• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1146435

Korzika 23.06.-01.07.2018.

 

KORZIKA 23.6. -1.7.2018.

            Ako ste se zaželjeli prave, skoro netaknute prirode - Korzika je izbor za Vas. Visoke planine, čisto more, lijepe plaže i zelenilo, te mirisi trava i cvijeća u plućima izliječit će svaku boljeticu – fizički i mentalnu.

            Prvi moj susret s Korzikom je bio turističke naravi, ali se odmah vidjelo da tu postoji prostor i za detaljnije planinarsko-pješačko otkrivanje. I zato tek nekoliko godina kasnije evo me opet tu!

Nakon par peripetija s odgodom polaska, stigli smo s trajektom na Korziku. Prvi susret sa zavojitim cestama nije Bog zna kako dobro legao onima koji su blagovali prije polaska do Porta u kojem smo bili smješteni. Lagano ljuljuškanje lijevo desno uzburkalo je naše želuce i obojalo lica u blijedo zelenkastu boju. Iako smo mislili da se nikad nećemo priviknuti na zavojite ceste, ipak smo ih svladali i naučili se na njih.

Kamp u Portu udaljen je navodno 15 minuta od plaže, što naravno nije istina, jer se radi o Renatovom mjerenju vremena (znamo koliko traje njegovih 20 minuta). Udaljen je do pola sata spore šetnje. Nakon kratke borbe sa šatorima uspjeli smo ih postaviti u uredne redove, među kojima je nam je, kako to i obično biva, bilo najdraže sjediti i dijeliti životne i one manje pametne mudrosti.

Planinarenje! Krenuli smo prvo frontalno na glavni vrh Korzike – Monte Cinto 2706 m. Bile su dvije ponude - za one koji idu na vrh i one koji se žele vrtiti oko vrha. Nas nekoliko se pošteno izvrtilo oko vrha, dok je većina ostalih ipak svladala tu vrlet. Bilo je to cjelodnevno penjanje, pa smo drugi dan proveli cunjajući po otoku sa stankom u Corteu, u kojem nas je oprao pljusak. A pošteni pljusak se spustio i do Porta, pa je nekima iznutra malo smočio šator. No ipak nismo plivali.

Sljedeći vrh na koji smo išli je bila Paglia Orba 2525 m. Staza do njega obuhvaća i dio Corsica trekking staze GR 20 koja se proteže kilometrima od sjevera do juga otoka. Dok smo ju prolazili mladi vježbenici Legije stranaca trčeći su se, noseći glavu u torbi, obrušili po stazi za jutarnju vježbu. Među njima naravno i jedan Hrvat s kojim nismo ulazili u dublji razgovor zbog prirode njegovog posla. No došli smo do podnožja stijene po kojoj se još trebalo popeti, a vrijeme se mijenjalo….. toliko, da su oni koji su krenuli, ipak morali odustati zbog prijetnje kišom koja nas je manje ili više pošteno oprala pri povratku. Uglavnom ta trekking staza je nešto što treba vidjeti, jer prolazi kroz nevjerojatno lijepe krajolike i zapravo je bila pravi razlog mog dolaska na Korziku.

Dan odmora nakon Paglia Orbe. Posjet malom mjestu Piani sa zanimljivim mještanima, na putu do Ajacca, pravog mediteranskog grada. Vožnja po cesti uz korzikansku obalu. Jako lijepo, tim više jer smo nakon obilaska brodom i kupanja u moru punom riba dva dana prije vidjeli i kako obala izgleda s visoka. Ah da, skoro zaboravih spomenuti uspješan Domagojev ribolov tijekom vožnje brodom. Nakon što smo zastali za kupanje, on se u trenutku vješto okrenuo izvadio udicu i bacio je u more. Riba je odmah zagrizla i završila u našem brodu očišćena i spremna za gradele.

Treće penjanje je bila četverosatna šetnja po trekking stazi do jednog prijevoja. To je bio nastavak te staze od dana ranije. Već smo bili zasićeni i desetkovani od prijašnjih penjanja, tako da su u tu šetnju išli oni najuporniji. Za nagradu smo dobili opet lijepe vidike i dovoljno vremena za poslijepodnevno kupanje. Jupiiiiii…

Osim ove flore zanimljiva je i korzikanska fauna. Iberijske svinje, korzikanske koze, krave i telići slobodno šeću po otoku i cestama. No treba posebno pripaziti da nakon nekog naleta vozila ne bi to blago prešlo u vječna lovišta. Nije se pametno zamjeriti mještanima, jer su upozorenja prolaznicima vidljiva na izrešetanim znakovima i oznakama za mjesta – tek tako za probu!

I šećer za kraj! Znate gdje smo gledali tekmu Hrvatska Island? U lokalnoj birtiji čiji gazda još nije predao oružje. Stari bradati borac je sjedio u kutu s cigarom u ustima, a na sebi je imao majicu na kojoj su bili likovi Che Guevare i lokalnog korzikanskog palog heroja. Mi smo urlali, navijali, a posluga je samo donosila nove runde Pietre i grickalica i brinula se da budemo sretni. Ah da – hvala i Igoru, zna on već zašto!

No još je od toga bilo slađe slušanje tekme Hrvatska Danska preko interneta. Cijelu smo dramu pucanja jedanaesteraca odslušali na Goranovom mobitelu, stisnuti u kombiju koji je jurio kroz noć prema Zagrebu. Samo za taj osjećaj….

Ana Krois