• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146437

15.01.2017. Slavonija: Papuk – vrh Ivačka glava 913m

 

 

Dan nije započeo baš dobro. U pripremi za polazak na izlet predsjednik prijateljskog nam kluba Napredak pokliznuo se kod kuće na ledu i nezgodno pao, sa ne baš bezazlenim posljedicama. Zbog toga je u organizacijskom smislu sve krenulo sa izvanrednom situacijom, iako se to zapravo skoro i nije osjetilo u itinereru putovanja koji je u minutu ispoštivan. Po izlasku iz Velike Gorice uključujemo se na autocestu pravac Nova Gradiška. Nedugo nakon polaska pauza za kavu i kompletiranje izletničke grupe članovima iz Dugog sela na odmorištu Ježevo. Put do Velike kao konačnog autobusnog odredišta današnje ekspedicije prolazi uobičajeno, uz druženje u opuštenoj atmosferi uz poneki gutljaj raznorodnih pripravaka žestica koje kruže putničkim dijelom prometala zaobilazeći naravno pilotsku kabinu. Pejzaži Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije izmjenjuju se uz odbljesak sunčevih zraka na zamrznutoj površini snijega najavljujući prekrasan zimski dan. Prelaskom preko obronaka Psunja, kod Oblakovca i Ivankova ulazimo u Požeško-slavonsku Zlatnu dolinu. Prolaskom preko Trga sv. Trojstva  uz Biskupski ordinarijat požeške Biskupije i crkvu sv. Lovre završava naše panoramsko razgledanje životnog središta stanovništva središnje Slavonije grada Požege, te žurno nastavljamo dalje prema našem konačnom odredištu. Niti dvadesetak minuta kasnije autobus se zaustavlja na velikom i od snijega očišćenom parkiralištu ispred crkve sv. Augustina u Velikoj.

Kratak odmor od putovanja, priprema planinarske opreme, zajednička fotografija na početku pješačko-planinarskog dijela ekspedicije i polazak unaprijed zacrtanom trasom prema vrhovima Lapjak i Nevoljaš.

U početku se naša trasa poklapa sa poučnom stazom Lapjak pa sa usputnih info tabli upoznajemo detalje o biljnom i životinjskom svijetu, kao i geomorfologiji parka prirode Papuk.

Ubrzo nakon početka uspona nailazimo i na ostatke Veličkog starog grada iz 13. stoljeća, no bez posebnog osvrtanja na starine mi hitamo dalje, okruženi prekrasnim šumovitim obroncima Papuka zavijenim u netaknutu bjelinu svježe napadanog snijega. Kako planinarenje niti u ovom dijelu lijepe naše nije baš previše raširena „bolest“, imamo čast probijati se, u dijelovima puta, kroz skoro do koljena visok snijeg, prteći i formirajući stazu kojom još ljudska noga nije kročila poslije zadnjih snježnih padavina.

Iako fizički ne baš bezazleno, za dušu neprocjenjivo. Snježna bajka kakvu svaki zaljubljenik u prirodu samo poželjeti može.

Prvi duži odmor kod križa posvećenog domovini hrvatskoj, kako i priliči datumu 15.01. i dvadesetpetoj godišnjici priznanja neovisne države. Kad kažem duži, onda to mislim po kriterijima našeg dragog predsjednika. Znači, taman toliko da skinemo ruksak, popijemo par gutljaja tekućine, bacimo poneku fotografiju za sjećanje i vozi dalje. Do tamo kamo smo naumili još je dug i naporan put. Uspon se nastavlja do vrha Lapjak na 667m/nm. Još jedan „kratki“ odmor i nastavljamo dalje.

Naravno da nepotrebno je ponavljati da se probijanje staze kroz sve dublji i dublji snijeg nastavilo i dalje, te oko 14.00 stižemo do vidikovca Nevoljaš (740 m/nm) odakle se pružaju izvanredni vidici na sve strane, kako na svekoliko slavonsko gorje, tako na jug do bosanskih, a na sjever do mađarskih planina.

Nakon kratkog razmišljanja, vođa puta donosi odluku: siječanj je i kratki su dani, a obzirom na šaroliku strukturu grupe (godine života od 9 – 79) i potrebno vrijeme za povratak do autobusa bilo bi dobro da se sve obavi za dnevnog svjetla. Odlazak do Ivačke glave (913 m/nm) ostaviti ćemo za neki drugi put, kada dani budu duži, a za danas ćemo konstatirati da je to to i idemo polako natrag.

Ne moram reći da je ovakva odluka naišla na sveopće odobravanje okupljenih, jer nas je do spomenute Ivačke glave dijelilo još barem jedan puni sat probijanja kroz dubok snijeg. Moral u grupi je odmah porastao, svi su odmah nekako živnuli. Kao kad školarcu kažete da je za danas dosta učenja i da može ponovo van na nogomet. Ili to današnja djeca više ne rade vani, nego pred ekranom računala?!

Kako god, nakon ponovnog, pa recimo ovaj puta barem desetminutnog odmora, okret na petama i povratak istom, sada naravno utabanom stazom do polazne točke kod crkve sv. Augustina u Velikoj.

Zrake sunca već su duboko zašle za okolno gorje Zlatne doline kad smo ozarenih lica ugledali autobus. Kratko zadržavanje i potom pravac zaslužena okrjepa u obližnjem restoranu Čića Mata. Kada je noć već dobrano ogrnula Veliku odlučili smo se za povratak u Veliku Goricu i Zagreb.

I na kraju, što o ovom danu i proživljenim ljepotama domovine reći osim citirati jednog našeg poznatog pjesnika nove generacije:

„Prepoznah ljepotu tvoju, što probudi ljubav moju.

kad sam s tobom srce moje kuca jače, veliko je…“

Do skorog viđenja na nekoj od planina. Planinarski pozdrav.

D.Z.

P.S.

Poseban pozdrav našem dragom kolegi i prijatelju Franku uz iskrene želje za brzi oporavak.

PD Horizont

Velika Gorica