• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

logo 2 PKHVG copy

09.-18.08.2019. VELIKA GRČKA TURA

 
 
 Logo Klub            Planinarski klub HORIZONT VG             Logo HPS

PRIJAVE U TIJEKU !

G 5 G 12 G 7 G 6 G 1

PK Horizont VG organizira bogato desetodnevno putovanje:

.

VELIKA GRČKA TURA GRČKA – KLASIČNA GRČKA

Ferrara – Rimini – San Marino

Poluotok Peloponez – Atena

Patras - Archaia Olympia – Sparta - Archaia Korinthos – Atena – Pirej

Uspon na najviši vrh Peloponeza - vrh Profitis Ilias (2.405 m)

09. - 18.08.2019.

.
1. dan, 09.08. petak, Zagreb – Ferrara – Rimini
Polazak autobusa je u 05.30 sati iz Velike Gorice (iza robne kuće Konzum) i u 6:00 sati iz Zagreba (ispred KD Vatroslav Lisinski). Vožnja kroz Sloveniju i Italiju uz kraća zaustavljanja na putu radi odmora. Dolazak u Ferraru, jedan od najvažnijih gradova pokrajine Emilia Romagne. Stari renesansni dio grada je upisan na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Šetnja gradskim središtem uz dvorac obitelji Este, katedralu sv. Juraja i židovsku četvrt. Nastavak puta uz obalu Jadranskog mora do grada Riminija, rodnog mjesta poznatog režisera Federica Fellinija, razgled grada: hram Malatesta (Tempio Malatestiano), poznatiji kao Il Duomo koji je sagrađen u 14. stoljeću i u kojem se nalaze freske slavnog talijanskog gotičkog slikara Giotta - Augustov slavoluk, najstariji preživjeli rimski slavoluk na svijetu podignut 27.godine p.n.e. - Tiberijev most preko rijeke Marechije s pet polukružnih lukova, građen od istarskog kamena. Smještaj u hotel u na području rivijere Rimini. Slobodno vrijeme za osobne programe.  Noćenje obala Rimini.
2. dan, 10.08. subota, Rimini – San Marino – Ancona (brod)
Doručak. Odlazak na zajednički razgled San Marinatreće najmanje države na svijetu koju je osnovao klesar Marin s otoka Raba. Po dolasku šetnja gradom: Palazzo Publico, Bazilika sv. Marina, Crkva sv. Franceska, zidine grada s tornjevima… Slobodno vrijeme za šetnju i istraživanje grada. Nastavak putovanja do Ancone gdje ćemo se ukrcati na brod za Patras. Brod polazi u 17:00 sati.  Noćenje na brodu.
.
3. dan, 11.08. nedjelja, Brod – Patras – Archaia Olympia
Dolazak broda u luku Patras po redu plovidbe je u 16:30, nastavak putovanja autobusom, panoramska vožnja Patrasom, nastavak vožnje do Archaia Olympia, grada najznačajnijeg arheološkog lokaliteta u Grčkoj, mjesta gde su rođene Olimpijske igre. Najveće je antičko svetište Grka,a danas grad u prefekturi/pokrajini Iliji. U središtu Svetoga gaja nalaze se hramovi Zeusa i njegove žene Here. Zausov kip kipara Fidije ubrajao se u sedam svjetskih čuda antičkog doba. Ovdje su se održavale Olimpijske igre starog vijeka koje su se jedino mogle usporediti sa Pitijskim igrama u Delfima. Olimpijske igre su se najverovatnije održavale i prije 776. pr.n.e. (prema pisanim tragovima), a 1170. godina kasnije tj. 394. n.e. godine rimski car Teodosije I ih je zabranio. Lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a od 1989. Smještaj u hotel. Noćenje Archaia Olympia.
.
4. dan, 12.08. ponedjeljak, Pirgos – Archaia Olympia - Sparta
Doručak, odlazak u razgled lokaliteta, u središtu Svetoga gaja nalaze se hramovi Zeusa i njegove žene Here. Zausov kip kipara Fidije ubrajao se u sedam svjetskih čuda antičkog doba … rimske terme, palestra, Gimnastrion, Fidijina radionica, Leonideon (preteča hotela), ostaci Zevsovog hrama, Filipiona, Herin hram i Metron (mjesto gde se pali olimpijski plamen), veliki stadion i Stoa “Eho” (mesto proglašenja olimpijskih pobjednika). Uključena je i posjeta suvremenom Muzeju Olimpije sa postavkom neprocjenjive vrijednosti … slobodno vrijeme za ručak i osobne potrebe, nastavak putovanja za Spartu, smještaj u hotel, te slijedi priprema za sutrašnje planinarenje – uspon na najviši vrh Peloponeza - na planini Tajget - vrh Profitis Ilias (2.405 m). Noćenje Sparta.
.
5. dan, 13.08. utorak, Uspon na najviši vrh Peloponeza - Planina Tajget -vrh Profitis Ilias (2.405 m)
Nakon ranijeg doručka slijedi vožnja Sparti-Paleopanagia-Kryonerion (Poliana) - izvor Maganiari parking (1000m). Uspon na planinu Tajget(os) - vrh sv. Ilija (2.405 m) ide preko skloništa Agia Varvara (1550m). Do skloništa laganih 2 sata hoda. Sklonište je dostupno i terenskim vozilom po 6 km dugoj makadamskoj cesti. Ime planine Tajgetos je jedno od najstarijih u Evropi koje se zadržalo po prvobitnom imenu. U Grčkoj je poznata i kao „planina 5 prstiju“ - Pentadaktilos jer ima 5 vrhova. Ova tura spada među najljepše planinarske ture jer se sa vrha pružaju nezaboravni 360° vidici na čitav Peloponez pa sve do Krete. Planinarenje na Tajget: Parking kod-izvora Maganiari (1000 m) – Taygetos Refuge / Katafugio EOS Agia Varvara (1550m), dva sata hoda – plato Gouves – prijevoj Portes,2271m --vrh Profitis Ilias (2405m), visinska razlika=1400m, duljina puta 8,5 km ; Od pl. doma do vrha još 2,5 sata. Ukupno uspon traje laganih 4,5 sata. Silazak do pl.doma 2 sata i još do parkinga 1,5 sat. Tura traje ukupno 8-9 sati ne računajući pauze. Povratak na smještaj u Spartu. Noćenje Sparta.
.
6.dan, 14.08. srijeda, Sparta - stari Korint /Archaia Korinthos - Atena
Nakon doručka slijedi obilazak ostataka antičke Sparte, obilazak ruševina povijesnog bizantskog grada Mistras (na UNESCO listi od 1989.) udaljenog 6 km od Sparte. Pripada najposjećenijim znamenitostima Peloponeza.. U brončano doba Sparta je bila sjedište kralja Menelaja (koji je povratio lijepu Helenu iz Troje i gdje je nastavila sretno živjeti s Menelajem) i nalazi se na lijevoj obali rijeke Evrotas (Eurotas) na brdu Therapneon sa koga se vidi buduća dorska Sparta. Nastavak putovanja prema Korintskom kanalu, prvo ćemo otići u stari Korint /Archaia Korinthos i razgledati ostatke drevnog Korinta nekad najbogatijeg i najsjajnijeg grada stare Grčke – hram Apolona, Agora, staro kazalište. Arheološkim lokalitetom dominira Apolonov hram sa monolitnim stubovima u dorskom stilu, a u pozadini utvrda Akrokorint … nastavak puta za Atenu, dolazak u poslijepodnevnim satima, smještaj u hotel. Noćenje Atena
.
7.dan, 15.08. četvrtak,  Atena
Doručak, odlazak u razgled Atene, glavnog grada Grčke autobusom i pješice uz pratnju službenog gradskog vodiča: trgovi Sintagma i Omonia-Parlament-antički stadion-Agora-Hadrijanova vrata. Posjet Akropoli, jednom od najvažnijih svjetskih antičkih spomenika, simbolu Atene na stijeni. Razgled Propileja,hrama Atene Nike, Partenona i Erehteona, remek djela Perikla. Navečer razgled smjene straže na Sintagmi te fakultativna večera uz folklorni show u tipičnoj grčkoj gostioni u dijelu grada zvanom Plaka. Noćenje Atena.
.
8. dan 16.08. petak, Pirej – Glyfada – rt. Sounion
Poludnevni izlet autobusom uz pratnju vodiča do Pireja, glavne luke Grčke, nekad ribarskog središta s brojnim restoranima; odlazak do mondene Glyfade, atenskog ljetovališta te vožnja atenskom rivijerom - Apolonovom obalom do rta Sounion poznatom po hramu boga mora - Posejdonovom hramu (razgled izvana jer je lokalitet zatvoren) te jednom od najljepših zalazaka sunca u Grčkoj. Zaustavljanje u jednoj od taverni na rivijeri za mogućnost ručka. Povratak u Atenu. Noćenje Atena.
.
9.dan 17.08. subota, Atena – Patras – Brod
Doručak, nakon doručka slijedi vožnja prema Korintskom kanalu, zatim uz obalu korintskog kanala do luke Patras gdje ćemo se u 14:30 sati ukrcati na brod za Anconu. Slijedi noćna vožnja do Ancone. Noćenje na brodu.
.
10.dan 18.08. nedjelja, Brod – Ancona – Zagreb/Velika Gorica
Dolazak broda u Anconu po redu plovidbe je u 11:30, slijedi vožnja kroz Italiju i Sloveniju do Hrvatske, dolazak u Zagreb/Veliku Goricu je oko ponoći.

Cijena putovanja: 4.880,00 Kn

Napomena: cijena je bazirana na 35 putnika što je ujedno, zbog ugodnosti i mobilnosti grupe, i maksimalan broj planinara/putnika

.
U cijenu putovanja uključeno je:
-       Autobusni prijevoz turističkim autobusom na svim relacijama prema programu
-       Povratna brodska karta na relaciji Ancona – Patras, Patras – Ancona - avio sjedala
-       7 noćenja, Rimini, Archaia Olympiya, Sparta 2 noćenja, Atena 3 noćenja
-       Turistički stručni vodič za cijelo vrijeme putovanja + lokalni vodiči
-       Planinski licencirani vodič za uspon na vrh Profitis Ilias (2.405 m)
.
U cijenu putovanja nije uključeno:
-       Ulaznice u kulturno – povijesne objekte
-       Zajednička večera u Ateni uz folklorni show
-       Potrošnja osobne prirode
.
Prijave i informacije: utorkom na sastancima Kluba, na e-mail Kluba (horizont.vg(@)gmail.com) ili tel. 091/506-4411
.
Organizator: PK HORIZONT VG
.
Kreator ture i vodič: Renato Milovski, pl. vodič
 
Informacije:
Peloponez (grčki: Pelopónnēsos = Pelopov otok) je poluotok u južnoj Grčkoj; najveći u Grčkoj, s površinom od 21.440 km² i s oko 1.047.000 stanovnika. Leži između Jonskog i Egejskog mora, a od grčkog kopna odvojen je zaljevima Pátrai i Korint, te Megarskom prevlakom s umjetno prokopanim Korintskim kanalom. Tako je opet postao Pelopov otok.
Nazvan je prema legendi o Pelopsu, prokletom sinu kralja Tantala. Mlečani su Peloponez zvali Moreja. Glavna naselja na Peloponezu su: Pátrai (Patras), Kórinthos (Korint), Kalámata, Arg, Tripoli(s) i Pirg(os) i Nafplio/Nauplion. U 2. tisućljeću prije Krista na Peloponezu se razvila Mikenska civilizacija. U grčkom klasičnom dobu dominacija je Sparte koja je dugo vremena bila glavni protivnik Atene. U vrijeme bizantske vlasti brojna ratnička plemena su pustošila ovaj poluotok. Od 15. do 19. st. bio je pod Otomanskom vlašću. Peloponez je nalik na šaku, samo što ima četiri prsta – poluotoka, međusobno odijeljena planinskim nizom Tajgeta i Parnona i trima zaljevima : Mesenijskim, Lakonijskim i Argolidskim.
Mikena je pod zaštitom UNESCO-a od 1999. Vjeruje se da je akropola (gornji grad) Mikene utvrđena u ranom 15. st. pre n.e. Oko 1350. god. pre n.e. utvrđenje akropole i okolna brda ponovo su sazidana od kamenih blokova ogromnih dimenzija (megalita) tako da se u kasnijim vijekovima vjerovalo da su ih gradili divovi - kiklopi. Takav način gradnje naziva se kiklopska gradnja. Unutar akropole i u donjem gradu u to vrijeme živjelo je oko 30.000 stanovnika, na površini od 32 hektara.
Korintski kanal povezuje Korintski zaljev sa Egejskim morem na mjestu širine kopna od svega 6,4 km, i time Peloponez tehnički postaje otok jer ga kanal odvaja od ostatka grčkog kopna. Ideja i pokušaj izgradnje kanala potiču još iz 602. pr.Kr. Kanal se konačno počeo graditi 1881. i završen je 1893. Kanal je dug 6,3 km i širok 21-24 metra, a dubina varira od 7,5 do 8 metara. Strane (stijene) kanala su prirodnog, krečnjačkog porijekla i dosežu visinu i do 75 metara od površine mora. Na taj način brodovi štede oko 700 km plovnog puta oko Peloponeza. Međutim kanal je preuzak za suvremene teretnjake, jer kroz njega mogu proći samo brodovi širine do 17,6 m i s gazom do 7,3 m.

Povijesno – kulturološki dio: Archaia Olympia/Stara Olimpija - najznačajniji arheološki lokalitet u Grčkoj - Hram Apolona Epikura (pod zaštitom je UNESCO-a) na 1.131 mnv na obronku planine Kotyliona - ruševine povijesnog bizantskog grada Mistras (na UNESCO listi od 1989.) na padinama Tajgeta - Asklepijevo svetište u Epidauru sa kazalištem fantastične akustike (možete isprobati) - razgledanje Homerove i Šlimanove Mikene (Lavlja kapija, ostaci kiklopskih zidina, Atrejeva grobnica/riznica,...) - razgled ostataka drevnog Korinta nekad najbogatijeg i najsjajnijeg grada stare Grčke – hram Apolona, i dr.

 

                                                         G 11    G 13