• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

08.07.2018. SLO Zgornje Jezersko - Češka koča-1

 

Češka koča ( 1542 m) 8.srpnja 2018.

Planinariti u Sloveniji pravi je gušt, često i izazov, ali u ovom slučaju jedan kratki izlet kojemu nije cilj osvajanje vrha već koče.  Ljeto je, iako  vremenske prilike i temperatura
zraka to još ne znaju. Nema veze, bit će ugodnije za hodanje. Ali bez obzira na nepovoljno vrijeme za ljetovanje traje sezona seoba na more i s mora. Drugim riječima gužve na granici. 
Zato je organizacijski dobro isplanirano da idemo na Harmicu i brzo odradimo kontrolu za koju nam nije jasno zašto treba, ali neka im bude. Skenirali su putovnice i uvjerili se da nismo opasni. Od Zagreba do Jezerskog ima oko tri sata vožnje. Dovoljno da se djelomično odmorimo jer smo noć prije  gledali  trilerovsku utakmicu. Malo nogometnog živciranja na kraju nam se isplatilo kao što se isplati potegnuti do Jezerskog da bi se popeli do Češke koče. Hodanja oko dva sata, ali atraktivna staza. Za početak šuma, strmi uspon, a zatim sajle, drvene lojtrice, stepenice uz stijene. Zelo lepo. Položaj koče je fantastičan; svuda okolo vrhovi, stijene i sipar. Zgodno za vidjeti, no sigurno treba snage i spretnosti za uspon na okolne  vrhove.
Možda nekom prilikom i osvojimo koji od tih vrhova. Skupljali su se oblaci oko vrhova i koče, no na nas je palo par bezazlenih kapi. Sreća po pitanju vremena nas je poslužila i ovaj put, dobro smo jeli i  ugodno se zabavili. Putem upoznali Belgijance kojima smo  obećali  da se vidimo u finalu Svjetskog prvenstva. Izlet na kojem se nismo pretjerano umorili, ali smo se doma vratili  puni lijepih dojmova .
B.K.