• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1145026

15.04.2018. Ćićarija: Žbevnica 1014m

Žbevnica 1014 m, 15.4.2018.

            Vrh Žbevnica je, piše, najzapadniji hrvatski tisućnjak, na zapadnom dijelu Ćićarije. To je bio i povod ranog kretanja iz Zagreba kako bi stigli do tamo, popeli se, pojeli nešto i vratili se.

Mnogi od nas sudarali su se na izlazima iz zgrada i ulicama s onima koji su se vraćali iz noćnog života i u čudenju gledali ljude pod punom planinarskom opremom. Nekad sam i ja bila na njihovom mjestu : ).

Prošli smo Buzet i iskrcali se negdje poslije tog istarskog grada i krenuli stazom prema Žbevnici. Put nas je vodio preko dva brda, kroz livade koje još nije dotaknulo proljeće u punom cvatu, pa su se tek tu i tamo sramežljivo rascvale krošnje, ali su zato jaglaci bili u punom zamahu.

I tako smo prolazili kroz sela i ravni do mjesta Bresta podno Žbavnice od kuda i počinje uspon prema vrhu. Polako smo išli dalje unatoč sparini koja je najavljivala poslijepodnevnu kišu.

Došli smo do planinarske kuće Žbevnica malo odahnuli i nastavili dalje. Korak po korak po serpentinama smo išli sve više i došli do „prostrane livade s koje se pružaju prekrasni vidici na Ćićaariju, Učku i cijeli istarski poluotok...“ – živa istina!

Kao i obično najbolji dio penjanja je odmor na vrhu, pa mi se čini da je tako bilo i ovaj put. Pogled nam je pucao prema Istri, a mi smo žvačući sendviće uživali u prizorima tmastih oblaka nad brežuljcima i dolinama.

Čisti užitak!

Onda smo se dakako spustili i otišli do Buzeta u kojem smo ugodno blagovali i punih želuca, drijemajući u autobusu, vratili se u bijeli Zagreb grad.

Ana Krois