• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1145075

02.-03.06.2018. SLO: Izvor Soče, Kumlehova glava 1788m

 2.-3.6.2018. Izvor Soče i Kumlehova glava 1788 m  Ovo je bio jedan od izleta planinarske škole.  Čovjek uči dok je živ, pa smo tako i mi, bez obzira na godine, životno iskustvo i planinarski staž, krenuli u planinarsku školu. Za kraj škole  uslijedio je izlet u Alpe. Alpe zvuče ozbiljno ali i  primamljivo tako da se  skupilo  nas dvadeset i dvoje:što  polaznika škole, dva predavača i nekoliko planinara kao moralna podrška. Ovaj izletić sadržavao je red turističkog razgleda kao što je obilazak Ruske crkve, izvora
Soče i  prijevoja Vršič. Bilo je tu i  predavanja , iskustvo noćenja u planinarskom domu i na kraju  uspon na mali alpski vrh zvan Kumlehova glava.

Za početak razgled Ruske crkve. Ukratko, ovdje je kao spomen na stradale ruske zarobljenike koji su gradili vršičku cestu i stradali u snježnoj lavini.Njenu važnost  prepoznao je i predsjednik Putin koji je došao na njeno otvorenje nakon obnove. Za uspomenu na ovu znamenitost, imamo pravu školsku sliku ispred kulturno povijesnog objekta. A zatim smo se još malo vozili serpentinama do izvora Soče. Od Planinarske Koče na izvoru Soče uređena je šetnica  ,a sama staza je osigurana,točnije  olakšana sajlama i vodi u stijenu iz koje izvire ova, po boji, posebna rijeka. Nakratko smo stali i  na prijevoju Vršič da pogledamo vrhove u bližoj i daljoj okolici. Zadnja  stanica  subotnje vožnje  bila je  u Mihovoj koči . Domaćin nas je ljubazno dočekao, sporo ali s voljom poslužio nam ručak, pokazao sobu i rekao da će nas prije predavanja počastiti domačim žganjem. Za 16 sati imali smo zakazana predavanja i naravno da nitko nije kasnio. Ovo je jedna ozbiljna škola 21. stoljeća tako da je bez obzira na terensku nastavu bila popraćena prezentacijom.
Oči su se sklapale nakon ručka i borovničeka gospona domara ali dobro se  sjećam da su to bila  ozbiljna predavanja o zaštiti prirode, opasnostima u planini i planinarskoj opremi. Zapamtilo se dosta toga, sve redom za planinarenje važna znanja.  Kao ona: "Ne beri cvijeće u planini, ne bacaj smeće, nauči i druge ovim pravilima" itd.  Znamo  koje su subjektivne, a koje objektivne opasnosti u planini, kako se čuvati, što se smije raditi  a što nikako ne raditi u prirodi, kako spakirati ruksak i  kako pomoći unesrećenom. Naravno naučili smo i ponešto o kućnom redu u planinarskim domovima i u skladu s tim, mirno spavali u planinarskim uvjetima u  skupnom ležišču.  Sljedeće jutro i prije vremena spremni smo čekali polazak.  I točnost je važna za planinarenje. Početak uspona bio je kod Koče na Gozdu na čak 1226m visine. Put kreće  po cesti, a zatim veći dio staze kroz šumu. Ugodno je bilo  hodati kroz šumu, ali uspon je bio konstantan, podosta strm. Za otprilike sat i pol dokopali smo se vrha. Kako ga je  je Renato opisao :"
jedan lijepi mali alpski vrh". Na vrhu upisna knjiga bez žiga jer ovo je   nemarkirana staza. Bez pretjeranog razočarenja što nema žiga jer  sve ostalo je bilo idealno.  Dan je bio super, na nebu  dobri oblaci , odličan vidik: pogled  na dolinu, Kranjsku Goru, vrhove koji najavljuju  granicu s Austrijom, Malu Mojstrovku, Škrlaticu...mahom vrhove koji nisu tako mali i lako savladivi kao ovaj naš Kumleh. Dok se prva grupa nauživala u pogledu na bogatstvo Alpi i odlučila se na povratak, na vrh su stigli i oni malo sporiji, ali izdržljivi i uporni . Prepustili smo im svoja mjesta da i oni mogu odmoriti uz pogled. Po povratku je trebalo pogoditi pravu stazu za strmo dolje. Znamo se i orijentirati i snaći tako da smo malo i skratili i za sat i nešto sitno stigli do Gozda.  Bilo je na povratku i  malo elegantnog proklizavanja jer dan ranije bio je pljusak kako smo i dobili u prognozama svog novog omiljenog meteorologa.   Druga grupa je na povratku srela zmiju koja je ,kažu oni, baš ručala i vidjeli su joj izbočinu od ručka u trbuhu. Iz teorije o opasnostima u planini do iskustva bezazlenog susreta sa zmijicom od dva metra. Za kraj izleta začinili smo sve to  još i šetnjom  po Kranjskoj Gori. Pumo smo toga vidjeli no bio je to  popodnevni dolazak u Zagreb. Dobro da smo se vratili rano jer sigurno su svi školarci odmah po dolasku kući krenuli učiti za skorašnji ispit.  Ako smo alpski vrh  osvojili onda ćemo  valja  i pismeni  ispit položiti.

B. K.