• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146436

14.05.2017. Burni Bitoraj 1836m

Burni Bitoraj – Vrh Bitoraj 1386, 14. svibnja 2017.

Stanovnici Gorskog Kotara bili su sretni kada su vidjeli da će planinari Horizonta VG, Napretka i Croatie Airlines doći na Bitoraj. Nisu bili sigurni je li kružna staza od Vrata preko Burnog Bitoraja do Liča skroz prohodna ili ne. Zato su nas pustili da se sami snađemo i pronađemo izlaz iz šume - a njima i službeno otvorimo planinarsku sezonu.

Prognoza je bila li-la. Toliko promjenjiva da su bili mogući sunce, kiša i oblaci. Iznad naših glava uglavnom se zadržao samo sunčani dio.

Za one koji ne znaju, u Gorskom Kotaru proljeće tek sada počinje, jer je vjerojatno do prošlog vikenda bilo snježnih zameta. No do jučer se sve otopilo na naše veselje, jedino je staza na nekim mjestima bila „rahlija“.

Krenuli smo puni energije kroz netom razlistanu bukovu šumu. Kako smo se penjali prema vrhu Bitoraja tako smo sve više imali osjećaj kao da hodamo kroz temelj za saft. Oko nas se po zemlji prosuo medvjeđi luk koji je obrastao sve padine, a njegov miris unosio nam se u lice. Nikad toliko i tako velikog medvjeđeg luka nisam vidjela. Očito to znaju i šumska stvorenja koja su sita do grla, tu i tamo obilno označavala stazu kroz luk.

Kratak odmor od isparavanja luka kod zapuštenog planinarskog skloništa Bitorajka, a onda nastavak uspona.

I tako smo došli do vrha Burnog Bitoraja na koji proljeće još nije stiglo. Pupovi i mladice još uvijek su stisnuti i ne daju ni glasa od sebe. Ali od svih vrhova u Gorskom Kotaru jedino je naš bio obasjan suncem, bez trunke vjetra i s krasnim pogledom.

Renato kaže da od deset dana u Gorskom Kotaru, jedan jedini može biti ovakav kakav je bio naš. Koji smo mi sretnici.

No grmljavina na vidiku potjerala nas je nazad, odnosno u spuštanje. A kako to obično biva - na putu prema dolje ima i dovoljno uspona. No to nije bio teži dio priče, teži je bio onaj da je staza omekšala od kiše i snijega. Ispod tanke površine od suhog lišća bila je meka i skliska zemlja. Koje veselje! Hvatali smo ravnotežu i bilo nas je posvuda.

Onda smo se uhvatili čvrstog puta koji nas je uljuljkao u sigurnost i više nismo pratili markacije. Našli smo se usred zelenog bukvinog raja, nadomak izlaza iz šume, kojeg pak nije bilo na vidiku. I onda smo počeli vrludati, pa zapinjati po zakrčenoj stazi koja to možda i nije bila.

Uglavnom, uspjeli smo pronaći pravu stazu, koje se isprva nije činila takvom, pa smo  sretno, u punom broju, došli do autobusa.

Molim Vas javite u Fužine da je staza od Vrata preko Burnog Bitoraja do Liča prohodna i spremna za planinarske avanture. I jako je lijepa!

Ana Krois