skupa začini s veselim Slovenkama, koje se uz to još vole i fotkati, veselju nigdje kraja.

A ja sam još na 2.864 m i najradije bih ostala gore sljedećih nekoliko i više dana. Horizonti, horizonti, horizonti………

SA