• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

Događanja u Klubu!

Sastanci kluba: 
Svaki utorkak
od 19:00 - 20:00
 
PK Horizont VG upisuje nove članove!
 
Učlanjenje: svaki utorak od 19-20 sati u prostorijama Kluba
 
 
 
Visokogorska oprema za posudbu članovima: OVDJE
 
 
 

Najava putovanja ...

Kontaktirajte nas...

Horizont VG
Horizont VG
Matije Slatinskog 4
Velika Gorica, HR 10410
Hrvatska
Mobile: +385 91 5064411
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.horizontvg.hr
vCard

Brojač posjeta

1144421

08.07.2018. SLO Zgornje Jezersko - Češka koča

 

Dojmovi sa planinarskog izleta od 8. srpnja 2018.godine

 

Slovenija, Kamniške i Savinjske Alpe,

 

Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542 m n/m)     

Tura: Zgornje Jezersko (Spodnji kraj) ili točnije iz centra Jezerskog, gdje je nekada bio poznati Hotel „Kazina“ (880 m n/m) 10:50 sati, idemo preko mosta na potoku Jezernica, a  po trasi „Slovenske planinske poti“ ili  broj „1“, na jug na kraj Makekove Kočne do Mlinarja i dalje  Kmetija Zupan, Studenček izvor i na njemu mali mlin, Kačji rob (Češka koča 45 minuta), Hudičevi kvanci,  Mrzva dolina (1500 m n/m), Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542 m n/m) 13:15 sati (odmor po želji sudionika 75 minuta) 14:30, povratak u Zgornje Jezersko istim putom, u 16:15.sati. Visinska razlika 662 metara.

Opis izleta: danas je u skladu s itinerarom Planinarskog kluba „Horizont VG“ iz Velike Gorice , održan predmetni jednodnevni izlet, odnosno tura s autobusnim prijevozom, i s konačnim okupljanjem sudionika ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u 7:00 sati,  jer je prvo okupljane bilo u Velikoj Gorici u 6:30 sati, s prijelazom u Sloveniju preko graničnog prijelaza Harmica iza Zaprešića, a poradi lakšeg i bržeg prijelaza granica i sa prvom pauzom u odmorištu „Starine - sjever“ kod Otočeca na Autocesti prema Ljubljani. Nastavili smo dalje prema programu izleta vožnjom od izlaza sa autoceste za Kranj, pa kroz naselja u pravcu Zgornjeg Jezerskog, gdje smo stigli i  pripremili za turu i koja je otpočela u 10:50 sati. Na Koču smo stigli oko 13:15 sati, gdje smo se zadržali oko 70-tak minuta u uživanju u prekrasnim vidicima, a posebno u pogledima na  sjeverni greben  Kamniških i Savinjskih  Alpi od  Kokrške Kočne, Jezerske kočne, Dolške Šrbine, Mlinarskog sedla, Grintovca, Dolgog hrbeta,Skute, Kranjske Rinke, Koroške Rinke,  Jezerskog sedla, Ledinskog vrha, te Male i Velike Babe. Tura je zamišljena u pristupu i povratku po istoj trasi, tako da smo sa Češke koče krenuli u 14:30 sati, a u Zgornje Jezersko smo stigli u 16:15 sati. Nakon ukrcaja u autobus uputismo se za Zagreb istim putom, sa pauzom u odmorištu „Starine - jug“,  kod Otočeca (od 18:15 do 18:30 sati) a na Autocesti prema Zagrebu, tako da stižemo u Zagreb oko 20:00 sati.

Cilj izleta:Uživanje u pogledima prema impozantnim vrhovima Kamniških i Savinjskih Alpi , a iz  toga prirodnog amfiteatra od Češke koča (1542 m n/m)  sa Spodnjih Ravneh. Druženje na izletu u dobrom raspoloženju, sa mnogo smijeha šala i pošalica.

Zanimljivosti:

Češka koča na Spodnjih Ravneh je smještena ispod sjevernog stijenja Grintovca i na rubu strmih padina iznad Ravenske Kočne. Građen je od Češke podružnice SPD-a u Pragu i otvoren je 26. srpnja 1900. godine. Nakon prvog svjetskog rata, SPD je preuzeo. Nakon Drugog svjetskog rata najprije ga je vodio PD Kranj, koji je 1949. godine predan novoosnovanom PD Jezerskom. Godine 1969. izvučena je teretna žičara iz Ravenske Kočne. U godinama 1970.-1974. obnovljena je unutrašnjost koče i povećan broj noćenja. Godine 1973. instalirana  je električna energija i izgrađen je spremnik za vodu. Godine 1985. stara teretna žičara je zamijenjena novom, četiri godine kasnije, natkrivena s novom šindrom, a 2016. godine renoviran sanitarni čvor. Češka koča je zadržala vanjsku sliku češke seoske kuće, kakva je bila na otvaranju 1900. godine. 1993. godine koča  je dobila mobilni telefon. U gostinjskom prostoru se nalazi 70 sjedećih mjesta; u 6 soba ima 20 kreveta i 33 kreveta na dva zajednička ležaja; zimska soba sa 6 ležaja, WC, umivaonik s hladnom vodom; u prostoru blagovaonice ima peć; s tekućom vodom, strujom, mobitelom; teretna žičara, platforma helikoptera. Od 21. rujna 2003. Češka koča ima mali uređaj za prečišćavanje otpadnih voda iz koče.

Razgledi od koče su, na istočnoj strani iznad doline Ravenske kočne rasprostranjen je greben Koroška Baba, a desno od njega stijenje Križa (Koroške Rinke), pred njim je prostrani travnjak Ledine; na jugu je blisko stijenje s padinama Dolgega hrbeta, koji se preko Mlinarskog sedla povezuje sa stijenjem Grintovca; na zapadu su sjeverno stijenje Kočene, koje se spušta u dolinu Makekove Kočne; Pogled prema sjeveru je drugačiji: ispod nas je ledenjačka dolina Ravenske Kočne sa  Zgornjim Jezerskim, iznad kojih se uzdižu šumoviti vrhovi Karavanki s cestovnim  prijelazom i  graničnim prijelazom Jezerskog vrh.

Meteorološki uvjeti: mala, ali visoka oblačnost, a na obzorju smanjena vidljivost u obliku sumaglice, ali dosta sunca tako, da su uvjeti za planinarenje bili više nego izvrsni. Vidici jedinstveni, praznik za oči i uši. Dan koji je potrošio nas, ali i mi njega, na najbolji način.

Skupina: po broju i strukturi sudionika optimalna za ovakvu turu, a što jamči dobru operativnost na terenu, kondicijska i iskustvena heterogenost nazočna, sa svim svojim značajkama, ali je koherentnost skupine postignuta, bez obzira na zahtjevnost i napore, tako da se hodalo u skladu sa mogućnostima pojedinih sudionika. Tura prošla u najboljem redu i na zadovoljstvo svih sudionika.
Boravak u planinarskim objektima: na trasi ture je Češka koča na Spodnjih Ravneh  (1542 m n/m), gdje smo uživali.    

N.B.

1.Ovi je prvi (moj/naš) izlet Družbe sa Planinarskim klubom „Horizont VG“ iz Velike Gorice u ovoj godini ili skoro točno godinu dana nakon posljednjeg izleta, a koji je bio na Sjeverni Velebit, Veliki Kozjak 9.7.2017.godine, šteta tako je to.

2.Dobro večer Družbo i ostali! Evo vratili smo se sa još jednog ugodnog izleta, a ja sam i evocirao uspomene na moja dva protekla boravka na njoj, u njoj i pored nje, 24.7.1985.godine i 27.7.1987.godine!

3.Češka Koča na Spodnjih Ravneh i pristupi k njoj iz Zgornjeg Jezerskog su po opisu broj 168. na 118. i 119. stranici u Planiskom vodniku „KAMNIŠKE I SAVINJSKE ALPE“, autor: Peter Ficko, PZS , 1982.godina.

4. Posjeta Planšarskom jezeru odgođena za neku drugu zgodu i više razloga.

Sudionici izleta: ukupno 28, pretežito članice i članovi PK „Horizont VG“ i PD „Napredak Zagreb“, te iz PD „Croatia Airlines“, HPD „Željezničar“ i HPD „Zaprešić,

Efektivnog hoda: oko 4:10 sati,

Pređeno u kilometrima: 9,35 kilometara,

Brzina hoda: 2,28 km/sat,

Provedeno ukupno na turi: 5:25 sati,

Odmaranje: oko 1:15 sati,

Organizator izleta: PK „ Horizont VG“, iz Velike Gorice,

Vodič:Renato Milovski, iz PK „Horizont VG“,

Fotografije: Franko Čuvalo i Renato Milovski,

J.B.