• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144391

09.04.2017. Opatijska obilaznica – Poklon – Vojak (1396m) – slap Rečina – Pećnik (641m) – Opatija

 

Opatijska obilaznica 9.4.2017.

            Na kraju balade zaključak je bio da je zbog prekrasnog vremena, ovaj jednodnevni izlet, trebao zapravo trajati dva dana.

            Rano proljeće u punom zamahu! Sve se zelenilo, dan produžio, a dobre volje i  energije previše. Sve nas je trebalo dobro istrčati i izmoriti.

            Ranom zorom s vjetrom u leđima krenuli smo put Istre. Brzo smo došli do planinarskog doma Poklon od kuda je nas 40-toro sigurnim korakom krenulo prema vrhu Vojak. S nama je bio i mali Max koji je svoj prvi planinarski izlet odradio s odličnim uspjehom.

            Prošli put kad smo bili na Učki bila je još zima i sve je bilo pod snijegom i zaleđeno, pa je bilo lijepo gledati kako se priroda probudila. Svjetlo zeleno lišće, ptičji pjev i toplina sunca bili su veliki motivacijski moment pa smo oštriji uspon prema vrhu brzo svladali.           

            Vrh Vojak (1396 m) smo osvojili skoro u trku, a lijepo vrijeme nas je obradovalo sasvim pristojim pogledom na Istru i Jadran. No to je bio samo početak. Slijedio je duuuug povratak prema busu.

            Nismo razmišljali o tome da je staza za spuštanje bila pod kutom od 45 stupnjeva, prema Renatovim riječima. Kada smo njome krenuli skužili smo da je kut možda i još oštriji. Staza nikako nije dopuštala manjak koncentracije. No i tome je došao kraj, a Renatu smo zahvalili što nas po toj stazi nije vodio do vrha.

            Trenutak predaha bio je dovoljan za poduzetničke ideje. Naime oko nas su cvali šafrani, pa smo razmišljali o tome bi li ih se isplatilo u pauzi brati, sušiti i kasnije prodavati kao začin. S gnušanjem smo odustali od te ideje kad smo shvatili koliko ih treba pobrati za pristojnu zaradu. A i bili smo u parku prirode - ne?

            Nastavili smo dalje prema slapu Rečina. Stali smo kratko da se odmorimo kod  O.K. Corrala - bez ijednog kauboja za obračun, ali s krasnim primjercima konja za gledanje i jahanje.           

            Staza je krivudala dalje prema slapu. Nada da će u njemu biti vode bila je sve manja i manja kada smo ugledali suho korito potoka koji se u slap obrušavao. Ipak je vrijedilo doći do njega i vidjeti jednog malog crno žutog daždevnjaka kako se brčka u jezercu.           

            Nakon drugoj pokušaja smo pogodili stazu i nastavili dalje prema busu koji nas je čekao u podnožju vrha Pećnik (641 m). Na njega smo se trebali popeti usput. No jezici su nam već visjeli do poda i skupljali prašinu, pa smo taj izazov jednoglasno ostavili za drugi put.           

            Krenuli smo prema Opatiji bajnoj na odmor, na precijenjene Dane kamelija i Dane kave. Ali neka - cuga na plaži i pogled na uzburkano more još nikome nisu štetili.

            Ana Krois