• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144807

26.02.2017. Gorski Kotar: Platak - Snježnik (1505m) - Guslica (1490m)

 

26. veljače 2017. "Pogled prema Guslici sa Snježnika"


  Iz ljetopisa našeg Kluba, a i osobnih sjećanja, vadim podatak da smo ne tako davno hrabro krenuli na Snježnik. Bila je to nedjelja 29.1.2012. Kako hrabrost nije presudna za stići na planirani cilj, taj put do vrha nismo stigli. Omeo nas je snijeg, led i jaki vjetar. Kako to i treba biti, obećano je  da će se taj izlet kad tad ponoviti.
Pet godina kasnije došao je i taj dan. Organizator izleta par dana prije javlja da se ide na Snježnik kako je i planirano. Ukratko  planu puta: autobusom do "Malog doma na Platku" Sušak ( 1127 m/nv)  . Od tuda kreće tura do Snježnika (1505m /nv),  pa preko Guslice  (1490 m/nv) kružno povratak do Platka. Prognoze najavljuju   dobro vrijeme , a naš organizator najavljuje oko 20 cm snijega na Platku i dodaje " što nam ne bi trebalo stvarati nikakve probleme". I nije. No kako u Zagrebu naveliko cvatu proljetnice, lijeske i cica mace, a  ljudi se nekad jednostavno mehanički , bez razmišljanja, pakiraju za izlet, dobro je došao podsjetnik da impregniramo obuču i ponesemo gamaše. Jednostavno savršena organizacija.
  Tako smo mi dobro  informirani o svemu bitnom za ovaj izlet, i sa planinarskom opremom opremljeni krenuli na put. Osjetio se optimizam grupe i neizostavno dobro raspoloženje. U  našu fizičku  i psihičku spremnost za Snježnik pod snijegom ne treba sumnjati. Kristalni sjajni snijeg, sunce,ugodna temperatura i  podosta skijaša na Platku početna su slika našeg pješačkog  puta. Sreli smo mi u nastavku puta  i podosta  planinara, njihove kućne ljubimce i naravno ljubazne GSS-ovce.
 Od nekoliko puteva za Snježnik, naš je bio onaj "preko grebena". Njegov završni dio  prati hrbat kroz šumu. Tu su mjestimice nanosi snijega bili nešto veći i trebalo je upotrijebit "hod čaplje" za njeno svladavanje.  A po izlasku iz šume staza ide kroz livade , a završni dio je kroz kamenjar. Što smo bili  bliže vrhu, snijega je bilo  sve manje ,a vjetar je bio  sve jači. No, ne i dovoljno jak da nas zaustavi. Jer taj vas vjetar ne može zaustavit u vašoj namjeri  da dođete do npr. željenog žiga. Iako su svi pokušaji da se dobije kvalitetan žig bili uzaludni, uživanje u pogledu bilo je
zagarantirano. Uživanje u pogledu  prema moru, Učkoj, slovenskom Snežniku, Risnjaku i naravno Guslici dok jedva stojite od udara vjetra. To je ta naša  fizička i psihička spremnost za vrh. No,  led je bio taj koji nas je zaustavio u planu da nastavimo prema Guslici. Stoga nam svima ostaje u sjećanju pogled prema Guslici, neki imaju sliku s tom pozadinom, a u planovima ostaje da se i  to prođe neki drugi put. Ispod vrha je istoimeni planinarski dom do kojeg je isto bilo nemoguće doći, pa i to ostaje za neki drugi put. Možda do tog "drugog puta" i obnove  planinarski dom Snježnik . Kako je , zbog uvjeta i situacije na terenu, povratak  bio istim putem tako  je planirana tura malo skraćena. Pa smo stigli  u Dom u pravo vrijeme za ručak. Brzo smo bili usluženi, još brže smo ručak pojeli  i puno ranije od  laniranog  kući krenuli. Neuobičajeno rano stigli smo u Zagreb. Bilo je tu  još dovoljno vremena za kavu u kvartu. Ili  šetnju po Maksimiru, ako se nekome još šetalo. Ostalo je ljudima još vremena  za uživanje u zanimljivom nedjeljnom  popodnevnom tv programu ili jednostavno u laganini ...ništa od navedenog. Vjerujem da su svi  sretni i zadovoljni ovim kratkim izletom. Vjerujem da su guštali u snijeg, suncu i toplini.  I hladnom vjetru na  vrhu. Ma lakše je podnijeti malo bure na vrhu  nego
nedjeljni tv program.


     B.K.