• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

SICILIJA 26.04 -05.05.2019.

 Logo Klub  Planinarski klub HORIZONT VG   Logo HPS

priređuju desetodnevnu planinarsko – turističku turu na

 
SICILIJU 26.04. -05.05.2019.
 
Etna nacionalni park - uspon na Etnu 3320m
! Predbilježbe u tijeku, do popunjenja !
- broj putnika ograničen je na 35 
 
Etna Sicilija2 Sicilija3 Sicijija 4
 

 

1.dan 26.04. petak, ZAGREB - ORVIETO - NAPULJ
Polazak komfornim autobusom u 19.30 iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum i u 20:00 sati iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski. te skupljamo grupu putnika na odmorištu "Vrata Jadrana" - Rijeka.  Noćna vožnja kroz Sloveniju i Italiju uz dovoljan broj zaustavljanja za odmor.
 
2. dan 27.04. subota, ORVIETO – NAPULJ - BROD

Jutarnji dolazak u srednjovjekovni grad Orvieto (Urbs Vetus). Stručni razgled grada, najveća znamenitost Orvieta je njegova romaničko-gotičkakatedrala Santa Maria Assunta čija je gradnja započela1290. u čast Čuda iz Bolsene, a završena 1580. Unutrašnjost katedrale bogato je dekorirana radovima brojnih srednjovjekovnih kipara i slikara, freske u Cappella Nuova rad su Luke Signorellija i Fra Angelica, katedralu krase I brojne skulpture iz 16. stoljeća … Slobodno vrijeme za vlastiti program. Polazak iz Orvieta je u 13.00 sati, te nastavak puta prema Napulju. Ukoliko bude vremena kraći razgled Napulja, Gallerie Umberto – čuveni starinski tržni centar, pasaž sa predivnim zdanjima, staklenim polukružnim krovom koji se nalazi preko puta San Carlo operne kuće … ukrcaj na brod za Siciliju. Smještaj u 4-krev. kabinama (unutarnje) s twc. Polazak komfornog trajekta je u 20.00 sati. Uživanje u sadržajima broda. Noćenje.

 
3. dan 28.04. nedjelja, PALERMO - MONREALE
Jutarnji dolazak u Palermo, razgled grada: Quattro canti (povijesna jezgra), katedrala, kazalište Politeama, trg Pretoria, San Giovanni degli Eremiti, normanska palača..., slobodno vrijeme u Palermu, te odlazak u Monreale, posjet veličanstvenoj katedrali iz normanskog perioda. Smještaj u hotel u jednom od turističkih mjesta u okolici Palerma. Slobodno vrijeme za kupanje i odmor. Večera u hotelu. Noćenje.
 
4. dan 29.04. ponedjeljak, SEGESTA - ERICE – TRAPANI – AGRIGENTO
Doručak. Nastavak puta prema zapadnoj strani otoka uz kraću pauzu u Segesti, razgled grčkog hrama. Uživanje u mjestima Erice (normanska utvrda-Castello di Venere), Trapani (slikovita plaža) i Marsala s poznatim istoimenim vinom i prošekom gdje ćemo imat slobodno vrijeme za ručak. Ukoliko bude vremena posjetiti ćemo arheološki lokalitet u Selinunteu s impozantnim ostacima divovskih hramova. Večernji dolazak u Agrigento. Smještaj u hotel u okolici. Večera. Noćenje.
 
5. dan 30.04. utorak, AGRIGENTO – ENNA - PIAZZA ARMERINA - CATANIA
Doručak. Jutarnji razgled arheološkog lokaliteta Doline hramova, te nastavak puta prema najljepšoj, istočnoj strani otoka uz pauzu u čarobnom mjestu Enna, te razgled svjetski vrijednih mozaika u Piazzi Armerini. Dolazak u jedan od gradića u okolici Catanije u ranim večernjim satima. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.
 
6. dan 01.05. srijeda, USPON NA ETNU 3320m/nv - CATANIA
Doručak. Polazak autobusa u 7:00 sati za „Nacionalni park Etna“ do Silvestarskih kratera na najpoznatijem vulkanu u Europi – Etni (3320 m). Planinarski uspon na vrh Etne 3320m, uspon je moguć i uz pomoć žičare ili terenskih vozila (fakultativno - plaća se na licu mjesta). Detaljan plan uspona planinari će dobiti posebno.
Poslijepodnevni povratak u hotel. Večera. Noćenje.
 
7. dan 02.05. četvrtak CATANIA - TAORMINA
Doručak, jutarnji razgled Catanije, najveća katedrala Santa Agate na Siciliji, slobodno vrijeme za shopping i vlastito razgledavanje grada. Poslijepodnevni posjet rajskom mjestu Taormini. Preporučamo posjet grčkom teatru iz 3. stoljeća prije Krista. Povratak u hotel u večernjim satima. Večera. Noćenje.
 
8. dan 03.05. petak, CATANIA – SIRACUSA - NOTO
Doručak. Izlet u povijesnu Siracusu s veličanstvenim ostacima najmoćnijeg grada Magne Graecie iz 734. godine prije nove ere, Dionizijevo uho… Kupanje u mjestu Fontane Bianche poznato po bijelim pješčanim plažama, a za sve one koji se ne žele kupati izlet u Noto. Gradić je pod zaštitom Unescoa zbog brojnih baroknih palača i crkvi. Povratak u hotel na večeru. Noćenje.
 
9. dan 04.05. subota, CATANIA – CEFALU - PALERMO
Doručak, polazak autobusa u 8:00, vožnja prema Palermu uz dužu pauzu u slikovitom gradiću Cefalu koji se diči svojom prekrasnom normanskom katedralom. Vožnja autobusom pored mesinskog tjesnaca (kanala), uskog morskog prolaza između Sisilije na zapadu i Italije na istoku. Ukrcaj na brod koji polazi u 19.00 sati iz Palerma za Napulj. Smještaj u 4-krev. unutarnjim kabinama. Noćna plovidba. Noćenje.
 
10. dan 05.05. nedjelja, NAPULJ - ZAGREB
Jutarnji dolazak u Napulj, te nastavak puta prema Zagrebu uz mogućnost pauze u mjestu iznenađenja ukoliko bude vremena. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.
 
Sicilija 5 Sicilija 7 Sicilija 6 Sicilija 8
 

CIJENA PUTOVANJA IZNOSI:  5.690,00 Kn

 

Cijena putovanja uključuje:
- prijevoz visoko turističkim autobusom
- prijevoz komfornim brodovima na navedenim relacijama
- 2 noćenja u 4-krev. unutarnjim kabinama s twc
- 6 polupansiona u hotelu 3*** ili 4***, "švedski stol" doručak, večera sa sicilijanskim specijalitetima  
- sve izlete po programu
- usluge stručnog vodiča cijelo vrijeme putovanja, turistički pratitelj, planinski vodič, 

Napomena: Ulaznice za muzeje, crkve i ostale arheološke lokalitete nisu uključene u cijenu. Mogućnost nadoplate za 2-krev. kabinu na brodovima, te jednokrevetnu sobu u hotelima.

Cijena putovanja napravljena je na bazi 35 planinara, što je zbog ugodnosti putovanja ujedno i maksimalan broj, ukoliko je manji broj prijavljenih može doći do korekcije cijene putovanja zbog cijene autobusa. Putno zdravstveno osiguranje (uključen sport i gubitak prtljage) možemo napraviti grupno, u tom slučaju bi polica osiguranja bila povoljnija.

Planinski vodič i kreator ture: Renato Milovski

PRIJAVE I UPLATE: utorkom u prostorijama Kluba ili prema dogovoru s vodičem

Prijave i informacije: PK Horizont VG, Matije Pucekovića 4, Velika Gorica, tel. 091/506 4411 Renato, mail: 

Organizator: PK Horizont VG  

 

Dragi planinari,

ovim devetodnevnim planinarsko-turističkim putovanjem obuhvatit ćemo gotovo cijelu Siciliju, vidjet ćemo najvažnije kulturno povijesne spomenike i lokalitete. Gastro-ponuda jedna je od najvećih atrakcija otoka, a nadilazi uobičajenu ponudu pizze i tjestenine. Poznavatelji vina ondje će također doći na svoje. Vrijedi kušati marsalu (likersko desertno vino), moscato, malvaziju te crveni cabernet sauvignon.

Etna (Mongibeddu na sicilijanskom, Mongibello na talijanskom) je aktivni vulkan u Italiji koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije blizu Messine. Etna je najviši vulkan u Europi, koji se izdiže na 3.320 metara nadmorske visine, i pokriva područje od 1.190 km 2. Na padinama Etne nalazi se plodno vulkansko tlo, koje stanovnici iskorištavaju. Iako je često aktivan, vulkan i nije toliko opasan. Etna je najvjerovatnije nastala prije oko milijun godina erupcijom ispod mora. Prije oko 35.000 godina Etna je ispuštala velike količine lave, te su se ostatci pepela mogli naći i oko Rima, 800 km sjeverno. Najveća erupcija u zadnjih 1000 godina desila se 1669. g. kada je izbačeno otprilike 830,000,000 m³ lave. Na južnim obroncima planine pojavljivali su se i jaki zemljotresi. Poptuno je uništen zapadni dio grada Catanie. Najveće erupcije u zadnjih sto godina bile su 1928., 1949., 1971., 1983., 1992. i 2004. godine.

Sicilija (talijanski i sicilijanski: Sicilia) je autonomna regija u Italiji i najveći otok u Sredozemnom moru. S površinom od 25 710 km² koja uključuje i okolne manje otoke, ovo je najveća regija u Italiji.

Trenutno na Siciliji živi više od pet milijuna stanovnika, od toga najviše u Palermu koji je i sjedište regije. Otok je poznat po nekim od najvažnijih turističkih lokaliteta u Italiji.

Sicilija se ističe po vlastitoj povijesti, kulturi, umjetnosti, arhitekturi, kuhinji i jeziku. Gospodarstvo regije temelji se većinom na poljoprivredi i turizmu.

Ovaj otok je oduvijek privlačio brojne narode zbog svog položaja, prirodnih bogatstava, povoljnog podneblja s toplim proljećima i jesenima, a vrelim ljetima i blagim zimama. Svakako ćete se iznenaditi i s tolikom gostoljubivošću domaćina.

Na Siciliji uz uzgoj agruma, povrća, badema, lješnjaka, raznih riba, također postoji i tradicija proizvodnje čokolade.

Sicilija 9