• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144407

22.-23.04. Vrtača 2181m + Spodnji Plot 1682m - Ferrata

 

22.-23.04.2017. Spodnji Plot – Ferrata, Vrtača 

Kad sabornik zatraži pisati osvrt sa planinarskog iskustva osim obveze to postaje i izazov za maštu iz koje sukljaju riječi i slike poput aktivnog vulkana.

Najbolje mi je započeti završnim zaključkom ove aktivnosti: Lipo nam je bilo…pa i je…jer nije nedostajalo dobrog raspoloženja među sedmoricom članova kluba sabranih po Renatu.

I glađenje međusobne atmosfere započelo je već na putovanju prema prvoj pauzi, jer su se u kombiju istaknule glavne uloge predstojeće predstave. Sinidkalac je prepoznao prostore za osobnu promidžbu pa je besplatno dilao besplatni sindikalni magazin iz prošle godine tiskanog na kvalitetnijem papiru od udžbenika.  Prihvatio je to i Pilot  počevši rulati sa Sindikalcem, premda je i sam Sindikalac sipao šale na vlastiti račun i kao prava lokomotiva vukao je dobru atmosferu. 

Sedmorica sabranih su laganim zagrijavanjem uzletjeli do Doma na Zelenici gdje ih je Kizo vukao natovaren dodatnom težinom planinarskog konopa….premda je bio na čelu nitko se nije usudio približiti mu se, mudraci su izbjegli preuzimanje konopa.

Osvježeni i okrijepljeni u Domu na Zelenici kreni smo na osvajanje ABCDE Ferate Spodnji Plot – Zelenica. Uvod i zagrijavanje za Feratu Renato nam je upriličio prigodno uvježbavanje abseila uz ponavljanje čvorologije, vezanje šlinge, gurtne i ostalih vještina naučenih sa zimskog planinarskog tečaja održanog upravo tu na Zelenici protekle zime.

Pogled uz Feratu je privukao mlade snage Alena, Mateja i Tihomira koji su željni izazova. Poučeni veteranskih iskustvom malo iskusniji su slijedili mlade snage do račvanja Ferate na crvenu i zelenu liniju. Alen zvani ferata men je krenuo crvenom ABCDE Feratom povukavši za sobom Mateja kojem je ovom bio osobni pilot projekt. Nakon što su prošli prvu E dionicu Pilotu je oslabio uzgon pa je Tihi tapkao na mjestu što je Renato iskoristio i na vrijeme se vratio na dionicu ABCD zajedno s Kizom i Lily.  I tako su se formirale grupe Vetarani (Renato, Lily i Kizo) i Mladi (Alen ponekad zvani Kizo, Matej i Tihomir). Veteranima nije ponestalo uzgona pa su ubrzo prošli Feratu i formirali publiku za doček i bodrenje Mladih koji su se borili s dionicama D i E. Alen zvani Ferata men je prvi uspio savladati crvenu Feratu penjući većinom s rukama u čemu ga je s odmakom slijedi Tihi. Sabornik je skenirao situaciju i procijenio da Pilot neće uzletjeti i pokrenuo akciju spašavanja. Šestorka je s lakoćom planinarskim konopom izvukla pilota pod sinkroniziranim zapovijedanjem Renata…pa je bila prigoda čestitati Mladima na takvom fizičkom izazovu…što je veselo proslavljeno u ugodnom ambijentu Doma na Zelenici.

I tu su se formirale dvije kartaške ekipe i to dalmatinska s trešetom  i kopnena s belom pa su uz kartanje  opuštali napregnute mišiće ispijajući pivo Union nerafinirano… i nije to obično pivo…zamotano u papirnu ambalažu s isteklim rokom trajanja… Vješti Pilot je prepoznato trenutak slave te iskoristio za ekipu izboriti besplatnu turu piva isteklog roka trajanja i nastavilo bi se tako ispijati sve zalihe piva isteklog roka trajanja da ljubazno osoblje (supružni partneri) nisu ispričali situaciju Upravi Doma koja je strogo zabranila daljnje posluživanje svijetlog Union nerafiniranog piva isteklog roka trajanja. Ekipa je veselo i opušteno nastavila ugodnu i opuštenu atmosferu pa im se pridružio i janez zvani Duško (konobar) priuštivši svojim jedinim gostima prigodnu nacionalnu glazbu Mišu Kovača i ostale popularne pjevače… sve je to bio poticaj preostaloj ekipi za potpuno opuštanje i odlazak na počinak u sobu 1 i 2. Ubrzo su tijekom počinka u sobi 1 zavladale turbulencije koje su se proširili u sobu 2 u kojoj je Tihi čistio sinuse uz noćni pjev u čemu ga je Renato pratio ugodnim fićukanjem evergrina. Ipak buka dubokog sna kojim je Tihi uznemirio Lily pa je osobno intervenirala i ustala se bezuspješno prodrmati ga i zaustaviti danje rulanje.

Nedjeljni odlazak na vrh Vrtače 2181 m n/v se odvijao u ugodnom snježnom ambijentu skoro do samog vrha kad se odjednom granulo sunce uz Državnu meju pa smo guštali u lijepom pogledu gledavši Austriju iz Slovenije uz lijepe fotke (sudeći po komentaru Ana Sony na FB-u). Sunce je ubrzo zaklonio oblak pa smo na samom vrhu Vrtača fotkali uz ogromni cepin bez sunčevog svjetla što nas je pratilo sve do konačnog silaska u Dom na Zelenici i do polazne točke. Sindikalac je u povratku u kombiju nastavio sindikalne parole provocirajući i Pilota i Kizu koji im nisu ostali dužni na opće zadovoljstvo ostalih. Tako je u Kizi sinula ideja da bi Sindikalac sljedeći putovanje mogao osigurati besplatno pogonskog gorivo koje može dobaviti iz neiscrpnih lokomotiva. Sljedeću veliku pauzu Renato, Lily, Tihi, Alen, Matej, 2 x Domagoj i Kizo su uživali na GP Bregana i time priveli kraju planinarsko druženje članov usvojivši slogan…idemo dalje u nove pobjede, jer lipo nam je bilo!

24. travnja 2017.

ZG